Ez a szuperegyszerű és mégis rafináltan finom édesség valójában egy puding, ha puding alatt nem a zacskós-főzős-aromás-színezékes verziókat értjük – mert ennek a desszertnek semmi köze hozzájuk. Tökéletes példája annak, hogy néhány alap hozzávalóból, ha azok jó minőségűek, milyen egyszerűen lehet emlékezetes édességet készíteni. A cseresznye lassan elárasztja a piacokat, de eperrel, meggyel, málnával is érdemes kipróbálni.
Ha csak 30%-os zsírtartalmú tejszínhez jutunk, a 2 tojáshoz tegyünk még egy tojássárgáját, hogy biztosan kössön a sodónk.
Ha valaki ennél sütisebb cseresznyés sütire vágyik, süssön egy ilyen cseresznyés-mogyorós pitét, forrón egy gombóc hideg vaníliafagyival biztos sikere lesz. Ha pedig további pudingötletek hiányoznak, itt van még néhány:
Hozzávalók: (22-23 cm-es kerámiaformához)
a sodóhoz:
5 dl tejszín (30% vagy afeletti zsírtartalmú; 35%-os 200ml-eset nagyobb láncokban lehet kapni)
2 nagyobb tojás (+1 sárgája, ha csak 30%-os tejszínt kaptunk)
fél rúd vanília kikapart magja
7 dkg cukor
3 cl rum
nagy csipet só
a rumos cseresznyéhez
25 dkg cseresznye
4 dkg nádcukor
3 cl rum
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük, egy teáskannában vizet forralunk.
- A tojást egy mérőkancsóban felverjük, hozzákeverjük a cukrot, és a sodó összes többi hozzávalóját.
- A meleg sütőbe a középső rácsra tegyünk egy mélyebb, nagyobb tepsit, abba pedig a kerámiaformát.
- A kancsóból a sütőben üldögélő formába öntsük a sodót – így biztosan nem lötyög ki – a lobogó vizet a tepsibe öntjük, hogy kb. félig érjen a kerámiaforma oldalán.
- 45-50 percig sütjük – ekkor még picit mozog a közepe, de hűlés közben is dermed még.
- Amíg a sodó készül, a cseresznyét kimagozzuk, a nádcukrot egy kisebb lábas aljára szórjuk, és amikor itt-ott karamellizálódni kezd, rádobjuk a kimagozott cseresznyét és hozzáadjuk a rumot, addig forraljuk, míg a cukor teljesen felolvad.
- A jól behűtött sodóra szedjük, tálaljuk.