Így mutat jól a szőnyeg a nappalidban: nem mindegy, hol helyezed el

GettyImages-1165422473

A leggyakoribb hiba szőnyegvásárláskor, hogy a kisebbikre esik a választás. Talán anyagi megfontolásból döntünk így, vagy egész egyszerűen csak azért, mert nem olvastunk még a szőnyegelhelyezés szabályairól. Ezt pótolandó, most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikkel a tarsolyodban már magabiztosan kezdhetsz neki a szőnyegválasztásnak.

Több tekintetben is nehezített pálya ez a szőnyegtéma. A választék óriási, ami csak tetézi a zűrzavart a fejekben. Bár abból a szempontból jó, hogy egészen különleges igényeknek megfelelőek is készülnek. Aztán nem vitás az sem, hogy a szőnyegek jellemzően drágák, ezért nagyobb a nyomás az emberen, mikor a tökéleteset keresi. Ha pedig megtalálta, és mégis balul sül el a vásárlás, akkor a visszavételezése annyira körülményes, hogy sokan inkább beletörődnek, és megpróbálnak együtt élni az elfuserált döntésükkel.

Márpedig egy nagy nappaliszőnyeg az egész teret, és ezáltal a hangulatunkat is képes befolyásolni. Ezért ha tehetjük, alaposan fontoljuk meg, hogy melyikre esik a választásunk.

A méret a lényeg

A padlószőnyegnek is megvannak a maga előnyei, de mi most a különálló szőnyegekkel foglalkozunk csak, és azon belül is jellemzően a nappaliban elhelyezésre kerülő darabokkal. Ha szőnyegválasztásról van szó, akkor az elsődleges szabály: a méret a lényeg. Természetesen fontos a szín, a textúra, az alak is, de a legfontosabb mégis az, mekkora. 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A szoba mérete és a bútorok elhelyezkedése határozza meg, hogy mekkora szőnyegre van szükség az adott nappaliban. 

Így egy lakberendező bevásárló listáján a szőnyeget mindig az utolsó helyen találod.

Így számold ki a tökéletes szőnyeg méretét

A szőnyeg feladata azonkívül, hogy puhaságot és kényelmet hoz a nappaliba, az, hogy szigetszerűen összefogja azokat a bútorokat, amelyek összetartoznak. Így a méretét ezek alapján könnyedén ki lehet számolni, le lehet mérni.

A szemközti fotel vagy kanapé elülső lábai legyenek rajta a szőnyegen.
A szemközti fotel vagy kanapé elülső lábai legyenek rajta a szőnyegen.Newroof Design

Ha kész a nappali és már csak a szőnyeg hiányzik, akkor az alábbiak szerint tervezz. A szőnyeg hossza minimum a kanapé szélességével legyen megegyező, vagy annál 25-25 cm-rel hosszabb a két oldalon. A szőnyeg szélességét a kanapé, a dohányzóasztal és a szemközti bútor közötti terület határozza meg. Ha ez csak egy fotel, akkor is érvényes a szabály. Ez a méret általában 2 méter körül van. Tehát a legtöbb esetben a 2 méter x 3 méter méretű szőnyeg jöhet számításba.

Ha pedig még csak most tervezed a lakást, akkor az alábbi ábra szolgálhat támpontként.

A kanapé mérete meghatározza a szőnyeg méretét.
A kanapé mérete meghatározza a szőnyeg méretét.Newroof Design

A szőnyegelhelyezés alapkérdései

Ha már megvan a megfelelő méret, még mesze nem vagy kész: ki kell találnod, hova és hogyan helyezed el a szőnyeget. Ennek is többféle módja van, mi most bemutatjuk a leggyakoribbakat:

1. Legegyszerűbb: legyen középen

GettyImages-1140791365
AlessandroPhoto / Getty Images Hungary

Ha a cél, hogy a szoba közepén legyen a szőnyeg, akkor arra kell ügyelni, hogy lehetőség szerint minden oldalon ugyanakkora felületben maradjon szabad a padló. Legalább 25-45 cm hely legyen a falnál, különben kicsit olyan hatást fogsz elérni, mintha a szőnyeged nem tudná eldönteni, hogy padlószőnyeg szeretne lenni, vagy sem. Kivétel ezalól, ha a kanapé a falhoz van tolva. De ekkor is inkább válaszd azt, hogy csak az első lábakkal lóg rá a kanapé a szőnyegre.

2. Szőnyeg a szőnyegen

Ha van egy szívednek kedves, de a térben méreténél fogva kicsinek minősülő szőnyeged, amire sehogyan se tudod ráhúzni a fenti lakberendezési szabályokat, akkor se ess kétségbe. Úgy tudod az enteriőr részévé tenni, hogy egy színeiben nem elütő, inkább semleges színhatású, de sokkal nagyobb szőnyegre helyezed. Így a perzsa, kézi szövésű, antik darabok is a szoba díszeivé válhatnak.

3. Szabálytalan, mégis működik

Ez a terep a lakberendezésben gyakorlott szemű félprofiknak ajánlott. Ha a nappaliban a szőnyegválasztás is a játékosságot, ötletességet és dizájnt hivatott képviselni, akkor nem maradhatnak el az egyedi ötletek, darabok.

A teret a lenti képen egy hosszú futószőnyeggel osztották meg.

A bohém stílus minden egyediséget megenged, sőt megkövetel. A különleges etno minták, formák és rojtos szőnyegek is ehhez a stílushoz tartoznak.

4. A szőnyeg színe is számít 

A szőnyegek vagy kiemelkednek, vagy beleolvadnak a környezetükbe, ezért a színek mérlegelésekor gondold át, hogy melyik hatást szeretnéd elérni. Ugyanez vonatkozik a mintákra is, ami szorosan összefonódik a színválasztással. Ha a padlód sötétebb színű, esetleg mintás, akkor egy világos, semleges színű (barna, szürke, bézs) darabbal még a térhatást is befolyásolhatod. Kis lakás esetén ez a trükk nem elhanyagolható. Így ha ezt a funkcióját is szeretnéd kihasználni a szőnyegnek, akkor a legjobb, ha egyetlen nagyobb darabra esik a választásod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra