Tudja milyen tejből készül az eredeti parmezán sajt, na és azt, hogy mi az igazi neve? Ha most arra tippel, hogy tehéntejből, és, hogy valami kemény olasz sajt, akkor nem jár messze a valóságtól. A helyzet viszont ennél kicsit bonyolultabb, hiszen ilyen olasz sajtból irtó sok van, és még a nevük is hasonló.
Tehát, ha "igazi" parmezánt keres, az a Parmigiano-Reggiano (P-R). Ez egy eredettvédett, olaszországi sajt, Emilia-Romagna tartományból, a pontos definíciója hivatalosan ez. (Egyébként itt muszáj megemlíteni, hogy a Grana Padano is innen származik.) A Parmigiano-Reggianót csak egy bizonyos jól behatárolt területen élő tehenek tejéből készítik, majd legalább 12 hónapig érlelik. A Grana Padanót nem érlelik ilyen hosszú ideig, „csak” minimum 9 hónapig.
A mi igazi parmezánunk nem is igazi?
Hivatalosan a parmezán három összetevőből állhat: tej, só, és egy meghatározott, a borjú gyomrából kivont oltóenzim. Sehol nem találtam nyomát annak, hogy ezen kívül bármilyen anyag hozzáadása engedélyezett lenne, mert a tehenek diétája és a sajt érlelési metódusa olyan, ami szükségtelenné teszi a sajt tartósítását.
Ez csak azért érdekes, mert a Parmiggiano Reggiano néven megvett sajtok összetevői között viszont megtalálgató a lizozine nevű (egyébként szintén természetes eredetű, általában tojásból kivont) enzim, amit keménysajtok tartósítására használnak, ám elméletileg csak a grana padano gyártásakor engedélyezett a használata, a parmezánnak nem szabadna tartalmaznia. Ehhez képest majd nézzék az összetevőket.
Na, lapozzunk. Ilyennek kellene lennie egy jó parmezánnak:
- intenzív ízű
- tömény, tejes jelleg
- sós
- elképzelhető savanykás mellék-, utóíz
- töredezik
- sárgás, törtfehér színű
- csak természetes alapanyag van a sajtban
- fejés után maximum 2 órával már fel kell dolgozni a tejet, amit tilos melegíteni
- érlelésideje minimum 12 hónap
Parmezán
A parmezán részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) legalább 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35–45 cm átmérőjű, 18–25 cm vastag, 24–40 kg tömegű korong. Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Korlátlan ideig eltartható, egyre keményebbé válik. Akár két-három évig is érlelik. Eredetileg tulajdonképpen a gyengébb példányokat reszelték le. Ma főleg reszelve használják különböző tésztákhoz, levesekhez az olasz konyhaművészetben. Az olasz eredetiből - parmigiano - származó neve magyar fordításban pármai-t jelent, lehetséges, hogy a technológia a tartomány e városából ered. Forrás: Wikipédia.org
És akkor mutatjuk is, hogy miket ettünk. Eléggé meglepődtünk, hogy mennyi szemetet árulnak parmezánra hajazó kinézettel (majd mutatjuk az összetevőket - önnek is tátva marad a szája valószínűleg), és muszáj megemlíteni a kevert termékeket is, amelyikben ugyan többnyire van parmezán, de azt más, olcsóbb sajtokkal keverik. Természetesen nem azt mondjuk, hogy ez utóbbiak nem jók, mert amelyik zacskóban már van parmezán, pluszban meg Grana Padanót, Gran Primót, esetleg juhtejből készült Pecorinót is adnak mellé higitásnak, az már rossz nem lehet.
Arra voltunk különösen kiváncsiak, felismerjük-e, melyik az igazi, elválik-e búzától az ocsu.
Ja, igen, a Grana Padanókat direkt hagytuk ki, mert ha hiszi, ha nem, az is egy eredettvédett termék, azt kevesebb ideig érlelik, és holmi jöttment tehenek tejéből készítik, szóval maradtunk a parmezánnál, és annak koppintásainál.
A sajtokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozásnál. Vettünk egy darab parmezánt, amit frissen reszeltünk le a teszt előtt, mert szeretjük azt gondolni, hogy ebben a formában a legfinomabb. Végül is az olasz étteremben sem egy tálban lökik az asztalra a parmezánt, hogy nesze, ezt szórd a kajádra, hanem a felszolgáló egy darabka sajttal meg egy reszelővel járja körbe az asztalokat.
A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a 30-as határt sem lépte át egy termék sem, de azért panaszkodásra nincs ok, sok jót találtunk!
Na, de most már tényleg jöjjenek a sajtok:
Utolsó helyezett: Giovannies, 6 pont
Összetevők: tej, étkezési só, indító kultúra, oltó, színezék (annatto), tartósítószer (E251-nátrium nitrát). Zsír a szárazanyagban: 30%.
Hiába nincsen túl sok káros összetevő ebben a termékben, ez a tesztelőket egyáltalán nem hatotta meg. Főleg, hogy nem is tudtak róla, hogy éppen melyik terméket kóstolják. Ennél a Giovanniesnál volt olcsóbb is a kóstolón, amiben nem E251 volt a tartósítószer és még finomabb is volt. Próbálkozzon inkább azzal.
Nyolcadik helyezett: Fallini Formaggi, Grated cheese, 8 pont
Összetevők: tej, étkezési só, oltó, tartósítószer (lizozime). Zsír a szárazanyagban: 32%.
Már ránézésre is elég furcsa kinézete van ennek a sajtnak, konkrétan sötétsárga, ami eléggé messze áll a valós sajtszíntől. Ízre nagyon hasonlít egy olyan sajthoz amit hónapokig hagytak száradni a hűtőben, majd lereszelték. Abszolút feledhető élmény.
Nyolcadik helyezett: Grozette, Formaggio da pasta, 8 pont
Összetevők: tej, étkezési só, csomósodást gátló, tejkultúra, oltóenzim, tartósítószer, színezék (karotin, annatto). Zsír a szárazanyagban: 32%.
Holtversenyben az előzővel lett utolsó előtti, és még mindig annál a kategóriánél tartunk, amit nem szívesen kóstolnánk újra. Nem, még pizzán sem.
Hetedik helyezett: Agriform, Gran Primo, 13,5 pont
Összetevők: érlelt kemény félzsíros sajt, Grana Padano (tej, konyhasó, tejsavó, tartósítószer. Zsír a szárazanyagban: 32%.
Nagyon gyenge ízvilág jellemzi ezt a sajtot, és van némi gombás mellékíze - ami persze irtó fura. Ahhoz képest, hogy a legolcsóbb a teszten, egész jó helyen zárt.
Melyik sajt, miből készül
Formaggio Stagionato - tehéntej
Grana Padano - tehéntej
Pecorino Romano - juhtej
Parmigiano Reggiano - tehéntej
PDO/DoP: A regionális eredetmegjelölés oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel(OEM) vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) valósítható meg a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló, 2006. március 20-i 510/2006/EK tanácsi rendelet (8 ) alapján.
Hatodik helyezett: Galbani, Grangusto, 15 pont
Összetevők: pasztőrözött tejből készült sajt, étkezési só, oltóenzim, lizozim, nyers tej, étkezési só, starter kultúra, oltóenzim, lizozim. Zsír a szárazanyagban: 39m / m%.
Lágyabb ízű sajt - sokak szerint egyáltalán nincs íze - ami biztos: biztosan nem eredeti, de egy közepesen jó hamisítvány, senki nem kapott sokkot tőle, és legalább olcsó.
„Egész finom, de kicsit túl gyorsan olvad és túl kicsik a szemcsék.” „Tök ízetlen, olvad a szájban, ennyi erővel lehetne akár pellet is a kajára reszelve.” „Szerintem nem igazi, de nem rossz ez, használható másolat.” „Ennek konkrétan semmi íze nincs.” „Zsíros és egyáltalán nincs íze.” „Ennek konkrétan nincs íze.”
Hatodik helyezett: Zanetti, Formaggio per pasta, 15 pont
Összetevők: kemény sajtok tartósítószer (lizozim). Zsír a szárazanyagban: min. 32%.
Ugyanannyi pontot kapott, mint az előző Galbani, viszont nagyon megosztotta a tesztelőket, volt, akinek kifejezetten tetszett, mások teljesen kiakadtak tőle.
Ötödik helyezett: ForGio, 19 pont
Összetevők: sajt 50% (tej, étkezési só, indító kultúra, oltóenzim), ömlesztett növényi zsíros készítmények 50% (víz, tejfehérje, növényi zsír, keményítő, emulgeáló sók, színezék (karotin).
Vastagon kiemeltem, hogy mi az, amitől felrándult a szemöldökünk mikor az összetevőket olvastuk teszt után. Úgy tűnik a kóstolón a legtöbben imádják a műsajtokat (helló, ömlesztett sajt lereszelve), csakis így juthatott ez a termék idáig. Igen. Tudjuk. Shame. On. Us.
Negyedik helyezett: Auchan, Parmigiano Reggiano, 21,5 pont
Összetevők: kemény sajtok tartósítószer (lizozim). Zsír a szárazanyagban: min. 32%.
Olyan semmilyen az auchanos reggiano, de legalább nem rossz. Többeknek feltűnt, hogy ez eredeti lehet, mégsem végzett dobogón. Ja, és az árát látta?!
Bronzérmes: Parmigiano Reggiano tömbsajt, 25 pont
Összetevők: nincs információnk sajnos, sajtpultból vásárolt sajt volt.
A harmadik helyezettel csak egy gond volt, ami többünknek feltűnt: túl gyorsan olvad el a szájban. Igen, tésztán ez pazar jelenség, de egy szendvicsen, vagy salátán már nem különösebben pozitívum, mondjuk magára vessen, aki salátára nem forgácsolja a parmezánt...
Ezüstérmes: Giovanni Ferrari, Gusto Intenso, 26 pont
Összetevők: Formaggio Stagionato, Grana Padano, Pecorino Romano. (Tehéntej, juhtej, étkezési só, oltóenzim, tartósítószer (lizozim), a Pecorinóban nincs tartósítószer.) Zsír a szárazanyagban: 44,5%.
Bár ez egy sajtkeverék, az ára pariban van a valódi Parmigiano Reggiano-kkal. Óriási a zsírtartalma, a legnagyobb a kóstoltak közül. Nagyon finom, bár kevert sajtokból van, ezt nyugodt szívvel ajánljuk, komolyan.
Aranyérmes: Virgilio, Parmigiano Reggiano, 26,5 pont
Összetevők: tej, só, oltóenzim, tartósítószer: lizozim. Zsír a szárazanyagban: 28,4%.
El voltunk ájulva ettől a terméktől, nagyon szerettük. Jó, egy "kicsit" drága, de néha megéri ennyit kiadni valami finomért.
Termék neve | Ár (forint) | Fajlagos ár (Ft/kg) | Pont (max. 35) | Itt vettük |
Virgilio, Parmigiano Reggiano | 749 | 7490 | 26,5 | SPAR |
Giovanni Ferrari, Gusto Intenso | 499 | 7129 | 26 | Tesco |
Parmigiano Reggiano tömbsajt | 885 | 7499 | 25 | Tesco |
Auchan, Parmigiano Reggiano | 599 | 9983 | 21,5 | Auchan |
ForGio | 179 | 4475 | 19 | Tesco |
Galbani, Grangusto | 539 | 5390 | 15 | Auchan |
Zanetti, Formaggio per pasta | 299 | 5980 | 15 | Auchan |
Agriform, Gran Primo | 299 | 2990 | 13,5 | Auchan |
Fallini Formaggi, Grated cheese | 225 | 5625 | 8 | Auchan |
Grozette, Formaggio da pasta | 239 | 5975 | 8 | Tesco |
Giovannies | 189 | 4725 | 6 | Auchan |