Így alakítsd ki az otthonod, hogy megóvd magad a stressztől

GettyImages-546434403

Jó esetben otthonunk a nyugalom szigete. A mindennapok rohanása után harmóniát, békességet és melegséget sugárzó otthonra vágyunk. Jó hír, hogy ezt mi magunk is megvalósíthatjuk, ha megfogadjuk a környezetpszichológus praktikus otthontervezési tanácsait, melyek segítenek a stresszt is csökkenteni.

Egy jól megtervezett és berendezett otthon akár a mentális egészségünket is javíthatja. Egy kis odafigyeléssel a lakásunk nem csak egy hely lesz, ahol kifejezésre juttathatjuk személyes stílusunkat, vagy lazíthatunk egy stresszes nap után. Egy friss tanulmány szerint a belső terek kialakítása és elrendezése pozitívan vagy akár negatívan is befolyásolhatja lelkiállapotunkat, ezáltal az önbizalmunkra is hatással lehet.

Az otthonod te magad vagy

Az amerikai dizájn- és környezetpszichológus, Sally Augustin szerint otthonunk kiválóan tükrözi, hogy kik vagyunk, hogyan gondolkodunk, és mi az, ami számunkra értéket képvisel. Ennek ismeretében érdemes tehát időt szánni egy olyan otthon kialakítására, ahol minden szempontból biztonságban érezzük magunkat, ami támogatja a lelki jóllétünket. Íme néhány ötlet a lélek megnyugtatására szolgáló tér kialakításához.

Legyen olyan az otthonunk, ahol igazán jól és biztonságban érezzük magunkat
Legyen olyan az otthonunk, ahol igazán jól és biztonságban érezzük magunkatWestend61 / Getty Images Hungary

Vedd körül magad hideg színekkel

A megfigyelések szerint azokat az emberek, akik kék háttér előtt nyilvánulnak meg, tehetségesebbnek és kompetensebbnek tűnnek – mondja Augustin, aki azt javasolja, tegyünk egy próbát, és figyeljük meg magunkat a tükörben telefonálás vagy akár videóhívás alkalmával, miközben hideg árnyalatú háttér előtt állunk. Az fogjuk tapasztalni, hogy a hideg szín növelheti az önbizalmunkat.

Ha hideg színekkel vesszük körül magunkat, az növelheti az önbizalmunkat
Ha hideg színekkel vesszük körül magunkat, az növelheti az önbizalmunkatskaman306 / Getty Images Hungary

Soha ne nézz vissza!

A szakember otthonkialakítással kapcsolatos javaslatai között rámutatott arra is, amit talán sokan lehet, hogy figyelmen kívül hagyunk. Augustin szerint egy harmonikus, nyugodt otthon feltétele, hogy megszabaduljunk minden olyan emléktől, ami múltbeli csalódásainkra emlékeztet. Az egykori kedvesünktől ajándékba kapott megszárított virág vagy egy szerelmes levél, esetleg a komódon egy régi közös fotó őrizgetése egyáltalán nem egészséges a lelkünknek. Ezeket nyugodtan dobjuk a kukába, és szabaduljunk meg mindentől, ami a szakítást vagy egyéb kellemetlen emlékeket juttat eszünkbe. 

Otthonunkat akár egy jógaszőnyeggel is stresszmentessé tehetjük
Otthonunkat akár egy jógaszőnyeggel is stresszmentessé tehetjükTom Werner / Getty Images Hungary

A múlton való szomorkodás helyett vegyük körül magunkat olyan tárgyakkal, amelyek a jövőnk építését és a mentális harmóniánk kialakítását szolgálják, legyenek azok különböző sporteszközök vagy tankönyvek. Ezek segítenek megtenni azokat a reális első lépéseket, amelyek a kitűzött cél felé vihetnek.

Takaríts a stressz ellen!

Egy rendezett, tiszta otthon mindig energiával tölt fel, és akár még a büszkeség érzését is keltheti. A dizájnpszichológus szerint, ha naponta csak tíz percet szánunk arra, hogy rendet rakjunk, kitakarítsunk magunk körül, sokkal stresszmentesebb lesz az otthonunk. 

Sokat segíthet az is, ha minden tárgynak van egy jól megszokott helye. Ha mindig tudjuk, hogy mit hol keressünk, az nagyobb biztonságot adhat.

Gondosan válaszd ki a dekorációt!

Annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozhassuk a belsőépítészet és a mentális egészség kapcsolatából, olyan dekorációkkal vagy képekkel vegyük körül magunkat otthon, amelyek inspirálnak bennünket. Lehet ez egy oklevél vagy emléktárgy, amely egy korábbi szép teljesítményünkre emlékeztet, amire büszkék vagyunk, de tehetünk a falra olyan képeket is, amelyekről a szeretteink mosolyognak vissza ránk.

A szeretteink mosolyát vagy egy kedves emléket őrző fotó mindig feldobja a hangulatunkat
A szeretteink mosolyát vagy egy kedves emléket őrző fotó mindig feldobja a hangulatunkatJeffrey Coolidge / Getty Images Hungary

Az introvertált emberek ügyeljenek arra, hogy ha túl sok emlékkel veszik körül magukat, akkor az számukra akár nyomasztó is lehet.

Legyenek virágaid vagy háziállatod

Ha önmagunkon kívül mással is törődünk, sokkal hasznosabbnak érezhetjük magunkat. A kutatók tapasztalatai szerint sokkal nagyobb az önbizalma annak, aki háziállatról vagy növényről is gondoskodik otthon. 

Legyen saját terünk

Ha helyszűke miatt egy kis lakásban nincs lehetőségünk arra, hogy saját hálószobánk vagy egy kis otthoni irodánk legyen, alakítsunk ki a közös tér egyik sarkában egy olyan zónát, ahol nyugodtan pihenhetünk vagy dolgozhatunk, ahonnan rálátunk a kedvenc dolgainkra. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek