Így mutat jól a szőnyeg a nappalidban: nem mindegy, hol helyezed el

GettyImages-1165422473
Olvasási idő kb. 5 perc

A leggyakoribb hiba szőnyegvásárláskor, hogy a kisebbikre esik a választás. Talán anyagi megfontolásból döntünk így, vagy egész egyszerűen csak azért, mert nem olvastunk még a szőnyegelhelyezés szabályairól. Ezt pótolandó, most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikkel a tarsolyodban már magabiztosan kezdhetsz neki a szőnyegválasztásnak.

Több tekintetben is nehezített pálya ez a szőnyegtéma. A választék óriási, ami csak tetézi a zűrzavart a fejekben. Bár abból a szempontból jó, hogy egészen különleges igényeknek megfelelőek is készülnek. Aztán nem vitás az sem, hogy a szőnyegek jellemzően drágák, ezért nagyobb a nyomás az emberen, mikor a tökéleteset keresi. Ha pedig megtalálta, és mégis balul sül el a vásárlás, akkor a visszavételezése annyira körülményes, hogy sokan inkább beletörődnek, és megpróbálnak együtt élni az elfuserált döntésükkel.

Márpedig egy nagy nappaliszőnyeg az egész teret, és ezáltal a hangulatunkat is képes befolyásolni. Ezért ha tehetjük, alaposan fontoljuk meg, hogy melyikre esik a választásunk.

A méret a lényeg

A padlószőnyegnek is megvannak a maga előnyei, de mi most a különálló szőnyegekkel foglalkozunk csak, és azon belül is jellemzően a nappaliban elhelyezésre kerülő darabokkal. Ha szőnyegválasztásról van szó, akkor az elsődleges szabály: a méret a lényeg. Természetesen fontos a szín, a textúra, az alak is, de a legfontosabb mégis az, mekkora. 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A szoba mérete és a bútorok elhelyezkedése határozza meg, hogy mekkora szőnyegre van szükség az adott nappaliban. 

Így egy lakberendező bevásárló listáján a szőnyeget mindig az utolsó helyen találod.

Így számold ki a tökéletes szőnyeg méretét

A szőnyeg feladata azonkívül, hogy puhaságot és kényelmet hoz a nappaliba, az, hogy szigetszerűen összefogja azokat a bútorokat, amelyek összetartoznak. Így a méretét ezek alapján könnyedén ki lehet számolni, le lehet mérni.

A szemközti fotel vagy kanapé elülső lábai legyenek rajta a szőnyegen.
A szemközti fotel vagy kanapé elülső lábai legyenek rajta a szőnyegen.Newroof Design

Ha kész a nappali és már csak a szőnyeg hiányzik, akkor az alábbiak szerint tervezz. A szőnyeg hossza minimum a kanapé szélességével legyen megegyező, vagy annál 25-25 cm-rel hosszabb a két oldalon. A szőnyeg szélességét a kanapé, a dohányzóasztal és a szemközti bútor közötti terület határozza meg. Ha ez csak egy fotel, akkor is érvényes a szabály. Ez a méret általában 2 méter körül van. Tehát a legtöbb esetben a 2 méter x 3 méter méretű szőnyeg jöhet számításba.

Ha pedig még csak most tervezed a lakást, akkor az alábbi ábra szolgálhat támpontként.

A kanapé mérete meghatározza a szőnyeg méretét.
A kanapé mérete meghatározza a szőnyeg méretét.Newroof Design

A szőnyegelhelyezés alapkérdései

Ha már megvan a megfelelő méret, még mesze nem vagy kész: ki kell találnod, hova és hogyan helyezed el a szőnyeget. Ennek is többféle módja van, mi most bemutatjuk a leggyakoribbakat:

1. Legegyszerűbb: legyen középen

GettyImages-1140791365
AlessandroPhoto / Getty Images Hungary

Ha a cél, hogy a szoba közepén legyen a szőnyeg, akkor arra kell ügyelni, hogy lehetőség szerint minden oldalon ugyanakkora felületben maradjon szabad a padló. Legalább 25-45 cm hely legyen a falnál, különben kicsit olyan hatást fogsz elérni, mintha a szőnyeged nem tudná eldönteni, hogy padlószőnyeg szeretne lenni, vagy sem. Kivétel ezalól, ha a kanapé a falhoz van tolva. De ekkor is inkább válaszd azt, hogy csak az első lábakkal lóg rá a kanapé a szőnyegre.

2. Szőnyeg a szőnyegen

Ha van egy szívednek kedves, de a térben méreténél fogva kicsinek minősülő szőnyeged, amire sehogyan se tudod ráhúzni a fenti lakberendezési szabályokat, akkor se ess kétségbe. Úgy tudod az enteriőr részévé tenni, hogy egy színeiben nem elütő, inkább semleges színhatású, de sokkal nagyobb szőnyegre helyezed. Így a perzsa, kézi szövésű, antik darabok is a szoba díszeivé válhatnak.

3. Szabálytalan, mégis működik

Ez a terep a lakberendezésben gyakorlott szemű félprofiknak ajánlott. Ha a nappaliban a szőnyegválasztás is a játékosságot, ötletességet és dizájnt hivatott képviselni, akkor nem maradhatnak el az egyedi ötletek, darabok.

A teret a lenti képen egy hosszú futószőnyeggel osztották meg.

A bohém stílus minden egyediséget megenged, sőt megkövetel. A különleges etno minták, formák és rojtos szőnyegek is ehhez a stílushoz tartoznak.

4. A szőnyeg színe is számít 

A szőnyegek vagy kiemelkednek, vagy beleolvadnak a környezetükbe, ezért a színek mérlegelésekor gondold át, hogy melyik hatást szeretnéd elérni. Ugyanez vonatkozik a mintákra is, ami szorosan összefonódik a színválasztással. Ha a padlód sötétebb színű, esetleg mintás, akkor egy világos, semleges színű (barna, szürke, bézs) darabbal még a térhatást is befolyásolhatod. Kis lakás esetén ez a trükk nem elhanyagolható. Így ha ezt a funkcióját is szeretnéd kihasználni a szőnyegnek, akkor a legjobb, ha egyetlen nagyobb darabra esik a választásod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek