6 fa, ami cserépben nevelve is gyümölcsöt terem a teraszodon

GettyImages-576927852

Mindig is szerettél volna gyümölcsfákat, de nincs hozzá kerted? Akkor jó hír lehet számodra, hogy bizonyos fajták konténerben, a teraszon vagy a balkonon is sikerrel nevelhetők.

A legtöbb ilyen gyümölcsfa viszonylag kevés gondozást igényel, viszont szinte bármilyen szabadtéri helyet pompásan díszít, sőt szép számmal akad köztük olyan is, amelyik kisebb termete ellenére igazán gazdag terméssel ajándékozhat meg. De milyen fák alkalmasak a célra? Máris kiderül!

Mit mérlegeljek a kompakt gyümölcsfák nevelése előtt?

Megyeri Szabolcs kertészmérnök mindenekelőtt azt javasolja, nézz utána, hogy a kiszemelt fajta mekkorára fog nőni, mivel kicsi és kicsi között is lehetnek különbségek. Egyes fák csupán 1,5-2 méteres magasságot érnek el, míg mások akár 2-3 méteresre is nőhetnek.

Almából is vannak kompakt méretű, teraszon nevelhető fajták
Almából is vannak kompakt méretű, teraszon nevelhető fajtákValerijaP / Getty Images Hungary

Érdemes figyelembe venni a fa átmérőjét is, hiszen egy oszlopos, karcsú almafa például kevesebb helyet igényel, mint egy széles fügebokor. Nem elhanyagolható szempont a beporzás kérdése sem. Bár a balkonon, teraszon nevelhető gyümölcsfák nagyobbik része önbeporzó, vagyis nincs szüksége pollenadóra ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon, a vásárlás előtt a biztonság kedvéért célszerű tájékozódni.

A legtöbb cseresznye-, kajszi- és őszibarackfajta önbeporzó, de általában az alma- és a körtefajtáknak szükségük van pollenadóra – persze ez nem általános szabály.

Milyen körülményeket igényelnek?

Ha a gyümölcsfa konténere kicsi, könnyen felboríthatja a szél, ráadásul a növény nem fog tudni megfelelően fejlődni. A méret mellett jelentőséggel bírhat a konténer anyaga is. A kertészmérnök szerint a műanyag nem környezetbarát, de előnyének mondható, hogy súlyra könnyű, ami leegyszerűsíti a fa mozgatását és szállítását.

Jó megoldás lehet a fából vagy agyagból készült konténer is.

A lényeg, hogy a cserép alján mindenképp legyen vízelvezető lyuk, hiszen ennek hiányában berohadnak a gyökerek. Amíg fiatal a fa, törzse mellé ajánlott egy pálcát vagy karót helyezni, hogy egyenesen növekedjen. Ez később eltávolítható, ha a fa már kellőképpen megerősödött.

Ha túl kicsi a konténer, nem tud megfelelően fejlődni a fa
Ha túl kicsi a konténer, nem tud megfelelően fejlődni a faTg23 / Getty Images Hungary

Nagyon fontos a nyári és a téli védelem is, mivel a fák számára a terasz és a balkon mesterséges közeget jelent, ahol némileg korlátozott a növekedésük. Nyáron ne engedd, hogy túlzottan felforrósodjon a közegük, vagyis tedd a konténert árnyékosabb helyre, és szórj mulcsot a földre, hogy ne száradjon olyan gyorsan ki. Télen, a fagyos napokon pedig takard le a konténert, nehogy átfagyjanak a gyökerek.

A legfontosabb a rendszeres öntözés, hiszen a konténerből gyorsan elfogy a kijuttatott vízmennyiség.

Milyen fajták jöhetnek szóba a teraszon?

Megyeri Szabolcs a következő fajtákat ajánlja:

1. Alma

A balkonalmákra karcsú termet és nagy fokú betegség-ellenállóság jellemző. Ilyenek a „Ballerina” sorozat tagjai is, amelyek az egész világot meghódították kompakt méreteikkel és rengeteg termésükkel. Hasonlóképpen nagyszerű fajta „a Derdan” és a „Waltz” is.

2. Körte

A törpe körtefa igazi kuriózum, miután gazdag tavaszi virágaival, fényes, dekoratív leveleivel akár dísznövényként is megállja a helyét. Kedvelt körtefajta például a „Baby Dragon”.

3. Cseresznye és meggy

A balkongyümölcsök repertoárjában számos cseresznyét találni, mivel nagyon könnyen nevelhető fajról van szó, ami megfelelő nevelés mellett rengeteg termést hozhat. Kedvelt törpe cseresznyefajta a „Szilvia” oszlopos cseresznye, a „Baby Cherry” vagy az öntermékeny „Lapins” fajta. Balkonra ajánlható még a „Baby Sour Cherry” fajta is.

A cseresznye városi körülmények között is termeszthető
A cseresznye városi körülmények között is termeszthetőGu Studio / Getty Images Hungary

4. Szilva

„A szilva az a gyümölcs, amely rengeteget ad, mégis akkor is, ha nagyon keveset kap” – mondja a kertészmérnök. A legtöbb balkonfaja ennek megfelelően öntermékeny, és metszeni is ritkán kell. Mivel azonban sokfajta alternanciára hajlamos, ezért érdemes néha megritkítani a gyümölcsöket. A „Gold Dust” és az „Opal” fajták egyaránt kiválóak.

5. Őszibarack és sárgabarack

Mindkét barackfajta könnyen nevelhető balkonon, de a korai tavaszi fagyok kárt tehetnek bennük, mert viszonylag korán virágoznak. Ebben az időszakban érdemes letakarni a fát, vagy fagymentes helyre vinni. Remek balkonfajta a „Comapcta” és a „Bashful” kajszi, valamint a „Silver Prolific” nektarin is.

6. Füge

A mediterrán eredetű füge újabban már hazánkban is nevelhető (csakúgy, mint a citrom és a narancs is, de ezek nem bírják a fagyot, ezért a lakásban kell teleltetni őket). Fajtái között vannak terebélyesebb és kisebb, valamint érett barna, sárga és lila gyümölcsű darabok is.

Érdemes bokorként tartani, hiszen ez a füge természetes előfordulási formája.

Ha teljes pompájában akarod élvezni, elegendő helyet kell hagynod növekedéséhez. A fügék kínálatából a „Botanikus kert” és a „Brown Turkey” fajták azok, amikkel nem foghatsz mellé.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra