Milyen a jó szendvics? Zé elárulja

deli-by-shell-homepage
Olvasási idő kb. 7 perc

Amikor utazunk vagy túrázni megyünk, szinte alap, hogy valamilyen szendvicset csomagolunk az útra, esetleg szerzünk valahol útközben. Szerencsére ma már a legtöbb helyen széles a választék, és vannak alternatívák a fóliába csomagolt, izzadós téliszalámis szendvics vagy a párizsis zsemle helyett, sőt, kifejezetten ínyenc kreációkat is ki lehet fogni. Fördős Zét, a Street Kitchen házigazdáját kérdeztük arról, milyen az ideális szendvics, és hogyan születnek meg azok az ízharmóniák, amitől igazi gasztroélmény lehet egy szendó.

Kétféle ember létezik: az egyik gondosan megtervezi, mit és mikor fog fogyasztani utazás közben, a másik pedig rögtönöz, megoldja az étkezést abból, amit útközben talál. És persze vannak hibrid típusok is, és előfordulnak olyan helyzetek is, amikor valamilyen speciális étrend miatt a spontán étkezés nem kivitelezhető.

Bármelyik csoportba is tartozunk, a cél, hogy olyan ételhez jussunk, ami nemcsak táplál és ébren tart minket, hanem ízletes és praktikus is. Vagyis nem landol az ölünkben, ha beleharapunk, nem kenjük vele össze az autó belsejét, illetve el tudjuk tenni egy kicsit későbbre, ha nem sikerül megbirkózni a mennyiséggel.

Nem bonyolult, hanem izgalmas a tökéletes szendvics

“Az, hogy milyen egy jó szendvics, filozófiai kérdés is, de vannak azért erre vonatkozó alapszabályok, függetlenül attól, hogy a világnak melyik részén vagyunk” - mondja Fördős Zé, a Street Kitchen házigazdája majd folytatja:

„Ha megnézzük a jól bevált és elterjedt szendvicseket, mindegyikre jellemző, hogy kiegyensúlyozottak az arányok, amik az összes hozzávalót hagyják érvényesülni és végül a különböző ízekből megszületik egyfajta harmónia. Számomra az a jó szendvics, amiben valamilyen szaftos és különleges dolog van, és ez egy nagyon finom pékáruval párosul.”

Fördős Zé szerint „kötelező” összetevők nincsenek, mert van olyan szendvics, ami működik például saláta és zöldség nélkül, de akad olyan is, amibe hús nem kell, így arra sem hoztak szabályt, hogy hányféle hozzávalóból kell állnia egy szendvicsnek. Zé egyik kedvencébe, a pulled pork szendvicsbe például csak lassan sütött, szálaira szétszedett, szósszal kevert sertéshús, savanyú uborka és egy szelet sajt kerül, de vannak sokkal bonyolultabb, hét-nyolc összetevős receptek is.

shutterstock 666303691

Egy szendvicsnél tehát nem az a fontos, hogy iszonyatosan telepakoljuk, hanem az, hogy domináljon benne egy íz, és izgalmas, harmonikus legyen. Ezeket a prioritásokat szem előtt tartva állította össze csapatával a deli by Shell szendvicskínálatát, és munkájuk során nagy hangsúlyt fektettek arra, is hogy a pékáruk közé olyan nem szokványos kenőkrém kerüljön, ami feldobja az ízeket. „Különböző pestókat is használok – zöldet, rossót, vagy ricottás-diósat -, olyanokat, amelyeket valójában főleg tésztákra szoktunk rápakolni, vagy olyan sajtszószt, amibe egyébként nachost mártogatunk a moziban. Ha ezeket egy hétköznapi szendvicsbe tesszük, fel lehet pörgetni velük az ízeket” - magyarázza Fördős Zé és azt is elmeséli, hogy több mint egy hónapig tesztelték a krémek, szószok, felvágottak és más feltétek adta harmóniákat. Persze akadt olyan variáció, amit elvetettek, és volt olyan is, amit újra gondoltak, finomítottak.

Külön tesztelték azt is, hogy melyik feltét milyen pékáruval „szólal meg” a legjobban.

„A pulled porkot például egy édeskés hamburgerpufiba pakoljuk bele, mert azt akartam, hogy minden nagyon szaftos, nagyon puha legyen, annyira, hogy szétolvadjon az egész a szánkban” – meséli Fördős Zé. De született olyan szendvics is, ahol ropogós textúrát kap a kenyér.

Szempont volt az is, hogy kényelmesen fogyaszthatók legyenek ezek az ételek. Léteznek nagyon finom, több emeletes szendvicsek is, de pillanatok alatt széthullanak, és csak partedlivel lehet őket megenni. Ezek egy benzinkúton értelemszerűen nem nyerők. Az új kínálatban szereplő szendvicseket úgy rakták össze, hogy kényelmesen lehessen enni ezeket, akár az autóban.

A választékban szerepel a már kultikus, sertéshúsos cubano szendvics, ami Jon Favreau „A séf” című filmje óta itthon is egyre népszerűbb. A másik klasszikus, a pastrami mellett a „háromszög” szendvics is megjelenik majd a pultokon, de egy kis csavarral: a tetején levő kenyérszelet fehér, az alsó pedig barna lesz.

Ha belefér, készüljünk fel!

Amikor útközben megéhezünk, nemcsak a figyelmünk és a türelmünk fogy el, hanem válogatás nélkül megveszünk és megeszünk bármit, amit árulnak az első üzletben, vagy benzinkúton. Jobb tehát indulás előtt felkészülni az ilyen helyzetekre és bepakolni valamit, vagy olyan helyen vásárolni, amiben megbízunk. Útközben nagyon is értékelni fogjuk, hogy olyan ételt veszünk magunkhoz, amit szeretünk, és nem olyat, ami éppen kapható volt. Így elkerülhetjük azt is, hogy farkaséhesen valami nagyon rossz minőséggel – olyannal, amit más körülmények között soha nem vennénk meg - kelljen beérnünk.

shutterstock 257219320(1)

Fördős Zé hasonló okok miatt soha nem bízza a véletlenre: „Híres vagyok arról, hogy mindig felkészülök az utazásokra. Például amikor siklóernyőzni megyünk, a haverjaim az utolsó pillanatban bedobnak valamit a zsákjukba, én viszont megtervezem a kis lakomámat, tudatosan készülök. Ugyanez van, amikor túrázni megyek. Mindig figyelek arra, hogy kalóriadús legyen, amit magammal viszek, de fel is dobom valamivel a szendvicseket – egy pestóval, vagy valamilyen különleges sajttal” –mondja.

Strapabíró ételek, egészséges nassolnivalók

Ha az utazásra szendviccsel készülünk, érdemes arra is figyelni, hogy esetleg órákat kell kibírnia a csomagolásban, és jobb kerülni az olyan zöldségeket, amelyek idővel eláztatják a falatokat, és gusztustalan masszává változtatják a kreációnkat.

Egy másik lehetőség, hogy a nyers zöldségeket és kevésbé romlandó kencéket külön, megfelelő tárolóeszközbe tesszük. Skerlecz Petra dietetikus szerint az útközbeni nassoláshoz a szeletelt gyümölcsök és az olajos magvak keveréke is jó választás, ezenkívül ajánl néhány egyszerű, előző este, vagy az indulás reggelén gyorsan elkészíthető ételt is.
Ilyen a banános-kávés-étcsokis zabpehely, aminek a receptjét a blogján találod.

„A zabpehely élelmi rostokban, B- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban gazdag, teltségérzetet biztosít, a banán pedig kiváló káliumforrás, energiát ad” – mondja a receptről.

Ha fontos, hogy a nassolnivaló ne legyen tele olyan adalékanyagokkal, amiket inkább kihagynál, házi készítésű, datolyás-mazsolás-kesudiós energiaszelettel is kihúzhatod, amíg nem jutsz „rendes” ételhez. A dietetikus szerint ez azért jó választás, mert az aszalt gyümölcsök ellátják a szervezetet energiával, a kesudió zsírsavtartalma segíti az emésztést.

shutterstock 1048633664

Persze, ha sietünk, vagy egész egyszerűen jobban szeretjük a kényelmes megoldást, az is működhet, hogy útközben vásárolunk, de fontos, hogy olyan helyen tegyük ezt, ahol ismerjük a kínálatot.

A cikket a Brand & Content készítette az Shell megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek