7 tipp a bőséges paradicsomtermésért: így hozd ki belőle a legtöbbet

GettyImages-692496960

Ha betartod ezt a 7 szabályt a paradicsom ültetése és gondozása során, páratlanul gazdag termés lesz a jutalmad.

Akár az erkélyen, akár a kertben nevelgeted, egyaránt igaz, hogy a saját termesztésű paradicsom ízéhez semmi nem fogható. Ha azonban még kezdő vagy a témában, nem feltétlenül vagy tisztában vele, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy a növény igazán bő termést hozzon. Itt van néhány hasznos tipp a profiktól.

1. Ültesd megfelelő helyre

Minden növény más körülményeket igényel, hogy a lehető legjobban tudjon fejlődni. A paradicsomról elsősorban azt kell tudni, hogy a meleget és a sok napsütést kedveli. Ez az oka annak, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Mexikó napsütötte tájain kiemelkedő eredménnyel termesztik.

A paradicsomot olyan helyre ültesd, ahol egész nap egyenletesen éri a napfény – ideális esetben legalább 8 órán keresztül.

A palánták telepítésénél fontos figyelembe venni a talaj minőségét is. A paradicsomnövénynek a gyökérrothadás elkerülése végett jó vízelvezetésű ültetőközegre van szüksége. Ügyelni kell arra is, hogy elegendő hely maradjon a palánták között, mivel ez növeli a légáramlást, ezáltal csökkentve a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát.

A bő terméshez a paradicsomnak sok napsütésre van szüksége
A bő terméshez a paradicsomnak sok napsütésre van szükségeMac99 / Getty Images Hungary

Fontos szempont lehet még, hogy a paradicsomnövény szeret mély gyökereket ereszteni a talajban, hogy minél több tápanyaghoz férjen hozzá, ezért az ültetésnél javasolt egészen a legalsó levelekig beásni.

2. Gondoskodj támogatásról

Egyes paradicsomfajok akár 2 méter magasra is megnőhetnek, ezért elengedhetetlen számukra a stabil támaszték. Erről ajánlott korán gondoskodni, nehogy leszúrásakor megsértse a gyökereket.

A célnak egy karó vagy egy rácsos szerkezetű növénytámasz is megfelel. A lényeg, hogy nagyjából 25 centis közönként rögzítsd hozzá a növényt egy zsineg segítségével.

3. Ne feledkezz meg a trágyázásról

A paradicsom tápanyagigényes növény, így ha bőséges termésre vágysz, nem fogod megúszni trágyázás nélkül. A földet az ültetésnél komposzttal és trágyával javíthatod fel, amit később műtrágyával egészíthetsz ki.

A paradicsomnövény számára a három legfontosabb tápanyag a nitrogén, a foszfor és a kálium.

Az előbbi különösen fontos a korai növekedési szakasz során, mivel a levelek fejlődését is segíti. A foszfor ezzel szemben a gyökérnövekedést, a virágzást és a terméshozamot hivatott serkenteni, míg a kálium erősítő hatású. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint kezdj nitrogéntartalmú műtrágyával, majd a növekedési szakaszban válts káliumalapú trágyára.

4. Mulcsozz bőségesen

A műtrágyázáshoz hasonlóan a mulcsozás, avagy a talajtakarás is kedvezőbb feltételeket teremt a paradicsomnövény fejlődéséhez. Ha töve körül szerves anyagokkal borítod a talajt, megakadályozhatod a gyomok elszaporodását, így a paradicsomnak nem kell versengenie a tápanyagokért és a vízért. A mulcsozás olyan szempontból is hasznos, hogy szabályozza a hőmérsékletet, illetve elősegíti a nedvesség megtartását, amire nagy szükség van a nyári kánikulák idején.

A mulcsozásra alkalmas lehet a levágott fű, a szalma és a felaprított levelek is.

5. Metszd le az alsó ágakat

A rendszeres metszés serkenti a paradicsom növekedését, és hozzájárul a növény általános egészségéhez. Ez a lépés azért is lényeges, mert az alsó ágakon és leveleken az esőzések után káros baktériumok és gombák verhetnek tanyát. Emellett arra ösztönzi a paradicsomot, hogy a megfelelő helyre összpontosítsa energiáit.

A nagyobb termés érdekében az alsó ágakat érdemes levágni
A nagyobb termés érdekében az alsó ágakat érdemes levágniFotoDuets / Getty Images Hungary

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az intenzív metszést nem minden paradicsomfajta igényli. A kivételek közé tartoznak az úgynevezett determinált növekedésű paradicsomok, amelyek csak egy bizonyos magasságig nőnek, majd a virágzásra és a termésre kezdenek koncentrálni.

A metszés elvégzésekor ajánlott eltávolítanod a sérültnek vagy betegnek tűnő leveleket, ágakat is. Ha időnként lecsíped a paradicsomvirágokat is, előmozdíthatod a gyökérfejlődést is.

6. Támogasd a beporzást 

A paradicsom természetnél fogva önbeporzó, így nincs szüksége egy második növényre ahhoz, hogy termést hozzon. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne segíthetnéd a folyamatot. Az egyik lehetőség, hogy finoman megrázod a virágokat.

A manuális beporzás különösen hasznos lehet, amikor a magas páratartalom miatt a virágpor a növény hím részéhez tapad, vagy ha üvegházban neveled a paradicsomot, így nem éri légmozgás.

A másik opció, hogy megpróbálsz vonzó környezetet teremteni a természetes beporzók, például a méhek számára, akik elvégzik helyetted a feladatot.

7. Minél korábban szedd le a termést 

Alapszabály, hogy az első paradicsomszemek betakarításával ne várj túl sokat, még akkor sem, ha nem tűnnek olyan nagynak vagy pirosnak. Amikor ugyanis leszeded a paradicsomot, az azt üzeni a növénynek, hogy több termést kell hoznia. Ha ezt még a vegetációs időszak elején megteszed, a következő hónapokban gazdagabb termést várhatsz.

Ha a paradicsom még kissé éretlen, leszedése után tárold napos, meleg helyen, például a konyhaablakban, ahol tovább érik, miközben megőrzi kellemes aromáit.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra