6 elképesztő építészeti hiba, amit a leggyakrabban elkövetünk a felújítás során

GettyImages-1448677165

Építkezés vagy lakásfelújítás során sokszor több tíz- vagy akár százezer forintot is kidobhatunk fölöslegesen az ablakon néhány olyan jelentéktelennek tűnő mozzanattal, melyek nem csupán a pénztárcánkra lehetnek súlyos következménnyel, hanem az otthonunk milijőét is meghatározhatják.

Melyek lehetnek ezek a buktatók? Ezeket gyűjtöttük össze Fábián Zoltán, a Mapei Kft. okleveles építőmérnökének segítségével, aki a hibák említése mellett abban is segítségünkre volt, hogy mit tegyünk a melléfogások elkerülése érdekében.

1. Nem készülünk fel kellően

„Gyakori hiba, hogy nem látjuk át, hogy mit szeretnénk – kezdi szakértőnk. Kész burkolás után döntünk például a fürdőszobaszekrényről, amiben a beépített világításhoz utólag szeretnénk egy

konnektort. Fontos, hogy megfelelő időt szánjunk a felkészülésre. Lássuk át, hogy milyen feladatokat, milyen munkafázisokat akarunk elvégeztetni, mi hova fog kerülni, el fog-e férni, mi kell hozzá, hogy működjön. De legalább ilyen fontos, hogy mind pénzügyileg, mind munkafolyamatok szervezése vagy épp az anyagok, termékek tárolása szempontjából is lássuk át, hogy hogyan valósítható meg a munka. Természetesen ehhez idő kell, és sok egyeztetés a kivitelezőkkel.”

Vannak olyan munkafázisok, amelyek nem cserélhetők fel egymással a lakásfelújítás során
Vannak olyan munkafázisok, amelyek nem cserélhetők fel egymással a lakásfelújítás soránThomas Barwick / Getty Images Hungary

2. Nem a saját valós és várható igényeink szerint építkezünk, újítunk fel

„Nagyon gyakori hiba, hogy divatokat, megszokásokat követünk. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját életvitelünkkel, a család valós jelenlegi és várható igényeivel. Egy jó építész egy családi ház tervezését úgy kezdi, hogy megismerkedik a megrendelővel. Van, akinek jó az amerikai konyha, van, akinek nemcsak a nappali kell, hogy külön legyen, hanem az étkező és a konyha is. Van, akinek jó a többszintes ház, van, akinek nem. Van, aki a fürdőszobába szeretné a mosógépet, van, aki a konyhába, és van, aki ragaszkodik a külön mosókonyhához.”

Mielőtt belevágnánk a felújításba vagy az építkezésbe, gondoljuk végig, nekünk milyen otthon lenne igazán kényelmes
Mielőtt belevágnánk a felújításba vagy az építkezésbe, gondoljuk végig, nekünk milyen otthon lenne igazán kényelmesljubaphoto / Getty Images Hungary

3. Hirtelen felindulásból döntünk

„Többször beszéltem olyan ügyféllel, aki minden kérdés nélkül panaszkodott a háza színére. Nem azért, mert nem olyan lett, mint amit kiválasztott, hanem azért, mert pont olyan lett. Ez a döntés akkor egy színmintán jó döntésnek tűnt.

Olyan szép volt a minta, de ma már nem szereti látni a ház falán.

Fontos, hogy gondoljunk arra, hogy egy-egy döntésünk akár évtizedekre szól. Nem az a cél, hogy hazavigyük azt, ami olyan szép volt a bemutatóteremben. Ugyanúgy nem az a cél, hogy a legfrissebb trenddel kápráztassuk el a rokonokat, ismerősöket. Olyat válasszunk, úgy készítsük készíttessük el a felújítást, amivel a család minden tagja hosszú távon szeretne együtt élni.

A festék színének kiválasztása is nagyon fontos mozzanat
A festék színének kiválasztása is nagyon fontos mozzanatAJ_Watt / Getty Images Hungary

4. Okosban akarunk egyről a háromra jutni, és ezért kettőre sem sikerül

„Az építőiparból sajnos rengeteg rémtörténetet lehet hallani, akár kivitelezőkkel, akár a beépített termékekkel, akár a garanciális problémák kezelésével kapcsolatban. Fontos, hogy minden döntésünket, kivitelező- vagy anyagválasztásunkat járjuk alaposan körbe. Csak megbízható, leellenőrizhető kivitelezőt és termékeket válasszunk. Törekedjünk a tartós, jó ár-érték arányú megoldások választására. Az elsődleges cél az legyen, hogy az igényeimnek, ízlésemnek hosszú távon megfelelő megoldást válasszak, a reális lehetőségeken belül kedvező áron és időben.”

Legyünk körültekintőek, amikor szakembereket választunk a kivitelezéshez
Legyünk körültekintőek, amikor szakembereket választunk a kivitelezéshezEThamPhoto / Getty Images Hungary

5. Nem tisztázzuk a részleteket a kivitelezőkkel

„A legtöbb félreértés természetesen nem a megrendelt felújítási munka alapfolyamatait érinti, hanem például a szakipari szerkezetek csatlakozását, vagy a gyakran a megrendelő által magára vállalt feladatokat. Burkolás előtt jó, ha kész a festés, de biztos az is, hogy még lesz javítás a festésen burkolás után. A gépészet vagy elektromos hálózat alapszerelését még a befejező szakipari munkák előtt készítik el, majd azt befejezve jöhet vissza a víz-gáz-fűtés szerelő és a villanyszerelő szerelvényezni, befejezni a munkát. Biztosan mindkét fél ugyanazt gondolja arról, hogy például ki fogja felszerelni a csillárokat?

Ugyanígy kényes pont szokott lenni a nem a szakmunkát érintő feladatok elvégzésének tisztázása is.

Kinek a dolga kipakolni a helyiségből, majd a munka végeztével visszapakolni? Kinek a feladata megvédeni a már meglévő felületeket, kitakarítani a munkakezdés előtt vagy után?”

6. Nem képezünk tartalékot

Készítsünk költségvetést, és képezzünk tartalékot a váratlan kiadásokra
Készítsünk költségvetést, és képezzünk tartalékot a váratlan kiadásokrastaticnak1983 / Getty Images Hungary

„Ugye sokszor láttunk már olyat, hogy egy építkezésen látszott, hogy hol kezdett elfogyni a pénz. Látszik, hogy mely munkafolyamatokig építették be a drágább, jobb anyagokat, és hol jött el, amikor a »mindegy, mennyire jó ár/érték arányú lenne egy-egy megoldás, már csak a minél olcsóbban be tudjuk fejezni az építkezést« cél vezérelte a megrendelőt. Egy építkezés, de különösen felújítás esetén fontos, hogy ne tervezzünk anyagi lehetőségeink határáig. Egészen biztosan lesznek olyan meglepetések, olyan munkák, feladatok, amikre eredetileg nem gondoltunk, és ma már sajnos az árak sincsenek kőbe vésve” – hívja fel a figyelmet Fábián Zoltán építészmérnök. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra