Vannak napok, amikor nem hogy főzni, de a konyhában megmaradni sem lehet. Lássuk be, nagyon éhesek sem vagyunk ilyenkor, de azért vannak frissítő ételek, amik jól eshetnek. Mivel ilyenkor úgyis van dinnye a hűtőben, mutatunk is egy jó kis salátareceptet, egy kétperces, frissítő levest és egy esti, teraszon hűsölős vodkás jégkását.
1. Sárgadinnye, sonka, sajt
Igazi klasszikus a dinnyeszeleteket hajszálvékony prosciutto crudóval tálalni. Ezt turbózzuk még fel egy kicsit.
Hozzávalók:
sárgadinnye
prosciutto crudo
mozzarella
ruccola
olívaolaj
só, frissen őrölt (!) bors
citromszeletek
fenyő- vagy bármilyen mag
A dinnyét cikkekre vágjuk, a sajtot összetépkedjük, meglocsoljuk kevés olajjal, megszórjuk frissen őrölt borssal, nagy szemű sóval és fenyőmaggal. Köré halmozzuk a szintén borsos ízű ruccolát, végül ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Citromszeletekkel tálaljuk.
2. Sárgabarackos dinnyeleves
Hozzávalók:
1 sárgadinnye
8 szem sárgabarack
4 dl natúr joghurt (laktózmentes változatban kókusztej, almalé vagy víz)
ízlés szerint édesíthetjük mézzel, (nyírfa)cukorral
A felkockázott dinnyét simára turmixoljuk a barackkal és a joghurttal. Akár bogyósgyümölcsökkel, finnyás gyerekeknek gabonagolyókkal tálaljuk. Üvegbe töltve pedig a munkahelyére is magával viheti.
3. Vodkás jégkása
Hozzávalók:
egy marék sárgadinnyekocka
egy marék jég
egy nagy löttyintésnyi vodka
Mindent a turmixgépbe vagy késes aprítóba teszünk és alaposan összedarálunk. Kis poharakba adagoljuk a jégkását, néhány percre visszadugjuk a fagyasztóba.