Ezen bukhat el tömegek otthonfelújítási támogatása

GettyImages-1386691138

Az otthonfelújítási program pontos részletei még nem ismertek, de a szakértők sejtenek már bizonyos buktatókat.

A támogatott hitel valószínűleg jelzáloghitel lesz, itt kérdés, hogyan jegyezhető ez be olyan otthonokra, amelyek eleve jelzáloggal terheltek, és az sem tiszta még, mi lesz azok sorsa, akiknél elszállnak a felújítás költségei, írja a Pénzcentrum.

A lap a Bankmonitor ügyvezetőjét, Sándorfi Balázst kérdezte az új lehetőséggel kapcsolatosan. Erről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy június elejétől igényelhető, 1990 előtt épített, gázhálózatra felcsatlakoztatott családi házakra kérhető kedvezményes hitelként, melynek egy részét a későbbiekben elengedik. 

Buktatói is lehetnek az otthonfelújítási programnak
Buktatói is lehetnek az otthonfelújítási programnakskynesher / Getty Images Hungary

Kizárólag energetikai korszerűsítésekre használható a hétmilliós összeg, melyből egymillió forintnak önrésznek kell lennie. A fennmaradó 6 millió forint alacsonyabb jövedelmű térségekben 3,5 millió vissza nem térítendő támogatás mellett 2,5 millió támogatott, nulla százalékos kamatozású hitel, magasabb jövedelmű területeken 2,5 millió a támogatás és 3,5 millió a hitelrész.

Csak gázzal fűtők számára lesz elérhető a konstrukció, mivel a háztartások energiafogyasztásának csökkentését célzó uniós kezdeményezésről van szó.

Sándorfi szerint a következő dolgok jelenthetnek problémát:

  • adott idő alatt kell elvégezni a felújítást;
  • nem tiszta, mi történik, ha kicsúszik a büdzsé a hétmillióból: a tulajdonos finanszírozza az összeg maradékát, vagy elveszti a teljes támogatást;
  • és 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, melyet előtte-utána energiahatékonysági tanúsítvány is bizonyít.

A szakértő szerint a napelemes korszerűsítés valószínűleg nem fér majd bele ebbe a programba, mert arra másféle támogatás érhető el hazánkban, és az is fontos, hogy hitelképes legyen a pályázó: legyen egy ideálisan határozatlan idejű, bejelentett munkaviszonya, és ne szerepeljen a KHR-listán. Kérdéses az is, van-e megoldás arra, ha már jelzálog terheli a felújítandó ingatlant. Fontos még tudni azt is, hogy nyaralódat nem tudod így korszerűsíteni, mivel ott kell, hogy legyen bejelentett lakcímed, ahova a támogatást igényled. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek