Akár az erkélyen, akár a kertben nevelgeted, egyaránt igaz, hogy a saját termesztésű paradicsom ízéhez semmi nem fogható. Ha azonban még kezdő vagy a témában, nem feltétlenül vagy tisztában vele, mire kell odafigyelned ahhoz, hogy a növény igazán bő termést hozzon. Itt van néhány hasznos tipp a profiktól.
1. Ültesd megfelelő helyre
Minden növény más körülményeket igényel, hogy a lehető legjobban tudjon fejlődni. A paradicsomról elsősorban azt kell tudni, hogy a meleget és a sok napsütést kedveli. Ez az oka annak, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Mexikó napsütötte tájain kiemelkedő eredménnyel termesztik.
A paradicsomot olyan helyre ültesd, ahol egész nap egyenletesen éri a napfény – ideális esetben legalább 8 órán keresztül.
A palánták telepítésénél fontos figyelembe venni a talaj minőségét is. A paradicsomnövénynek a gyökérrothadás elkerülése végett jó vízelvezetésű ültetőközegre van szüksége. Ügyelni kell arra is, hogy elegendő hely maradjon a palánták között, mivel ez növeli a légáramlást, ezáltal csökkentve a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát.
Fontos szempont lehet még, hogy a paradicsomnövény szeret mély gyökereket ereszteni a talajban, hogy minél több tápanyaghoz férjen hozzá, ezért az ültetésnél javasolt egészen a legalsó levelekig beásni.
2. Gondoskodj támogatásról
Egyes paradicsomfajok akár 2 méter magasra is megnőhetnek, ezért elengedhetetlen számukra a stabil támaszték. Erről ajánlott korán gondoskodni, nehogy leszúrásakor megsértse a gyökereket.
A célnak egy karó vagy egy rácsos szerkezetű növénytámasz is megfelel. A lényeg, hogy nagyjából 25 centis közönként rögzítsd hozzá a növényt egy zsineg segítségével.
3. Ne feledkezz meg a trágyázásról
A paradicsom tápanyagigényes növény, így ha bőséges termésre vágysz, nem fogod megúszni trágyázás nélkül. A földet az ültetésnél komposzttal és trágyával javíthatod fel, amit később műtrágyával egészíthetsz ki.
A paradicsomnövény számára a három legfontosabb tápanyag a nitrogén, a foszfor és a kálium.
Az előbbi különösen fontos a korai növekedési szakasz során, mivel a levelek fejlődését is segíti. A foszfor ezzel szemben a gyökérnövekedést, a virágzást és a terméshozamot hivatott serkenteni, míg a kálium erősítő hatású. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint kezdj nitrogéntartalmú műtrágyával, majd a növekedési szakaszban válts káliumalapú trágyára.
4. Mulcsozz bőségesen
A műtrágyázáshoz hasonlóan a mulcsozás, avagy a talajtakarás is kedvezőbb feltételeket teremt a paradicsomnövény fejlődéséhez. Ha töve körül szerves anyagokkal borítod a talajt, megakadályozhatod a gyomok elszaporodását, így a paradicsomnak nem kell versengenie a tápanyagokért és a vízért. A mulcsozás olyan szempontból is hasznos, hogy szabályozza a hőmérsékletet, illetve elősegíti a nedvesség megtartását, amire nagy szükség van a nyári kánikulák idején.
A mulcsozásra alkalmas lehet a levágott fű, a szalma és a felaprított levelek is.
5. Metszd le az alsó ágakat
A rendszeres metszés serkenti a paradicsom növekedését, és hozzájárul a növény általános egészségéhez. Ez a lépés azért is lényeges, mert az alsó ágakon és leveleken az esőzések után káros baktériumok és gombák verhetnek tanyát. Emellett arra ösztönzi a paradicsomot, hogy a megfelelő helyre összpontosítsa energiáit.
Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az intenzív metszést nem minden paradicsomfajta igényli. A kivételek közé tartoznak az úgynevezett determinált növekedésű paradicsomok, amelyek csak egy bizonyos magasságig nőnek, majd a virágzásra és a termésre kezdenek koncentrálni.
A metszés elvégzésekor ajánlott eltávolítanod a sérültnek vagy betegnek tűnő leveleket, ágakat is. Ha időnként lecsíped a paradicsomvirágokat is, előmozdíthatod a gyökérfejlődést is.
6. Támogasd a beporzást
A paradicsom természetnél fogva önbeporzó, így nincs szüksége egy második növényre ahhoz, hogy termést hozzon. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne segíthetnéd a folyamatot. Az egyik lehetőség, hogy finoman megrázod a virágokat.
A manuális beporzás különösen hasznos lehet, amikor a magas páratartalom miatt a virágpor a növény hím részéhez tapad, vagy ha üvegházban neveled a paradicsomot, így nem éri légmozgás.
A másik opció, hogy megpróbálsz vonzó környezetet teremteni a természetes beporzók, például a méhek számára, akik elvégzik helyetted a feladatot.
7. Minél korábban szedd le a termést
Alapszabály, hogy az első paradicsomszemek betakarításával ne várj túl sokat, még akkor sem, ha nem tűnnek olyan nagynak vagy pirosnak. Amikor ugyanis leszeded a paradicsomot, az azt üzeni a növénynek, hogy több termést kell hoznia. Ha ezt még a vegetációs időszak elején megteszed, a következő hónapokban gazdagabb termést várhatsz.
Ha a paradicsom még kissé éretlen, leszedése után tárold napos, meleg helyen, például a konyhaablakban, ahol tovább érik, miközben megőrzi kellemes aromáit.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés