Így lesz sokáig szép a vágott virág – Próbáld ki otthon elkészíthető receptünket

GettyImages-138705561
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha nyáron is szeretnéd, hogy hosszú ideig az otthonod dísze legyen az ajándékba kapott csokor, érdemes megfogadnod a tanácsainkat.

A kánikula nem a bokréták barátja, hiszen a melegben hamarabb hervadnak a szálak. Ha nem szeretnél művirággal dekorálni, és inkább hosszú életű vágott virágokra vágysz, már a növény kiválasztásánál is légy körültekintő. A tulipán például hamarabb görbül meg a melegtől, míg az ecuadori rózsa, a krizantém vagy éppen az orchidea és a liliom sokáig bírja. Ám ezeket a virágokat is érdemes úgy gondozni, hogy akár másfél hétig is a lakásunk díszei lehessenek.

Vázába vele! De hogyan?

No de milyen legyen az a váza? A virágkötők fontosnak tartják, hogy mindenképpen tiszta üvegbe tedd a virágot; alaposan mosd el és öblítsd ki, mielőtt belekerülne a csokor. Hogy biztos lehess abban, hogy minden szál beleér a vízbe, vágd el a szalagot, amivel összekötötték a virágokat. A váza méretére is ügyelj; ha alig férnek bele a szárak, könnyebben sérülnek és hervadnak el a virágok. Mielőtt vízbe tennéd őket, az alsó leveleket vágd le, hogy ne érjenek a vízbe, mert ezek hamarabb elkezdenek rothadni. Hogy tovább frissek maradjanak a szálak, készíts házi készítésű tartósítót. Keverj össze két evőkanál cukrot ugyanennyi ecettel, és keverd a vízhez. A cukor a virágoknak tesz jót, az ecet pedig nem engedi, hogy elszaporodjanak a vízben a baktériumok. Emellett még mielőtt vízbe tennénk a szálakat, 45 fokban vágjuk le a végüket, hogy nagyobb felületen tudják szívni a nedvességet. 

Hosszú életű lesz a vágott virág, ha minden vízcserénél visszavágjuk
Hosszú életű lesz a vágott virág, ha minden vízcserénél visszavágjukPhoto and Co / Getty Images Hungary

Így lesz még hosszabb életű a vágott virág!

Ha szeretnéd, hogy a virágok sokáig viruljanak és illatozzanak, igyekezz olyan helyre tenni a vázát, ahol nincs kitéve direkt napfénynek. Ha folyamatosan fény és hő éri a növényt, hamarabb elkezd barnulni és hervadni, ráadásul a víz is hamarabb felmelegszik, és könnyebben elszaporodnak benne a baktériumok, amelyek elindítják a szálak rothadását.

Ne érje direkt fény a bokrétát!
Ne érje direkt fény a bokrétát!Clive Nichols / Getty Images Hungary

Érdemes mindennap lecserélni a vizet, hiszen a friss, baktériumtól mentes nedvesség tesz igazán jót a virágoknak, és minden alkalommal csípjél le kicsit a szárukból. A csapvíz tökéletesen megfelel, de ha a lakóhelyeden magas a víz mésztartalma, akkor érdemes felforralni és langyosra hűteni. Ezalól kivétel a gerbera, amelynek kimondottan jót tesz a jéghideg víz. Ha egy-egy szál már hervadásnak indult, vedd ki a csokorból, így tovább élvezheted a még élettel teli virágok látványát. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek