A zsebes karaj egy méltán népszerű húsétel, hiszen egy jó nagy darab hús kell csak hozzá, és néhány ízesítő a „zsebekbe”, ezután öt perc munkánk van vele, a többit már a sütő befejezi helyettünk. Egy ekkora darab karajjal nagyjából hat embert tudunk jóllakatni, így még túlzottan költségesnek sem mondanám, pedig csupa finomsággal van tele.
Nálunk biztosan lesz az ünnepi asztalon. A köretet is gyorsan letudhatjuk, néhány félbevágott krumplit kell csak a hús mellé dobnunk, amikor már levettük a fóliát. Ha hagyományosabb módon készítenék, kerülhet bele trappista sajt (akár füstölt), és gépsonka is.
Hozzávalók:
1 kg csontnélküli karaj egészben
10 dkg feketeerdő sonka
12,5 dkg-os csomag mozzarella golyó
6-7 olajban eltett szárított paradicsom
3-4 sonkahagyma
1 paradicsom
1 teáskanál szárított kakukkfű
5-6 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
só, bors
½ dl víz vagy fehérbor
mellé mehet krumpli, feldarabolt zöldségek
- A húst megmossuk, ujjnyi vastagságú közökkel bevágjuk, mintha felszeletelnénk, de ne vágjuk át teljesen, az alja fogja majd össze.
- A szárított paradicsomot apró darabokra vágjuk, öntünk rá a fűszeres olajából is. Ezt pótoljuk még ki egy kevés olívaolajjal. Fűszerezzük alaposan sóval, borssal, kakukkfűvel és a zúzott fokhagymagerezdekkel.
- A fűszeres olajjal alaposan bedörzsöljük a karajt kívül-belül. A paradicsomdarabok a zsebekbe jussanak!
- Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a nagyon vékonyra szeletelt paradicsomot, sajtot, hagymát és sonkát nagyjából egyenlően elosszuk a zsebekben. Jól nyomkodjuk bele a tölteléket.
- A húst egy sütőedénybe tesszük, az aljába öntjük a vizet vagy a bort, lefóliázzuk, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy órára.
- 60 perc elteltével levehetjük a fóliát. Ilyenkor adhatunk hozzá krumplit vagy zöldségeket.
- Fólia nélkül 30-35 percig tovább sütjük.
- Ferdén szeletelve tálaljuk.