A körte és csoki klasszikus és ütős párosítás, pedig a méltatlanul mellőzött körte üde ízével jól harmonizál a csokoládé. Ebben a brownie-ban kicsit lágyítottunk, és a karcosabb étcsoki felét tejcsokival helyettesítettük.
A karamellszósz nem kötelező, de egyszerűen megvan, és bár nehezen hihető, de vele még fokozható az őszi brownie-érzés.
Hozzávalók (20x20-as formához):
a tésztához:
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
3 dkg holland kakaópor
10 dkg sűrű tejföl
15 dkg cukor
csipet só
3 tojás
6,5 dkg liszt
3 közepes, keményebb húsú körte
a szószhoz:
3 ek. cukor
1 ek. víz
fél dl tej
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, úgy, hogy két szembelévő oldalán túllógjon a papír. (Ennél megragadva majd könnyebb lesz kivenni a formából.)
- A kétféle csokit felkockázzuk és a vajjal együtt a mikróban a legnagyobb fokozaton, félpercenként kivéve és megkevergetve egybeolvasztjuk.
- A tojásokat, a cukrot, a csipet sót és a tejfölt hozzáadjuk és fakanállal simára keverjük.
- Hozzászitáljuk a lisztet és a kakaót, elkeverjük, a tepsiben elegyengetjük.
- Megszórjuk a meghámozott, kockákra vágott körtével, és 35 perc alatt készre sütjük.
- A karamellszószhoz a cukrot egy kisebb lábasba szórjuk, meglocsoljuk a vízzel és kevergetés nélkül addig melegítjük, míg a víz elpárolog, a cukor pedig borostyánszínű lesz.
- Lehúzzuk a tűzről, a tejet mikróban felforrósítjuk és óvatosan, több részletben a karamellre öntjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljesen felolvad és a szósz kissé besűrűsödik.