Leghasznosabb konyhai géped szennyezettebb, mint a szemetes és a vécé

GettyImages-1256372594

A mosogatógép elhanyagolása komoly veszélyeket rejt magában: egy vizsgálat szerint rendkívüli mértékben szennyeződhet.

Amikor konyhai gépeink tisztításáról van szó, hajlamosak vagyunk azokat a készülékeket előnyben részesíteni, amelyeken jól láthatóak a szennyeződések, mint például a turmixgép vagy a sütő. Attól azonban, hogy a szennyeződéseket nem lehet látni, nem szabad azt gondolni, hogy nincsenek is ott. Erre jó példa a mosogatógép, amely észrevétlenül az egészségre káros baktériumok, gombák és kórokozók keltetőjévé válhat.

Ezért veszélyes, ha nem tisztítod ki a mosogatógépet

A Domestic & General felmérése szerint a háztartásokban a mosogatógép a legszennyezettebb konyhai gép. Olyannyira, hogy ebben a tekintetben a szennyeskosarat, a szemetest és a vécét is megelőzi. A szakemberek ezt egy bakteriális vizsgálat révén állapították meg: miután mintákat vettek különféle felületekről, 24 óra után ellenőrizték a kialakuló baktériumszintet.

A szennyeződések lerakódása a veszélyes baktériumok elszaporodásának kedvez a mosogatógépben
A szennyeződések lerakódása a veszélyes baktériumok elszaporodásának kedvez a mosogatógépbenPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A veszélyes mikroorganizmusok szintjét egy 250-es értékig terjedő skálával határozták meg. Miközben a mosogatógép ezen 135 pontot szerzett, addig a mosógép csak 74-et, a szemeteskosár pedig 66,5-öt. Vagyis

a mosogatógép több baktériumot és kórokozót rejthet, mint a szemetes.

Ez azt is mutatja, hogy a legtöbb ember nem ügyel kellőképpen a mosogatógép tisztán tartására. Pedig kéne, mert a szakemberek szerint minden használat után ételmaradékok rakódhatnak le benne, ami a felhalmozódó tisztítószer-maradványokkal és zsiradékokkal együtt a baktériumok elszaporodásának kedvez.

Ha ezt szem előtt tartva rendszeresen megtisztítod, nemcsak a káros mikroorganizmusoktól szabadulhatsz meg, hanem a kellemetlen szagoktól is, illetve javíthatsz a mosogatógép teljesítményén, és csökkentheted a meghibásodások esélyét. Itt van néhány tipp, ami segíthet.

1. Távolítsd el az ételmaradékokat

Minden használat után távolítsd el az ételmaradékokat a mosogatógép belsejéből. Ezzel elkerülheted a szennyeződések felhalmozódását, és megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását, illetve az esetleges meghibásodásokat kiküszöbölve meghosszabbíthatod a készülék élettartamát.

2. Tisztítsd meg a szűrőt

A mosogatógép tisztítása során fordíts kiemelt figyelmet a szűrőre, amely az ételmaradékoktól eltömődhet, és kellemetlen szagok forrása lehet. Ehhez egyszerűen távolítsd el a szűrőt a gépből, ürítsd ki, öblítsd le, majd dörzsöld át egy régi fogkefével.

Elengedhetetlen a szűrő rendszeres tisztítása
Elengedhetetlen a szűrő rendszeres tisztításapashapixel / Getty Images Hungary

3. Használj mosogatógépsót

Ha olyan területen élsz, ahol kemény a víz, hasznos lehet mosogatógépsót használnod annak lágyítására. Ennek hiányában vízkőlerakódások képződhetnek a szűrőn, amelyek idővel költséges javításokhoz vezetve károsíthatják a készüléket.

4. Végezz mélytisztítást ecettel

A mosogatógép tisztása során érdemes minden belső felületet és hozzáférhető alkatrészt átdörzsölnöd egy nedves, mikroszálas törlőkendővel. Ha idegenkedsz a vegyszerektől, ehhez használhatsz szódabikarbónát vagy ecetet is.

A következő lépésben tölts meg egy kisebb csészét ecettel, majd helyezd a mosogatógép felső kosarába. Ezután futtass le üresen egy meleg vizes ciklust, hogy az ecet kifejthesse hatását.

Fontos, hogy a gépben ne legyen semmilyen mosogatnivaló, mert savassága miatt az ecet károkat okozhat. Ezt a műveletet érdemes 3-4 havonta megismételned a készülék megfelelő működése érdekében.

A belső felületek tisztításához használhatsz ecetet is
A belső felületek tisztításához használhatsz ecetet isDaniel de la Hoz / Getty Images Hungary

5. Hagyd nyitva az ajtót

Ha kellemetlen, dohos szag árad a mosogatógépből, a megoldás az lehet, ha minden ciklus lefuttatása után legalább egy órára nyitva hagyod az ajtót. A zárt ajtó ugyanis meleg, nedves közeget teremt, ami a penész kialakulásának előszobája lehet. Ha már késő, vagyis penész nyomait találod a gépben, fehérítővel távolíthatod el (kivéve, hogy a készülék rozsdamentes acélból készült, ez esetben inkább valamilyen fehérítőmentes tisztítási megoldás javasolt).

Tudtad, hogy a mosogatógéphez hasonlóan a mosógép is rendszeres tisztításra szorul? Erről itt olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek