Szilva, marcipán, dió: már őszies hangulatú hozzávalók, de senki sem fog szomorkodni, ha a péntek délutáni capuccino mellet egy ilyet talál a tányérján.
Marcipán nélkül is készíthető, ekkor a morzsa többi hozzávalóját szorozzuk hárommal, a vajat olvasszuk meg, úgy keverjük el a cukorral és a liszttel, és tegyük hűtőbe, amíg sorra nem kerül a dióval együtt.
Hozzávalók: (20x20-as négyzetes vagy 22 cm-es kerek formához)
a morzsához:
3 dkg puha vaj
3 dkg liszt
3 dkg cukor
15 dkg marcipán
a tésztához:
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
0,5 kg szilva
3 dkg durvára vágott dió
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, úgy, hogy két szemben lévő oldalán a sütőpapír túllógjon a tepsin: így könnyen kivehető egyben is, ha kész, a papír két végénél emelve.
- A szilvákat kimagozzuk és négybe vágjuk.
- Először a morzsát készítjük el: a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük a puha vajjal, a cukorral és a liszttel, aztán az egészet a hűtőbe rakjuk.
- A tésztához a másik adag puha vajat és a cukrot kézi mixer legmagasabb fokozatán pár perc alatt habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, azokkal is 1-1 percig simára keverjük, rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd lapáttal forgatva egyenletesen elkeverjük. (Plusz levegőt kap a szitálástól a tészta, nem jó kihagyni.)
- A sűrű tésztát a tepsibe kanalazzuk, és a kanál hátával egyenletesre simítjuk, sűrűn rárakosgatjuk a negyedelt szilvákat, lehetőleg a héjával lefele, így nem áztatja majd el a tésztát. Rámorzsoljuk a marcipános morzsakeveréket, és megszórjuk a durvára vágott dióval.
- 35-40 percig sütjük, 15-20 perc után egy darab alufóliával lazán takarjuk, hogy a morzsa ne piruljon meg nagyon.
- Rácson hűtjük ki.