Ezen a helyen úgy mérgez a penész, hogy észre sem veszed

GettyImages-1209470157

A penész elleni küzdelem részeként a matracok is rendszeres ellenőrzésre szorulnak. Ha ezt elmulasztod, komoly következményekkel számolhatsz.

A penész gyakran úgy üti fel a fejét a matracon, hogy nincs jól látható helyen, ráadásul nem is feltétlenül fekete – akár törtfehér vagy rózsaszínű is lehet, ami megnehezítheti észlelését, és súlyos egészségügyi kockázatokat vethet fel. De vajon, ha észreveszed, meg lehet szabadulni tőle, vagy nincs más megoldás, mint kidobni a matracot? Ezt mondják a szakértők.

Hogyan lehet észrevenni a penészt a matracon?

A penész kiválóan fejlődik a matracra jellemző sötét, meleg közegben. Ehhez az is hozzájárulhat, ha ételmaradékokkal szennyeződik, amelyeket nem tisztítasz le azonnal.

Már 8 órányi penésznek való kitettség is káros lehet az egészségre. A tünetek a zihálástól kezdve az orrfolyáson át a szemirritációval bezárólag egészen a letargiáig terjedhetnek.

Sőt, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a penészgombák súlyosbíthatják a már meglévő légúti problémákat még közvetett kitettség esetén is.

A penész súlyos egészségügyi problémákat okozhat
A penész súlyos egészségügyi problémákat okozhatPrimorac91 / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a matrac állapotát. Ha feltűnik, hogy elszíneződött vagy szokatlan szaga van, vizsgáld meg alaposabban!

Általánosságban elmondható, hogy ha a penész lila, barna vagy zöld színű, akkor már előrehaladott állapotban van, ezért nincs mit tenni, ha nem akarod veszélyeztetni az egészséged, jobb rövid úton megszabadulnod a matractól.

Ha viszont a penész törtfehér vagy rózsaszín árnyalatú, még lehet esélyed eltávolítani.

Mi a legjobb módszer az eltávolítására?

Az első teendőd, hogy kimosod az ágyneműket. Minél magasabb hőfokú a mosás, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a penészgombák spórái elpusztulnak (azért a biztonság kedvéért ellenőrizd a mosási útmutatót).

A következő lépésben a matrac minden felületét alaposan ki kell porszívózni, kitérve az alsó részére, és más nehezen elérhető helyekre is. Ha a porszívó rendelkezik szűkítőfejjel, használd azt, hogy a matrac redőit, gyűrődéseit is megtisztíthasd.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, a penész eltávolítását bízd inkább szakemberre
Ha nem vagy biztos a dolgodban, a penész eltávolítását bízd inkább szakemberreSebastian Ramirez Morales / Getty Images Hungary

Ezután dörzsöld át a penésszel érintett felületeket meleg, szappanos vízzel. Szakemberek szerint ezt körkörös mozdulatokkal érdemes elvégezni, ügyelve rá, hogy ne áztasd el a matracot.

A túlzott nedvesség súlyosbíthatja a problémát.

A célra a szappanos víz mellett az izopropil alkoholos vagy a hidrogén-peroxidos oldat is alkalmas lehet. Az előbbinek a legjobb hatás érdekében 50 százalék alkoholból és 50 százalék meleg vízből kell állnia, míg az utóbbinál egy rész hidrogén-peroxid és három rész víz a megfelelő arány.

Ha megvan az oldat, márts bele egy rongyot, majd dörzsöld át vele a matrac fertőzött anyagát (figyelem, a hidrogén-peroxidos megközelítésnél csak kefét szabad használni, nehogy szétmarja a kezed). Amennyiben szükséges, ezt ismételd meg újra, amíg el nem tűnik a penész.

Végül hagyj időt, hogy a matrac megszáradjon. A legjobban közvetlen napsütésben szárad. Ez azért is jó megoldás, mert az UV-fény elpusztíthatja a maradék penészspórákat és poratkákat. Ha erre nincs lehetőséged, a szóban forgó helyiségben legalább alaposan szellőztess ki.

Ha a matrac teljesen megszáradt, utolsó lépésként érdemes lefedned egy matracvédővel, hogy megóvd az ételmaradványoktól és más szennyeződésektől, amelyek felgyorsíthatják a penészgombák képződését.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra