Korábban rendszeresen sütöttem muffint, és mivel a család édesszájú, legfőképp édes süteményeket. Aztán egy idő után nem jelentettek már izgalmat és kihívást ezek a receptek, a muffinsütő is feledésbe merült. A tavaszi nagytakarításkor a napokban csak előkerült a szekrény mélyéről, úgyhogy törni kezdtem a fejem, és receptekért kutattam, milyen más módon lehetne megint üzembe helyezni. Végül háromféle kaját sütöttem benne: reggelit, ebédet és vacsorát is.
Sült tojás muffinsütőben
Nagy kedvenc nálunk a tükörtojás, így ez volt az első, amit kipróbáltam a muffinsütőben. Az eredmény egy nagyon könnyen, nagyon gyorsan elkészült tojásétel, ami egyébként kinézetre és ízre is csak nyomokban hasonlít az eredeti tükörtojásra, de látványos és nagyon finom.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 12 szelet sonka vagy bacon szalonna
- 12 tojás
- 12 karika paradicsom
- só, bors
- olaj
- Vékonyan átkentem olajjal a muffinformákat (szilikonos formát nem kell).
- Kibéleltem a sonkával (vagy baconszalonnával), így 12 fészket kaptam.
- Mindegyikbe egy-egy tojást ütöttem, vigyázva arra, hogy egészben maradjanak.
- Sóztam, borsoztam.
- A fészkek tetejére egy-egy vékonyra szelt paradicsomot raktam (akár reszelt sajttal is meg lehet szórni).
- Előmelegített sütőben 230 fokon 10 percig sütöttem, míg a sonka vagy a bacon szalonna megpirult oldalt.
Csirkemell muffinformában
Az eredeti receptben őzgerincformában készítik el ezt a fogást, de ha muffinformában sütjük, nem kell a szeleteléssel vesződni. Cuki, baconos pogácsákra hasonlító csirkemuffinokat kapunk, a gyerekek kedvence lett nálunk.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 1 kg csirkemellfilé
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors
- kb. 18 szelet bacon szalonna
- 2 tojás
- A muffinformákat oldalt és alul is kibéleltem baconszalonnával.
- A tejfölt, a lisztet, a tojásokat, sót és borsot összedolgoztam.
- Belekevertem a kockára vágott csirkemellet.
- A masszával megtöltöttem a muffinformákat.
- A tetejét megszórtam reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 230 fokon addig sütöttem, míg a sajt aranysárgára pirult.
Vörösboros muffin (köretnek)
Vacsorára, gombapörkölhöz dobtam össze ezt a fajta muffint, ami egyébként tökéletes mindenféle szaftos húsételhez. Önmagában nem egy nagy vasziszdasz, kifejezetten csak köretnek ajánlom. Ha valaki mégis önálló ételként szeretné megkóstolni, tegyen a hozzávalókhoz apróra tördelt csokoládét is.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 tk majoranna
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 csomag sütőpor
- 2 dl tej
- 3 dl vörösbor
- 2 tojás
- margarin/vaj
- A lisztet, sót, majorannát, szódabikarbónát, sütőport összekevertem.
- Külön tálban összekevertem a tejet, a bort és a tojásokat.
- A szilárd és a folyékony összetevőket végül összeöntöttem és összedolgoztam robotgéppel.
- A masszát beleöntöttem a margarinnal/vajjal kikent sütőformákba (a tökéletes muffin egyik titka, hogy a formákat háromnegyedéig szabad csak megtölteni).
- Előmelegített sütőben 230 fokon kb. 10 percig sütöttem, fogpiszkálópróbával ellenőriztem, amikor a teteje aranysárgára pirult.