A kedvenc téli levesem. Kellőképpen átmelegít ez a hihetetlenül ízes, klasszikus leves. Erőt ad, ha betegek vagy kimerültek vagyunk, szóval tökéletes. Akinek van bevált receptje, természetesen készítse aszerint, ez azoknak szól, akik nem tudják, hogyan álljanak neki.
Ha a léből marad egy kevés, fagyassza le szűkösebb időre.
Hozzávalók:
1 kg csontos marhahús (pl. lábszár vagy nyak)
3-4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
só
kb. 10 szemes bors levestészta
- A húst megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha velős csont is kerül bele, a velő két végét érdemes bedörzsölni sóval, hogy ne pottyanjon ki. Amikor felforr, felhabzik, kivesszük a húst. Tiszta, hideg vízben (kb. 4 liter) újra feltesszük főni.
- A szemes borsot és egy evőkanálnyi sót hozzáadunk. Lassú tűzön főzzük. Ne forrjon! Félig le is fedhetjük.
- Amikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott gyökérzöldségeket, az egész vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát. Tovább főzzük a levest.
- Amikor már majdnem kész van, tehát a zöldség és a hús is megpuhult (az utolsó tíz percben), hozzáadjuk a paradicsomot és a petrezselymet. Összesen nagyjából 2-2,5 órán át főzzük, de sok múlik a húson. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk.
- Közben kifőzzük a tésztát vagy készíthetünk grízgaluskát is. A tésztát ha lehet, tároljuk külön, úgy tovább eláll a leves.
- Forrón tálaljuk.