Nem szül fiút az asszony!

shutterstock 173041076

Tévhitek tömkelege kering ma is a köztudatban, mit tegyen egy pár, de főleg a nő, hogy sikerrel járjon a fogamzás, vagy hogy kívánt nemű legyen az újszülött. A rendszerint felesleges babonák, hagyományok helyett jobban tesszük, ha felfrissítjük a biológia tudásunkat, vagy ha tudományos tényekre alapozott tanácsokra hagyatkozunk. És nemcsak mi nők, hanem a férfiak is.

Tévhitekkel tele már a padlás

Kezdve a jól ismert, teljesen téves elgondolással, miszerint a gyerek neméről a nő tehet. Elég csak visszatekinteni világtörténelmi eseményekre, és jócskán találunk olyan szerencsétlen királynét, aki azért lett kegyvesztett, vagy küldték bitófára, mert nem tudott trónörököst szülni. De sajnos ma sem ritka, – és nemcsak a harmadik világban, hanem itt, Európában is –, hogy a fiú gyermek hiányáért a nőket hibáztatják, vagy akár büntetik. Teszik ezt annak ellenére, hogy biológia órán már egy jó ideje tanítják, az új élet fogantatásakor a férfi és a nő is a kromoszómáinak a felét adja, az Y kromoszóma a hímivarsejttől származhat, ebben az értelemben a gyerek neme a férfitól függ.

A kalóriadús étel sem garantál fiú utódot

Mindenki egészséges gyermeket szeretne, ezért természetesen nem mindegy, mit eszik a nő a terhesség alatt és előtt, abban viszont nincs szakmai egyetértés, hogy a gyerek nemét befolyásolja-e, hogy milyen ételeket fogyasztott a terhességet megelőző hónapokban.

Annak ellenére sem, hogy egy amerikai kutató, Dr. Fiona Mathews eredményei szerint a magas kalóriatartalmú, vitaminban gazdag ételekkel táplálkozó nők 56 százalékban szültek fiú utódokat, míg az alacsony kalóriatartalmú ételeken élők csupán 45 százalékban. Mindenesetre az biztos, hogy a terhesség előtt és alatt is a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend javasolt, míg a szélsőséges táplálkozás kerülendő.

Ha mindenképp azon vagyunk, hogy befolyásoljuk a leendő gyermek nemét, akkor létezik egy módszer, mely azon alapul, hogy az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok általában mozgékonyabbak.

A tapasztalatok alapján, a pete kilökődését megelőző 24 órában történt együttlétekből inkább fiú, az ovulációt követő 24 órában történő szexből inkább lány magzatok fogannak.

Figyelem, egy tanulmány sem támasztja alá az elméletet!

Befolyásolhatom a fogantatást ?

Azzal biztos nem, hogy milyen pózban történik az aktus, még ha ma is sokan esküsznek arra, hogy a kutyapóz a legoptimálisabb a megtermékenyüléshez. A gravitáció miatt még logikusnak is tűnik az elmélet, de az az igazság, hogy a sikerhez nincs sok köze, hisz valamennyi ondó mindenképp távozik a hüvelyből, de ez a teherbe esést nem befolyásolja. Ráadásul az ovuláció alatti méhnyak-nyák speciális állagú, ami képes a sperma megtartására.

Sőt, ha már az aktusnál tartunk, érdemes megemlíteni egy másik gyakori berögződést, amely persze szintén nem fedi a valóságot, miszerint a női orgazmus nagyban hozzájárul a sikeres fogantatáshoz. Nyilván jó, ha van az élvezeten kívül azért is, mert a nő orgazmusa ritmikus összehúzódások révén segítheti a sperma felfelé jutását a női nemi traktusba.

Végül, de nem utolsó sorban értelmetlen tévhitekkel a filmekben is találkozhatunk.Például van az a visszatérő jelenet, amikor a nő sikítva hívja fel a férjét, hogy most azonnal menjen haza, és tegye a magáévá, a naptár ugyanis tüszőrepedést jelez. Nos, ha a film forgatókönyve alapján teszünk, maximum egy erőltetett légyottal leszünk gazdagabbak, ugyanis, ha a nemi aktus a tüszőrepedés bekövetkeztével történik, már elkéstünk picit az akcióval.

Ennél többet ér, ha a peteérés várható ideje előtt már öt nappal naponta vagy két naponta szexel a pár, egészen az ovuláció utolsó napja utáni napig. Ezt úgy lehet kiszámolni, hogy ha a ciklus 28 napos, akkor ebből kivonunk 14 napot, így megkapjuk a várható peteérés napját. Ebből eztán levonunk előtte, utána 3-3 napot, s megkapjuk a fogamzóképes napok dátumát. A peteérés megfigyelésére egyébként többféle módszer létezik, a legegyszerűbb és legbiztosabb a gyógyszertárakban kapható peteérésjelző használata.

Ez alapján számolj:

Ha a ciklusod 21 napos, a termékeny szakasz a vérzés első napjától számított 4. naptól a 10. napig tart. Ha a ciklusod 28 napos, a termékeny szakasz a vérzés első napjától számított 11. naptól a 17. napig tart. Ha a ciklusod 33 napos, a termékeny időszak a vérzés első napjától számított 15. és 22. napja közti szakaszra esik.

Kettőn áll a vásár

Mivel egy gyerekhez két ember kell, az lenne evidens, hogy a férfi is elbattyog kivizsgáltatni magát a megtermékenyítés előtt legalább 3 hónappal. A meddőség ugyanis nem női privilégium, mint ahogy az öröklődő betegségek sem. Sőt, a vizsgálathoz hasonlóan nemcsak a leendő anyáknak kell odafigyelni az egészséges életmódra, vagy hogy a fogantatási előtti időszakban mit esznek.

shutterstock 275087276
Vacsi ötlet - hal, tengeri herkentyűk, brokkoli, tojás, paprika - Fotó: / Shutterstock

A férfiaknál például javasolt sötétzöld zöldségeket vagy a citrusféléket fogyasztani (például citrusfélék, brokkoli, spárga és paprika), mivel ezek folsavban gazdagok, amely bizonyítottan jót tesz a nemzőképességnek, mint ahogy a C vitamint és a cinket tartalmazó ételek is (tengeri halak, tojás, húsok) hasonló hatással bírnak. Az előzőt a citrusfélék, a brokkoli, a spárga és a paprika, utóbbit a tengeri halak, tojás, húsok tartalmaznak.

Bulikázunk, bulikázunk?

Azt is jó tudni, hogy a spermiumok számát, életképességét bizonyos dolgok csökkentik. Például a megtermékenyítés előtti hónapokban nem árt leszállni a bulivonatról, mivel a dohányzás, az ivás, és persze a drogok, sőt, még a dohányfüstös környezet is csökkentheti a nemzőképességet, annak viszont növelik az esélyét, hogy kis súllyal fog születni a gyermek. Utóbbi pedig azért nem mindegy, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az átlagosnál alacsonyabb súllyal született babáknak egészségügyi és mentális problémáik is lehetnek.

shutterstock 2514876
Ők valamit túl jól csináltak - Fotó: / Shutterstock

A férfiakkal kapcsolatban vita folyik a tapadós alsónadrág viseléséről: kering ugyanis egy olyan elképzelés a köztudatban, hogy a túl szoros holmik, sőt a forró fürdő, vagy a szauna szintén csökkenthetik a nemzőképességet. Ezek sincsenek tudományosan alátámasztva, és a szakemberek szerint a legtöbb egészséges férfi termékenységét nem befolyásolja radikálisan, mit hord, vagy milyen hőfokú vízben fürdik. Egyszóval, engedjük el végre az idejétmúlt babonákat, tévhiteket, amelyeknek azon túl, hogy szórakoztatják, vagy épp ijesztgetik a leendő szülőket - főleg a kismamákat - semmi értelmük.

HUN-FEM-1712-0147

A cikket a Brand & Content készítette a Merck Kft., a Femibion forgalmazója megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra