Így lesz sokáig szép a vágott virág – Próbáld ki otthon elkészíthető receptünket

GettyImages-138705561

Ha nyáron is szeretnéd, hogy hosszú ideig az otthonod dísze legyen az ajándékba kapott csokor, érdemes megfogadnod a tanácsainkat.

A kánikula nem a bokréták barátja, hiszen a melegben hamarabb hervadnak a szálak. Ha nem szeretnél művirággal dekorálni, és inkább hosszú életű vágott virágokra vágysz, már a növény kiválasztásánál is légy körültekintő. A tulipán például hamarabb görbül meg a melegtől, míg az ecuadori rózsa, a krizantém vagy éppen az orchidea és a liliom sokáig bírja. Ám ezeket a virágokat is érdemes úgy gondozni, hogy akár másfél hétig is a lakásunk díszei lehessenek.

Vázába vele! De hogyan?

No de milyen legyen az a váza? A virágkötők fontosnak tartják, hogy mindenképpen tiszta üvegbe tedd a virágot; alaposan mosd el és öblítsd ki, mielőtt belekerülne a csokor. Hogy biztos lehess abban, hogy minden szál beleér a vízbe, vágd el a szalagot, amivel összekötötték a virágokat. A váza méretére is ügyelj; ha alig férnek bele a szárak, könnyebben sérülnek és hervadnak el a virágok. Mielőtt vízbe tennéd őket, az alsó leveleket vágd le, hogy ne érjenek a vízbe, mert ezek hamarabb elkezdenek rothadni. Hogy tovább frissek maradjanak a szálak, készíts házi készítésű tartósítót. Keverj össze két evőkanál cukrot ugyanennyi ecettel, és keverd a vízhez. A cukor a virágoknak tesz jót, az ecet pedig nem engedi, hogy elszaporodjanak a vízben a baktériumok. Emellett még mielőtt vízbe tennénk a szálakat, 45 fokban vágjuk le a végüket, hogy nagyobb felületen tudják szívni a nedvességet. 

Hosszú életű lesz a vágott virág, ha minden vízcserénél visszavágjuk
Hosszú életű lesz a vágott virág, ha minden vízcserénél visszavágjukPhoto and Co / Getty Images Hungary

Így lesz még hosszabb életű a vágott virág!

Ha szeretnéd, hogy a virágok sokáig viruljanak és illatozzanak, igyekezz olyan helyre tenni a vázát, ahol nincs kitéve direkt napfénynek. Ha folyamatosan fény és hő éri a növényt, hamarabb elkezd barnulni és hervadni, ráadásul a víz is hamarabb felmelegszik, és könnyebben elszaporodnak benne a baktériumok, amelyek elindítják a szálak rothadását.

Ne érje direkt fény a bokrétát!
Ne érje direkt fény a bokrétát!Clive Nichols / Getty Images Hungary

Érdemes mindennap lecserélni a vizet, hiszen a friss, baktériumtól mentes nedvesség tesz igazán jót a virágoknak, és minden alkalommal csípjél le kicsit a szárukból. A csapvíz tökéletesen megfelel, de ha a lakóhelyeden magas a víz mésztartalma, akkor érdemes felforralni és langyosra hűteni. Ezalól kivétel a gerbera, amelynek kimondottan jót tesz a jéghideg víz. Ha egy-egy szál már hervadásnak indult, vedd ki a csokorból, így tovább élvezheted a még élettel teli virágok látványát. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra