Gyors nyári vendégvárónak vagy előtételnek is kínálhatja ezeket a göngyölt garnélafalatokat, amik sütés közben szinte teljesen átveszik a sonka ízét. A sonkába csavarás elsőre kicsit pepecselősnek tűnhet, de tapasztalatból mondjuk, hogy a gyors sütés mindenért kárpótol.
Hozzávalók:
- 20 dkg tisztított, fagyasztott garnéla (természetesen friss is lehet)
- 10 dkg vékony szeletekre vágott sonka (prosciutto, serrano, feketeerdő, stb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors
- pálcikák
Elkészítés:
1. A rákokat hagyjuk felengedni, leöblítjük, megszárítjuk.
2. Előkészítjük a pácot: a megtisztított fokhagymagerezdeket az olívaolajba nyomjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, ráfacsarunk egy kevés citromlevet, simára keverjük. A rákokat alaposan átforgatjuk a pácban, félórát állni hagyjuk benne.
3. A sonkaszeleteket megfelezzük, rátekerjük a garnélákra, úgy, hogy a farokrész kilógjon. Egy fogvájóval vagy kisméretű nyárssal két helyen átszúrjuk.
4. Serpenyőben néhány csepp olajat hevítünk, ráhelyezzük a falatkákat, 3 percig sütjük, majd megfordítjuk őket. A serpenyőre fedőt teszünk, további három percig sütjük. Gyorsan kiszedjük a rákfalatokat, friss salátával azonnal tálaljuk.