Szezonban nemcsak lekvárt készíthetünk a sárgabarackból, hanem akár rostos ivólevet is. Narancssárga színe akár még ősszel-télen is felidézi az elmúlt nyarat – már ha marad belőle valamennyi addigra, ugyanis jól behűtve nagyon itatja magát!
Hozzávalók egy liter barackpürére számolva:
- 1 l barackpüré
- 1 l víz
- 1 g citromsav
- 140 g cukor
Elkészítés:
1. Tetszőleges mennyiségű megmosott és kimagozott sárgabarackot gyümölcscentrifugán vagy paradicsompasszírozóval átpasszírozzunk. Az így kapott barackpürét lemérjük, és a barackpüré mennyisége alapján fogjuk adagolni a hozzávalókat. (Tehát mondjuk öt liter barackpüréhez a többi hozzávalónak is az ötszörösét vesszük.)
2. A barackpüréhez hozzáadjuk a vizet, a cukrot és a citromsavat, majd összeforraljuk. A forralás során esetlegesen keletkezett habot leszedjük a baracklé tetejéről.
3. A kész baracklevet csírátlanított üvegekbe töltjük. Ehhez célszerű az üvegeket jó forró vízben elmosni, majd 10 percre 110-120°C-ra előmelegített sütőbe tenni. A forró baracklevet a forró üvegekbe töltjük, így az üveg nem fog elpattanni.
4. A lezárt üvegeket száraz dunsztba tesszük: legegyszerűbb visszarakni az üvegeket a lezárt sütőbe, és hagyni, hogy a sütővel együtt hűljenek ki.
5. Fogyasztáskor a baracklé ízlés szerint hígítható sima csapvízzel vagy szódával: nálunk van, aki felesben szereti hígítani, és van, aki két rész barackléhez egy rész vizet ad.