Ezek a mediterrán növények már a te kertedben is megteremnek

GettyImages-157418900

Egyre melegebbé és aszályosabbá válnak a nyarak hazánkban, sok őshonos növény viseli nehezen az éghajlatváltozás következményeit. A túlélésükért küzdő növényeink mellett viszont olyan fajták is megteremnek már, amiket eddig legfeljebb a tengerparti nyaralások során csodálhattunk meg.

Az éghajlati viszonyok eltolódása miatt lassan érdemes elgondolkodnunk azon, melyek azok a növények, melyek helyettesíthetik régi kedvenceinket. 

A 2022-es év rekordokat döntött szárazságban és melegben egyaránt. A kutatók szerint ennél már csak rosszabb lesz, hasonló vagy kevesebb csapadékmennyiségű évtizedek állnak előttünk a következő évtizedekben. 

Vajon nemsokára ki sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy mediterrán látvány táruljon elénk az utak mentén?
Vajon nemsokára ki sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy mediterrán látvány táruljon elénk az utak mentén?Roberto Jimenez Mejias / Getty Images Hungary

Mediterrán Magyarország?

A gabona már most sokkal gyorsabban érik, lassan kipusztulófélben van a kukorica is, de nem csak a gazdálkodóknak érdemes elgondolkodni azon, miket is ültessenek a közeljövőben. A házunk közvetlen környezetében elhelyezkedő növények ugyanis nem csak esztétikai okokból fontosak, hőszabályozó, árnyékot adó funkcióik mellett sem mehetünk el. 

Dr. Szabó Péter éghajlatkutató és dr. Pongrácz Rita meteorológus a Másfél fok – Éghajlatváltozás közérthetően nevet viselő szakportálon figyelmeztet, milyen hatásai vannak az egyre melegebb nyaraknak és teleknek, egyre kevesebb a téli negatív hőmérsékleti rekord. 

„Csak látszólag lehet annak örülni, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben több enyhe, tavaszias napra számíthatunk télen. Ezzel párhuzamosan ugyanis az összes többi évszak is forróbb lesz, a természetes környezet vagy a mezőgazdaság alkalmazkodása pedig kérdéses” – kongatták meg a vészharangot. 

Az egyre inkább mediterrán nyarak következtében fennáll az Alföld elsivatagodásának veszélye is, mivel folyóvízben sokkal ritkább a terület, a déli országok párás levegője itt nem mérsékli a hőmérséklet emelkedését. 

Egyre több különleges cserjével találkozunk az utcákat járva. A füge évek óta megterem már a fővárosban is, de a déli országrészeken olyan különlegességekkel is találkozhatunk – igaz, egyelőre a hideg telek miatt még csak az üvegházakban, mint például az avokádó, a mangó vagy a papaja.

Az üvegházakban már évek óta itthon is megterem az avokádó és a mangó is
Az üvegházakban már évek óta itthon is megterem az avokádó és a mangó isUwe Krejci / Getty Images Hungary

„A mediterránnak tartott gyümölcsök közül a füge a Dunántúlon régóta megél, de jó pár éve sikerrel lehet telepíteni a Tiszától keletre is, annyit melegedett, változott az alföldi mikroklíma, hogy fügét már csemeteként is átteleltethetünk. A kivivel, a gránátalmával és a termő olajbogyóval már kicsit más a helyzet, ezeket a fákat ugyanis hazai körülmények között még mindig elő kell nevelni” – összegzi az Oázis Kertészet kertészmérnöke, Kasza Zsuzsanna

Magyar ételbe magyar olíva?

Már két évvel ezelőtt elkészült az első, teljesen magyar extraszűz olívaolaj. A Balaton-felvidék partján kialakított olívaliget ugyan még csak saját használatra készít olajat, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa lassan több mint egy évtizedes munkájának gyümölcse tanulságos profilváltásnak tűnik. 

Török Csaba borász szerint a klímaváltozás komolyan érinti a szőlészetet is. Mint mondta, az olajfák életképességét klímatanúsítványnak tekinti. Ha életben maradnak a fái, az azt is jelenti, hogy a szőlészetben is érdemes olyan új fajtákban gondolkodni, amik a változó klimatikus viszonyok között a legideálisabbak. 

Az olajfák termésének feldolgozására sincs még hazai gyakorlat, a 2HA-nál is most kísérleteznek vele, maguk a növények is kényesek, egy hidegebb tél elég, hogy a fák jelentős része elfagyjon. Kérdés azonban, hogy meddig lesznek valóban hidegebbek a telek.

Avokádótermesztéssel már a panelben is próbálkozhatunk
Avokádótermesztéssel már a panelben is próbálkozhatunkYuliya Apanasenko / Getty Images Hungary

A jövő gyümölcsei

Bár az idei gyümölcsárakat tekintve valóban érdemes aggódnunk azon, vajon pár év múlva lesz-e, és megfizethető lesz-e a málna, az eper vagy éppen a szőlő, de tényleg kivit és gránátalmát szüretelünk majd a kert végében? A szakértők mind egyetértenek, hogy valóban érdemes kísérletezni ezekkel a növényekkel. A pár évig bent nevelt apró fák bizonyos törzsvastagság felett kiültetve sikerrel vészelik át a telet, a fentieken túl a datolyaszilva, a citrusfélék és egyéb szubtrópusi növények is megteremhetnek hamarosan. Még ha egyelőre biztos terméssel nem számolhatunk mindegyikük esetében – bár fügét már szüretelhetünk az országban szinte bárhol –, az árnyékot adó, forróságot jól viselő lombkoronák alatt komfortosabban viseljük majd az éghajlatváltozás egyre érezhetőbb következményeit. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek