Ha ilyenre fested a falat, még az étvágyadat is csökkenti

GettyImages-1339089751
Olvasási idő kb. 6 perc

Mielőtt fehérről égszínkékre festenéd a nappalid falát, egy dolgot mindenképpen érdemes átgondolnod: vajon így is jól fogod majd érezni magad otthon? Ugyanis vannak színek, melyeket szeretünk, és vannak, amelyekkel egyáltalán nem szeretünk együtt élni.

Ne a lakberendezési trendek befolyásoljanak, amikor falfestéket választasz, mert a divat folyamatosan változik. Inkább azt gondold végig, neked milyen a színekhez való viszonyod. Ha a sárgát túl vibrálónak érzed, kár lenne erőltetni, de ugyanezt a lila kanapéval is nehéz lenne harmóniába hozni. A színválasztásnál fontos szempont továbbá, hogy melyik nemhez és korosztályhoz tartozol, milyen a személyiséged és a stílusod.

Melyik falszín hová való?

Nem véletlen, hogy az egyes színeknek különféle jelentést tulajdonítunk, hiszen a színek hatással vannak ránk. Ugyanígy meghatározzák azt is, hogy a lakásban egy-egy helyiséghez, például funkciótól függően, leginkább milyen szín és árnyalat illik.

A színekhez kapcsolódó jelentéstartalmak nem mindig tudatosulnak bennünk, ennek ellenére hatással vannak ránk
A színekhez kapcsolódó jelentéstartalmak nem mindig tudatosulnak bennünk, ennek ellenére hatással vannak ránkAnna Efetova / Getty Images Hungary

A világos, meleg árnyalatú színek élénkítő hatással vannak ránk, így vidámabbá tehetnek. Ezért a narancssárga, a citromsárga vagy a piros jó választás lehet a dolgozószobába, az ebédlőbe vagy a nappaliba.
A sötét, de meleg árnyalatú okkersárga, barna és bordó is lehet a nappali falának színe, de hálószobába is tökéletes, mert nyugtató, barátságos hatást kelt.

A letisztultságot sugalló világos, hideg színek mint a kék és a világoszöld, konyhába, dolgozószobába, gyerekszobába és hálószobába is kiváló.

Az olyan hideg színek, mint a sötétkék, a sötéttürkiz, a zöld vagy a lila, olyan terekbe ajánlott, ahol előkelő események vagy komoly döntések születnek.

Ezeket bátran bevállalnád?

Ha túl vagyunk az ötletgyűjtésen, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni az adott helyiséget, tudjuk, milyen hatást szeretnénk elérni, teljes falfelületet, vagy csak egy részt szeretnénk színezni, akkor már képesek vagyunk eldönteni, melyik az a szín, ami hozzánk és az otthonunkhoz is közel áll.

A jáde ékkövek színük miatt az éltető víz szimbólumának számítanak
A jáde ékkövek színük miatt az éltető víz szimbólumának számítanakThe Washington Post / Getty Images Hungary

A klasszikus fehéren, bézsen és halványszürkén kívül számos lehetőség közül választhatunk. Íme néhány bevállalósabb árnyalat, ami teljesen megújíthat egy szobát.

Jádezöld – Ez az „ékkőtónus” néhány cserepes növény társaságában az otthonunkba varázsolja a Karib-tenger hangulatát. A maják és az aztékok a zöld drágaköveket az örök élet jelképének tartották, színük miatt pedig az éltető víz szimbólumaként tekintettek rá.
A zöld a remény, a nyugalom, és az egyensúly színe is. E tulajdonságának köszönhetően a zöld megfelelő tónusait a hálószobában és a nappaliban is használhatjuk. 

Élénksárga – Ez az ösztönző, vidám szín biztosan jókedvre derít. A hatást csak fokozza, ha a helyiségbe jól besüt a napfény. A vidám, inspiráló napsárga a szilárdságot szimbolizáló szürkével jól kiegészíti egymást, és frissíti a teret. De legyünk mértéktartóak, mert túlzott használata könnyen harsánnyá, rikítóvá is válhat.

Óceánkék – A kék szín nem csak a teret tágítja, nyugtató hatása visszahozza a tengerparti vakáció feledhetetlen és boldog emlékeit. A tisztaságot és frissességet sugalló kék akár még az étvágyat és a vérnyomást is csökkentheti, a hálószobában és a gyerekszobában pedig jobb alvást biztosít. 

A rózsaszín az árnyalatoktól függően más-más hatást vált ki
A rózsaszín az árnyalatoktól függően más-más hatást vált kiasbe / Getty Images Hungary

Pink – A rózsaszín árnyalattól függően lehet megnyugtató, vadító, romantikus vagy kislányosan fiatalos is. Ha jól kombináljuk zölddel vagy pasztellszínekkel, nem feltétlenül lesz „nőies” az enteriőr. Az árnyalatoktól függően más-más hatást vált ki, de minden esetben életerőt és energiát sugároz. Beilleszthető a romantikus és a modern környezetbe egyaránt.

Bíbor – Az élénkpiros színnel ellentétben a bíbor melegebb, nyugodtabb hatást kelt, így sokkal jobb választás lehet az otthonodba.

Korall – Az élénk korall szépségét igazán a semleges színvilágú bútorok és kiegészítők, az arany csillogása és az elegáns kék tónusai emelik ki.

Zsályazöld – Az egyik legtrendibb szín manapság. Ezzel a mutatós árnyalattal a természetet csempészhetjük be a négy fal közé.

Narancssárga – A világosságot és a melegséget ötvözi az a dinamikus háttérszín, ami kiemel bármilyen művészeti alkotást, és világosabbá tesz minden a szobát. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatot válasszunk, mert különben hosszú távon idegesítőnek hathat.

Ametisztlila – A drágakövek színei elegáns, fennkölt és izgalmas hatást csempésznek bármely helyiségbe, akár csak egyetlen falfelületen is. A legszebb összhatást akkor érjük el, ha a lila más tónusaival vagy élénkkékkel párosítjuk.

Vörös – A melegséget, szenvedélyt sugárzó szín cselekvésre ösztönöz, éppen ezért olyan helyiségekben ne használjuk, ahol pihenni szeretnénk. Leginkább kiegészítő színként érdemes használni, hiszen arannyal kombinálva nagyon elegáns, exkluzív hatást kelt. Miután szűkíti a teret, a helyiséget kisebbnek, de melegebbnek, meghittnek, biztonságosnak érezzük általa.

Egyre népszerűbb lakberendezőre bízni lakásunkat 

Ha mindezek után sem vagyunk biztosak abban, hogy az otthonunkhoz melyik szín illik, nyugodtan kérjük szakértő tanácsát. A lakberendezők segíthetnek a színek sikeres összehangolásában, és akár a te otthonod is részt vehet az idén 18. alkalommal meghirdetett Év Lakberendezője pályázaton, ahová a profik egy már megvalósult munkájukkal jelentkezhetnek. Ha szakemberre bízod a lakásod, akár olyan innovatív megoldás is születhet, amire te nem is gondolnál. Neked eszedbe jutna például, hogy a zuhanykabint kitapétázd

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek