Öt hiba, amivel észrevétlenül elcsúfítod a lakásod

GettyImages-1328675170

A nyár nem csak az utazásról és a pihenésről szól. Sokan arra használják a szabadidejüket, hogy rendezgetik, csinosítják az otthonukat. Egy frissítő festésre, egy hatalmas rendrakásra, a fölöslegessé vált holmik kiválogatására kiváló alkalom lehet egy-egy nyári délután is. Nekünk is van néhány ötletünk, mitől lehet egy otthon még tetszetősebb.

A lakberendezési trendek folyamatosan változnak, de mindig érvényes marad, hogy amikor berendezünk egy lakást, fontos, hogy jól és kényelmesen érezzük benne magunkat. Ebben a praktikum mellett a látvány is sokat segíthet. Van néhány szabály, amit érdemes betartani annak érdekében, hogy valóban harmonikus legyen az otthonunk.

1. Stíluskavalkád helyett harmónia

Ha nincs egy konkrét irányzat, ami végigvonulna az egész lakáson, akkor könnyen kaotikussá válik az összkép, és az otthon elveszti meghittségét és stílusosságát. Az eklektika attól szép, hogy nincsenek kőbe vésett szabályai, de egyben ez adja a nehézségét is. Ugyanis az igényesség határait nagyon nehéz eltalálni. Könnyedén áteshetünk a ló túloldalára, aminek az lesz az eredménye, hogy felborulhat a lakás harmóniája.

Legalább egy helyiségen belül legyünk következetesek, és tegyük le a voksunk egy stílus mellett
Legalább egy helyiségen belül legyünk következetesek, és tegyük le a voksunk egy stílus mellettMorsa Images / Getty Images Hungary

Ezért jobb, ha kerüljük az eklektikát – ez zsúfolt hatást kelt a térben –, és ügyeljünk rá, hogy legalább a főbb bútordarabok hasonló stílusúak legyenek. Ugyanez vonatkozik a dísztárgyakra is. Minél kevesebbet helyezzünk el a lakásban, és kerüljük a teret összehúzó szín- és formakavalkádot.

2. Egyetlen fényforrás van egy helyiségben

A felülről érkező fény kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, meleggé és árnyaltabbá teszi a színeket, de ha a nappaliban, a hálóban, a dolgozószobában és a konyhában csak egyetlen lámpa vagy csillár van, nem lesz olyan kényelmes a szemnek sem a fény. Ráadásul kevésbé néz ki komfortosan a szoba. Állólámpával vagy asztali lámpával, esetleg valamilyen ledes dekorációval sokkal otthonosabb lesz az összhatás.

Több lámpával hangulatosabbá tehetjük a helyiségeket
Több lámpával hangulatosabbá tehetjük a helyiségeketMorsa Images / Getty Images Hungary

Tágítja és világosítja a teret, az is, ha a mennyezetet világosra festjük. Az alacsonyan elhelyezett lámpák egy magas helyiségben is meleg hangulatot teremtenek.

A sötét árnyalatok mindig több fényt nyelnek el, mint a világos felületek.

Ezért a sötét bútorok, a sötét színű tapéta vagy festés több helyi megvilágítást is igényel. Egy mélyen belógó lámpával vagy állólámpával, valamint egy fotellel akár egy intim sarkot is tudunk varázsolni.

3. A túl sok kiegészítő sem jó

A lakás kiegészítői nemcsak az otthon, hanem a tulajdonos személyiségét is tükrözik. Ezek általában olyan tárgyak, amelyeknek sokszor semmilyen funkciójuk sincs, csupán dekorálják a helyiségeket. A dekorációra is igaz, hogy a kevesebb több.

Ha minden felületet vázák, szobrok, díszek borítanak a lakásban, hiába illenek össze stílusban, mégis a káoszra fognak emlékeztetni.

A sok kis apróság helyett tegyünk inkább egy-egy hangsúlyosabb darabot a szobába, és a képeket is úgy helyezzük el a lakásban, hogy ne keltsék egy galéria hangulatát.

4. A mintás konyhai fali csempe nem mindig praktikus 

A kicsi főzőterekbe fali csempét választani egyáltalán nem könnyű, ugyanis akár a méret, akár a minta nem stimmel, rossz hatást és látványt ad a végeredmény. A nagyobb minták drámai, a kisebbek finomabb hatást keltenek. 

Az egyszínű csempe még mindig nagy divat a konyhában, de ha szeretnénk a semleges, homogén árnyalatú falakat, falsíkokat feldobni, akkor tegyük ezt egy jól eltalált mintasávval.

A konyhapult mögötti fali csempe esetében érdemes megfontolni az egyszínű, minta nélküli választását, ugyanis a mintásak szerencsétlen esetben úgy nézhetnek ki, mintha étel fröccsent volna a falra. Sőt, tisztán tartani is nehezebb azokat a csempéket, amelyek texturáltak.

A mintás csempe megtévesztő lehet, és úgy tűnhet, mintha koszos lenne
A mintás csempe megtévesztő lehet, és úgy tűnhet, mintha koszos lenneasbe / Getty Images Hungary

5. A kilógó csövek rontanak a képen

Bármennyire szép egy lakás belső kialakítása, és lenyűgöző a bútorok összhangja, ha a falak mentén futó csövek elronthatják azt. Éppen ezért, ahol csak lehet, rejtsük el a csöveket, a gázórát vagy a vízórát egy szekrénybe vagy egy szekrény mögé, esetleg a padlóba, vagy akár gipszkarton alá. 

Minél több cső vagy vezeték látszódik a falon kívül, annál inkább veszít az otthonosságából a lakás.

Ha rászánjuk magunkat egy lakásfelújításra, megéri az időt és a pénzt, hogy falon belül fusson, ami falon kívül bántja a szemünket. Ha gyors és praktikus megoldásra van szükségünk, és a csövek az ablak mellett futnak, akár egy padlóig érő függöny is alkalmas lehet a csövek eltakarására.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra