Nagy szigor jön a Balatonnál: ez mindenkinek fel fog tűnni

Egyre több Balaton-parti település szigorítana az építkezési szabályokon

GettyImages-91534431

Balatonalmádi szigorítja a helyi építkezési szabályzatot. A rendelet célja, hogy gátat szabjon a befektetési célú építési beruházásoknak, amelyek komoly terhet rónak a természetes és az épített környezetre is.

Fabó Péter polgármester a Facebookon így fogalmazott a módosításról: „A rendelet módosításának célja az volt, hogy kertvárosias lakóterületi övezetben korlátozni tudjuk a kialakítható önálló rendeltetési egységek számát. A korábbi négy lakóegység helyett alapesetben már csak egy önálló rendeltetési egység kialakítására lesz lehetőség.” A település honlapján ugyanakkor a módosításnak egyelőre nincs nyoma – derül ki az Economx beszámolójából.

Sok helyen tiltják a Balatonnál az építkezést

A szigorítás indoklása szerint a befektetési célú beruházások hatalmas infrastrukturális és környezeti terhet rónak az adott városrészre. Balatonalmádi nem az egyetlen Balaton-parti település, amely módosított a szabályokon.

A többi között Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán is változtatási tilalmat léptettek életbe a falukép és a táj védelme érdekében.

Ennek értelmében nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni vagy elbontani.

Egyre több Balaton-parti településen szigorítanak az építkezési szabályokon
Egyre több Balaton-parti településen szigorítanak az építkezési szabályokonI love takeing photos and i thin / Getty Images Hungary

A szabályok azonban nem kizárólag a helyi rendeletektől függnek. Készül közben a magyar építészetről szóló törvény, amely a tervek szerint védett övezeteket határozna meg a Balatonnál, és külön főépítészi tisztséget hozna létre. Alakulóban van a vízparti szabályozási és településfejlesztési terv is, amely szabályozza a strandok, sétányok és a vízpart megközelíthetőségét. Ebben szerepel, hogy egy adott partszakasz legalább 30 százalékán biztosítani kell egy 5 méter széles, mindenki által hozzáférhető parti sétányt.  

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek