Ezeket a dokumentumokat vidd magaddal, ha otthonfelújítási támogatást igényelsz

GettyImages-650281188

Május végétől lehet benyújtani a pályázatokat az otthonfelújítási támogatáshoz, addig érdemes összegyűjteni az összes dokumentumot, melyekre szükségünk lesz ehhez.

A program honlapja e hónap végétől lesz elérthető mindenki számára, addig van még egy kis idő arra, hogy összeszedjünk minden szükséges dokumentumot, hiszen mikor már élesben működik, jó, ha minden a kezünkben van. A Nemzetgazdasági Minisztérium összegyűjtötte, pontosan mire lesz szükségünk az igényléshez.

Egy része kamatmentes az otthonfelújítási támogatásnak

Június 3-tól lesz elérhető az új otthontámogatás, melynek összege családonként legfeljebb 6 millió forint lehet. Ennek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része pedig kamatmentes kölcsön, írja a Bankmonitor.

Június 3-tól elérhető az otthonfelújítási támogatás
Június 3-tól elérhető az otthonfelújítási támogatásBiserka Stojanovic / Getty Images Hungary

Azonban érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a kedvezményt nem lehet nulla forinttal igényelni, önerőre is szükség van hozzá: a teljes összeg 14,3 százalékára, vagyis, ha a teljes összeget szeretnénk igényelni, akkor 1 millió forintra. Ebben az esetben a költségvetés 7 millió forint lehet.

Azt, hogy az igényelt pénzből mekkora a vissza nem térítendő támogatás összege, több mindentől is függ. Egyrészt attól, hogy mekkora az igénylők átlagos jövedelme, valamint az adott járás átlagos jövedelmétől, és azt is figyelembe veszik, hogy mennyi energiát takarítunk majd meg a támogatásból elvégzett korszerűsítésből.

A vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 3,8 millió forint lehet.

Ezekkel készüljünk az otthontámogatás igénylésére

A Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményében elmondta, milyen dokumentumokkal készüljünk a kedvezmény igénylésére.

Ezeket a dokumentumokat vidd magaddal az otthonfelújítási támogatás igényléséhez
Ezeket a dokumentumokat vidd magaddal az otthonfelújítási támogatás igényléséhezGuido Mieth / Getty Images Hungary
  • Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya. A lakcímkártyán lévő lakóhelynek vagy tartózkodási helynek meg kell egyeznie a felújítandó ingatlan címével.
  • Munkáltatói jövedelemigazolás, ami ne legyen 30 napnál régebben kiállított, mivel ezeket a bankok nem fogadják el.
  • A korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdoni lapja. Amennyiben ebből nem derül ki az, hogy lakóingatlanról van-e szó, illetve nem tartalmazza az építés évét, akkor használatbavételi engedélyre és térképmásolatra is szükség lehet.
  • Nemleges igazolás az adótartozásról. Fontos tudni, hogy a pályázat tervezete alapján nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó köztartozása az igénylőnek.
  • Ha több tulajdonos van, vagy ha az igénylő „csak” haszonélvezeti joggal rendelkezik, akkor a többi tulajdonos hozzájárulására is szükség van.
  • Érdemes minél hamarabb energetikai szakértő, tanácsadó segítségét is kérni, aki fel tudja mérni, hogy otthonunkon milyen támogatott munkálat elvégzése javasolt, az váratóan mennyibe kerül, és mekkora energiamegtakarítást eredményez.

A pályázat végleges meghirdetésekor elérhetővé válik egy lista is, ahol megtalálhatjuk a kivitelezők, szakértők listáját. A jelenlegi adatok szerint a listán nem szereplő szakértőkhöz, kivitelezőkhöz is lehet fordulni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek