Hiába divatosak, ezeket a színeket kerüld el a hálószobában, ha nyugodt éjszakára vágysz

Lontai Ildikó
GettyImages-1192122069
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha nehezen tudsz aludni este, előfordulhat, hogy ezek a hálószoba színek okozzák a problémát.

Az utóbbi években divatba jöttek a sötét színárnyalatok a lakberendezésben, ami a bútorok és a falfestés terén is megmutatkozik. Ám hiába nyűgözzük le a vendégeket egy gyönyörű indigókék fallal vagy egy sötétzöld kanapéval, ezek a színek, bár egy katalógusban jól mutatnak, a valóságban azonban nagyon erősen befolyásolják az egyes helyiségek hangulatát és energiáját. A hálószobaszínek kiválasztásánál a legfontosabb, hogy olyan árnyalatokat keressünk, amelyek megnyugtatóak, és segítik a pihentető alvást.

Ezeket a hálószobaszíneket inkább hanyagoljuk, ha nehezen megy az alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú az egészségünk megőrzéséhez, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire pihentetőek az éjszakáink. Azonban ahhoz, hogy megfelelően el tudjunk lazulni, és valóban kikapcsoljunk egy fárasztó nap után, arra is szükségünk van, hogy nyugodt környezetben hajtsuk álomra a fejünket. Ehhez pedig nagyban hozzájárulnak azok a színek, amelyek körülvesznek bennünket, mert bizonyos árnyalatok élénkítő hatással lehetnek ránk, és nyugtalanná tehetnek. Ezért ha nem akarunk álmatlanul forgolódni éjszaka, az alábbi hálószobafalszíneket ajánlatos elkerülni.

A nagyon sötét hálószobaszínek sokszor nem segítik az alvást
A nagyon sötét hálószobaszínek sokszor nem segítik az alvástismagilov / Getty Images Hungary

Túl sötét és lehangoló szín: sötétkék

A kék az egyik legdivatosabb színárnyalat jelenleg a falfestésben, jellemzően a szoba egyik fala kap sötétkék vagy provance kék árnyalatot. Ez a szín gyakran megjelenik a hálószobákban is, mert sokak szerint elegáns és kifinomult hatást kelt. Azonban az éjkék, az indigó és más sötét árnyalatok hűvösek és lehangolóak lehetnek, ráadásul a túlságosan sötét hálószoba szorongást kelthet, ami megnehezíti az alvás előtti ellazulást. Ha kék fényt használunk a hálószobában, akkor azzal a szervezet éberségét is fenntartjuk. Ezért a kéket inkább kerüljük a hálószobában, de ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor egy melegebb és halványabb árnyalatot válasszunk.

Túl erős energiájú és ingerlő szín: piros

A hálószoba tervezésénél az a legfontosabb, hogy olyan hangulatot teremtsünk a térben, amelyre szívesen ébredünk fel reggel, és amely megnyugtatóan hat ránk, mielőtt kialszik a lámpafény. Egyes színek stresszt okoznak, ingerelnek, és erős energiájuk miatt elvonják a figyelmet az alvástól. Bár vonzónak tűnhet a hálószobában a piros használata, ami a szerelem és a vágy színeként ismert, azonban pihentetőnek egyáltalán nem nevezhető. Ezért a falfestés és a berendezés tekintetében inkább kerüljük a pirosat. Ám vörös fényt használhatunk éjszakai fénynek a hálószobában, mert az nem befolyásolja a cirkadián ritmust.

A szín, amely fokozza az agyi aktivitást: lila

Bár a lila és a rózsaszín is a kedvelt színek közé tartoznak a lakberendezésben, mert romantikus hatást kölcsönözhetnek a lakásnak, a hálószobában inkább kerüljük a lilát, főleg annak sötétebb árnyalatait. Ugyanis a sötétlila szín a vöröshöz hasonlóan fokozhatja az agyi aktivitást, energikussá tesz és éberen tart. A hálószobában használt színeknek megnyugtató hatást kell kelteni, hogy megfelelően támogassák az alvásunkat, ezért mindenképpen visszafogott árnyalatokat válasszunk.

Az erős színek élénkítő hatásuk miatt nem javasoltak a hálószobában
Az erős színek élénkítő hatásuk miatt nem javasoltak a hálószobábanKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Túl élénk színek: sárga és narancssárga

Az élénk színek, mint a narancssárga és a sárga stimulálóan hatnak az agyra. Egy napsárga szobában sokkal nehezebb elaludni, mert azt az érzetet keltheti, hogy nappal van, és a melatonintermelést is gátolja. A sárga árnyalatok éppen ezért jobban illeszkednek a kreatív terekhez, így érdemes inkább a dolgozósarok és az íróasztal körül használni ezeket a színeket.

Vibráló, zavaró szín: hófehér

A fehér falszín biztonságos és jól bevált választásnak tűnik, az árnyalatra azonban nem árt odafigyelni. Bár a fehérről azt gondoljuk, hogy alapvetően nyugtató hatással bír, ezzel szemben a nagyon erős, élénk fehér vibráló, és zavaró lehet a szemnek. Ráadásul erős fényvisszaverő képessége miatt sem megfelelő a hálószobába, mert a túl világos szoba szintén élénkítően hat ránk, és nem segíti az elalvást. Nem járunk azonban messze a céltól, amikor a fehér színben gondolkodunk, ugyanis a törtfehér és a bézs az egyik legjobb választás a hálószobafal színének. Ezeket az árnyalatokat kombinálhatjuk néhány élénkebb bútorral, de figyeljünk arra, hogy a vibráló, erős színeket kerüljük.

A pihentető alvás segít megőrizni a fizikai és mentális egészséget. Ha szeretnéd tudni, hogy mennyivel fiatalít meg az, ha legalább egy hónapig jól alszol, akkor olvasd el ezt a cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek