Az egyik legkellemetlenebb kártevő a te konyhádban is ott lehet: így ismered fel

GettyImages-1490203481
Olvasási idő kb. 4 perc

Az aszalványmoly egy rendkívül bosszantó, repülő rovar, amely kártevő lárváival elsősorban a száraz élelmiszereket fertőzi meg a konyhában.

Bár a betolakodók nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberi egészségre, az élelmiszereket beszennyezve jelentősen hozzájárulhatnak az élelmiszer-pazarláshoz. Most megtudhatod, milyen jelek tanúskodnak a jelenlétükről, és mit lehet tenni ellenük.

Innen ismerhető fel a gyakori konyhai kártevő, az aszalványmoly

A Nébih tájékoztató oldala, a Maradék nélkül szerint a kifejlett egyed, vagyis az imágó egy 8-10 mm hosszú, első ránézésre vöröses-barnás színű, szárnyán szürke csíkkal tarkított repülő rovar. Azért is nehéz védekezni ellene, mert a nőstény naponta akár több mint 100 petét is képes lerakni, amelyek gyakorlatilag láthatatlanok maradnak. Ezekből aztán 4-5 nap elteltével körülbelül 2 milliméter nagyságú, sárgás árnyalatú lárvák kelnek ki, amelyek erős rágószervükkel azonnal táplálkozni kezdenek.

Evés közben fehér, selyemfonálszerű anyaggal vonják be az élelmiszert: erről nagyon könnyen felismerhető a jelenlétük.

A bebábozódáshoz magasabb hőmérsékletre van szükségük, így a lárvák ezt igyekeznek a magasabb pontokon megvalósítani, ezért a sarkok mentén felfelé másznak a falon. Jól tűrik a zord körülményeket is, az apróbb repedésekben meghúzódva minimális táplálékkal is képesek bebábozódni.

Az aszalványmoly gyakori kártevő a konyhában
Az aszalványmoly gyakori kártevő a konyhábanTomasz Klejdysz / Getty Images Hungary

Pár hét múlva a lárvákból lepke fejlődik ki, ami már nem árt az élelmiszereinknek, de amíg eléri ezt a fejlődési állapotot, bőven okoz károkat. Mivel nappal és éjszaka is repdes, könnyen észrevehető a jelenléte: „imád” a mesterséges fényforrások körül körözni.

Lehet, hogy te vitted haza

Az élelmiszermolyok több módon is bejuthatnak otthonodba. Előfordul, hogy berepülnek a nyitott ablakon, míg máskor te magad viszed haza a szabad szemmel nem látható petéket tartalmazó élelmiszert. A lakásban elsősorban a gabonafélék (pl. rizs, bulgur), hüvelyesek, olajos magvak, száraztészták és növényi őrlemények (pl. lisztek) vonzzák őket, de gyakorlatilag mindenevők, így a csokit és az instant kávét sem vetik meg.

Nehéz megszabadulni ettől a konyhai kártevőtől

Az apró kártevőktől nem könnyű megszabadulni, de nem is lehetetlen. Kezd azzal, hogy a kifejlett, repkedő egyedeket összeszeded a porszívó segítségével. A következő lépésben az összes szárazárut alaposan nézd át. Ha egy élelmiszeren fertőzöttség jelei láthatók, akkor azt dobd ki – legyen az bontott vagy bontatlan. A lárva ugyanis a csomagoláson is át tudja magát rágni.

Ha igazán alapos akarsz lenni, a látszólag sértetlen élelmiszert is érdemes egy időre elkülönítve, egy üvegbe vagy műanyag dobozba téve tárolnod. A fertőzött területet ezután hígítatlan ecettel kell áttörölni, ami elpusztítja a lárvákat. Ha minden gyanús élelmiszert eltávolítottál, és az összes felület tiszta, végezetül ajánlott az egész helyiséget kiporszívózni, kitérve a sarkokra, apró zugokra is. Fontos még, hogy a szennyezett élelmiszer azonnal kerüljön ki a lakásból, és a porszívó zsákját is ki kell cserélni.

A lárvák fehér, selyemfonálszerű anyagot hagynak maguk után
A lárvák fehér, selyemfonálszerű anyagot hagynak maguk utánTomasz Klejdysz / Getty Images Hungary

Gondolj a megelőzésre, ha konyhai kártevőkről van szó

A molyok invázióját csak úgy tudod tartósan megszüntetni, ha kellő figyelmet fordítasz a megelőzésre. Itt van néhány tipp, ami segíthet:

  • Gondosan takaríts ki. A molyok pár apró morzsában is petéket rakhatnak, ezért rendszeresen és alaposan takaríts, illetve időről időre nézd át a kamra tartalmát.
  • Szellőztess gyakran. A kártevők a meleg, sötét helyeket kedvelik, ahol nincsenek bolygatva. Egy kis légmozgás távozásra késztetheti őket.
  • Próbáld ki a fagyasztást. Ha a megvásárolt szárazárut 7-10 napra lefagyasztod, azzal garantáltan elpusztíthatod a petéket. Alternatív megoldásként az is működhet, ha az élelmiszereket egy jól zárható üvegbe vagy műanyag dobozba teszed.
  • Használj feromonos csapdákat. A fertőzés ezzel önmagában nem szüntethető meg, ugyanakkor segíthet felismerni a problémát.

Miközben az élelmiszermoly a konyhában és kamrában okoz kárt, van egy másik bogár, amely most a kertben végez nagy pusztítást. Ezzel ide kattintva ismerkedhetsz meg. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek