Indítottunk egy fogyókúrás sorozatot, amelyben olyan ételek receptjeit mutatjuk meg, amelyeket dietetikus segítségével állítottunk össze. És mivel a hangsúly nem csak a fogyáson, de az egészséges étrenden és a súlymegtartáson is van, továbbvisszük ezt a vonalat.
A mostani az egyik kedvenc receptem, ami nem is csoda, hiszen egy igazán finom édesség olyan változatát sikerült rekonstruálni, amelyikben alig van kalória - az egész adagban (16 kockányi) körülbelül 400 kilokalória van -, szóval nyugodtan lehet fogyasztani lelkiismeretfurdalás nélkül. És egyszerű a recept is. Egyébként vegán verzióban is kivitelezhető, ehhez is adunk tippeket.
De mindez mit sem érne, ha a végeredmény a szokásos fűrészporos kényszersütis borzalom lenne, ezért megsütöttem, és bevittem a szerkesztőségbe, hogy döntsék-el a kollegák, milyen. A süti teljes sikert aratott, kifejezetten finom, és határozottan sütiszerű.
Ezekre lesz szüksége 16 browniehoz
- 95 gramm xylitol vagy erythritol
- 35 gramm mandulaliszt
- 65 gramm holland kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- 4 tojásfehérje
- 55 gramm almaszósz/reszelt alma
- 1 teáskanál vanília kivonat
Így készítse el
- Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
- Keverje össze az édesítőt, kakaóport, mandulalisztet, sütőport és a sót.
- Ezután adja hozzá a tojásfehérjét, az almaszószt, a vaníliakivonatot, és addig keverje, amíg teljesen homogén nem lesz a massza. Ne aggódjon, ez eltarthat néhány percig.
- Győződjön meg róla, hogy a kakaópor tényleg feloldódott, és ha igen, akkor kanalazza a sütőpapírral bélelt tepsibe, és oszlassa el egyenletesen.
- 30-35 percig süsse, vagy amíg a fogpiszkálót tisztán ki tudja húzni a süteményből.
- Takarja le egy konyharuhával a tepsit, és hagyja kihűlni az édességet.
Tipp:
- ha vegán változatban készíteni el az édességet, tojás helyett használjon tojáshelyettesítő port,
- ha nincs otthon vaníliakivonata, kapirgálja bele egy vaníliarúd belsejét az édességbe,
- mandulalisztet sem kell boltban vennie, elég ha lisztes állagúra darálja a mandulát,
- a mandulalisztet helyettesítheti bármilyen maggal, mint a mogyoró, vagy a dió
- xylitol vagy erythritol helyett, használhat 100%-os steviat is, de ha nagyon nem bírja az, édesítőket, akkor tegyen nádcukrot a süteménybe, de akkor a kalóriatartalom is változik
- az almaszósz elhagyható, de jó ízt és nedvességet ad a brownienak.