A francia galette az abszolút elronthatatlan pite, hiszen a szépsége éppen a rusztikusságában rejlik. Az alapja egy egyszerű omlós tészta, amelyet kör alakra nyújtunk, megpakoljuk tetszőleges gyümölcsökkel, majd a tészta szélét visszahajtjuk.
Mi most egy őszi változatot mutatunk: az omlós tésztát darált mandulával turbóztuk fel, majd körtével pakoltuk meg. Hideg őszi estéken-reggeleken érdemes még egy kevés karamellszósszal is meglocsolni!
Hozzávalók:
Omlós tészta:
150 g liszt (felesben rozslisztet és sima lisztet használtam)
50 g darált mandula (liszt is mehet helyette)
100 g hideg vaj
40 g porcukor
1 tojássárga
kb. 1 ek. tejföl
Töltelék:
3-4 darab körte
2 ek. nádcukor
1. Az omlós tésztához a lisztet, a darált mandulát, a porcukrot és a kockákra vágott hideg vajat kézzel összemorzsoljuk, vagy S-késes aprítógép segítségével morzsásra aprítjuk. Hozzágyúrjuk a tojássárgát, majd annyi tejfölt, hogy egy gombóccá össze tudjuk dolgozni a tésztát. Alufóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
2. A tésztát lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével átemeljük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
3. A körték magházát eltávolítjuk, majd cikkekre vágjuk. A körtecikkekkel kirakjuk a kinyújtott tésztát, miközben körben kb. 3 cm széles sávot szabadon hagyunk. A körtecikkeket meghintjük a nádcukorral. A tészta szélét körben visszahajtogatjuk a töltelékre.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a pitét: akkor lesz jó, amikor a felhajtott tésztaszélek már szépen megpirultak.
5. Karamellszósszal meglocsolva tálaljuk. Ehhez a receptünket itt találja!
Tipp: Az omlós tésztát ízesíthetjük fűszerekkel is, pl. vaníliával, kardamommal, frissen reszelt gyömbérrel, fahéjjal – ezek mind jól passzolnak a körtés töltelékhez.