Ezek lesznek 2024 lakberendezési trendjei – hasznos trükkök a háztartásban

GettyImages-527924398 (1)

A trendek jönnek és mennek a lakberendezésben is, így 2024-ben is lesznek olyan, a szakértők által is követendő példák, melyeket érdemes megfogadnunk, ha nem csupán stílusos, hanem kényelmes lakást szeretnénk magunknak.

Természetesen nem buzdítunk senkit sem arra, hogy a lakberendezési divathullámoknak megfelelően cserélje le otthona bútorait és kiegészítőit. A cél sokkal inkább az, hogy összegyűjtsük mindebből azt, amit a trendektől függetlenül be tudunk illeszteni a szobák miliőjébe.

Merészebb színkombinációk

Ha jövőre tervezed a lakás kifestését, nyugodtan legyél bátor, vállalkozó szellemű, és a trendnek megfelelően akár több színt is festhetsz a falakra. 2024-ben az árnyalatokat és tónusokat keverő színsémák lesznek a jellemzőek. Célszerűbb olyan színkombinációkat választani egy szobán belül, ahol az egyik szín semleges, a másik pedig egy attól jóval eltérőbb árnyalat. 2024-ben még az is megengedett, hogy a meleg színpaletta színei keveredjenek a hidegebb tónusokkal.

A jövőre érvényes lakberendezési trend szerint nem kell, hogy a szoba minden fala egyszínű legyen
A jövőre érvényes lakberendezési trend szerint nem kell, hogy a szoba minden fala egyszínű legyenonurdongel / Getty Images Hungary

A merész színkombinációknak azonban semmiképpen se legyen része semmilyen neon színárnyalat. A neonszínek ugyanis vizuálisan fárasztóak lehetnek, és kiegyensúlyozatlanná tehetik a teret, nem mellesleg semmiképpen sem illeszkednek a jövőre dominánsabbá váló organikus elemekhez. 

A lehúzható falmatricák is kimennek jövőre a divatból, helyettük a kézzel festett falfestmények adnak majd személyre szabott dekorációt.

Rusztikus textúrák

Egy otthonban mindig lesz helye az elegáns és egyszerű felületeknek, és ez különösen hangsúlyos lesz 2024-ben, amikor a természetes textúrák átveszik az uralmat a belső terekben. Jövőre már nem csupán a bútorok és egyéb berendezések formája, hanem az anyaga is organikusabb lesz, így megjelennek a kezeletlen vagy csak minimálisan kezelt faanyagok, az antik hatású kerámiamázak és a kézzel szőtt textíliák. 

A természetes anyagokból készült bútorok lesznek újra divatban
A természetes anyagokból készült bútorok lesznek újra divatbanCreativaStudio / Getty Images Hungary

Jönnek a görbülő boltívek

2024 új formákat is hoz az otthonokba, egyre több lesz a szabálytalan, lágyabb, organikusabb vonal, mint például a görbe. Mindez például a boltívekben, a folyosók kialakításában és a zuhanyzóbejáratok egyediségében nyilvánul majd meg. Az elmúlt évek íves bútorai sem mennek ki a divatból, szépen beilleszkednek majd a görbékkel tarkított terekbe.

A fal és a tárgyak vonalai is görbülnek majd 2024-ben
A fal és a tárgyak vonalai is görbülnek majd 2024-benCreativaStudio / Getty Images Hungary

Az egyedi darabok dominálnak

Jövőre már nem lesznek divatosak a tömegpiacra készült, csúcskategóriás tárgyakkal berendezett projektotthonok. Itt az ideje ennek búcsút inteni, és olyan darabokat beszerezni, amelyek valóban egyediek, és a megrendelő stílusát tükrözik. Ilyen darabokra bukkanhatunk garázsvásárokon, használt tárgyakat értékesítő bútorboltokban, vagy bolhapiacon, ahol sokkal több kézműves darabra lelhetünk.

Az örökségekből vagy a bolhapiacon beszerezhető egyedi bútorok uralják majd a divatot
Az örökségekből vagy a bolhapiacon beszerezhető egyedi bútorok uralják majd a divatotEva-Katalin / Getty Images Hungary

2024-ben sokkal inkább a kényelmes, élhető bútoroké lesz a főszerep, nem pedig a letisztult és steril megjelenésé.

Eljár az idő a nyitott polcok felett is, amivel nem csupán esztétikai szempontból, hanem praktikus okokból is csak nyerhetünk, hiszen sokkal nehezebb tisztán tartani, mint egy zárható szekrényt. A nyitott polcok a lakásban sehol nem ideálisak, mivel sok port és szennyeződést, illetve kíváncsi tekinteteket is vonzanak. 

De nincs helyük a 2024-es lakberendezésben a túlméretezett bútoroknak sem, amelyektől a kisebb szobát még szűkösebbnek érezhetjük. Válasszunk inkább olyan bútorokat, amelyek arányosak a szoba méretével, hogy fenntartsák a kiegyensúlyozott és meghitt légkört.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek