Az egészséges, erejük teljében lévő szobanövények zöld oázist varázsolhatnak bármelyik helyiségből a lakásban, de elhanyagolva már kevésbé nyújtanak szép látványt. A legtöbben a rendszeres locsolásra és tápanyagellátásra koncentrálnak, arra kevesebben gondolnak, hogy a levelek tisztán tartása is fontos feladat.
Tartsd tisztán a szobanövények leveleit
Nem csak azért érdemes rendszeresen letörölni a leveleket, hogy jobban mutassanak, a porréteg gátolja a növényeket abban, hogy elegendő fényt kapjanak, ami megnehezíti a fotoszintézist. Emellett a levél fonákján elhelyezkedő gázcserenyílásokon keresztül veszik fel a levegőből a szén-dioxidot és adják le az oxigént, valamint ott párologtatnak is.
Ha elhanyagoljuk a levelek takarítását, a növény nem tud megfelelően lélegezni és fejlődni.
A levélpucoláshoz megteszi egy enyhén nedves mikroszálas kendő vagy szivacs, de óvatosan le is lehet zuhanyozni a növényt. Létezik azonban egy természetes módszer, amihez egy kidobásra ítélt konyhai hulladékot, a banánhéjat használhatjuk a levelek tisztításához és ápolásához.
Banánhéjas ápolás a ragyogó levelekért
A növényeid meg fogják hálálni a banánhéjas „tisztító kúrát”, az egész folyamat pedig pofonegyszerű.
- Fogd a banánhéjat, majd a belső, fehér részével gyengéden dörzsöld át a leveleket.
- A kisebb leveleknél könnyebb a művelet, ha félbehajtod a héjat úgy, hogy közötte legyen a levél, és csak végighúzod rajta, így egy mozdulattal alul és felül is megtisztíthatod.
- Ha kényelmesebbnek érzed, akár kisebb darabokra is vághatod a banánhéjat a tisztításhoz.
- Ha nagyobb banándarabok maradtak a levélen, akkor egy ronggyal töröld le őket.
A banánhéjas kezelés nemcsak a port távolítja el a levelekről, de ragyogó fényt is ad nekik. Különösen a nagy, viaszos levelű növényeknél lesz látványos az eredmény, ilyen például a fikusz, az alokázia, a filodendron vagy a könnyezőpálma.
Ha végeztél a portalanítással, még többet tudsz kihozni a banánhéjból, úgyhogy ne dobd ki.
Áztasd a héjdarabokat néhány napra vízbe, majd ezzel a vízzel öntözd meg a növényeket.
A folyadék tele lesz értékes tápanyaggal, káliummal, foszforral és kalciummal, amelyek fontosak a növények számára. Elősegítik a vitalitást és a növényi test szilárdítását, feszességét, de elengedhetetlenek a gyökér- és hajtásnövekedéshez, valamint a virágzáshoz is.

A kiskertben talajjavító anyagként is remekel a banánhéj, csak vágd fel apró darabokra, ásd be a földbe, és mivel hamar lebomlik, rövid idő alatt fontos tápanyagokkal segíti a növény fejlődését.
A konyhában is felhasználhatod a banánhéjat
A banánhéj nem csak a növények táplálására kiváló, gondoltad volna, hogy meg is lehet enni? Az Ikea konyhai hulladékokat felhasználó, ingyenes szakácskönyvében például palacsintához adják a sült, fűszeres banánhéjból készült „bacont”.
A recept szerint hámozás után kaparjuk ki kanállal a banánhéj belső, fehér részét, és a héjat vágjuk hosszában csíkokra. Ezután legfeljebb két órán át pácoljuk őket a szójaszószból, juharszirupból, chiliből, füstölt paprikából és fokhagymaporból álló keverékben. Végül olajban két-három perc alatt aranybarnára sütjük a banánhéjakat, amelyek íze egyszerre édes, füstös, sós és csípős, az egészet pedig megbolondítja a banán illata.
Legközelebb pedig mielőtt kidobnád a banánhéjat, jusson eszedbe, mennyi mindenre használhatod.
Ha nincsenek túl jó bőrben a szobanövényeid, olvasd el, mi a 9 kulcsfontosságú lépés a megmentésükhöz.

Szakértők adnak tippeket, hogy megmenthesd szobanövényeidet a halál torkából.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés