Nem kell vele sokat babrálni: kevesebb, mint fél óra alatt kész a forró, laktató krémleves. Ráadásul, ha kihagyja belőle a tejszínt, vagy tizenkét százalékos tejföllel sűríti be, még a fogyókúrás menüjébe is beépítheti.
Ez az egyik kedvenc levesem. Hogy miért? Mert tényleg nem kell vele pepecselni. Mivel krémleves, nem számít, hogy mekkorára vágja a hagymát, krumplit és a brokkolit, a végén úgyis turmixolni kell. Szóval ez egy ideális leves lustáknak, kezdőknek, rohanó családanyáknak. Egy dologra kell csak figyelni: a hagyma mindig legyen jó puha.
Amire szüksége lesz
- két nagy fej vöröshagyma
- három-négy gerezd fokhagyma
- vaj/olaj/kókuszzsír
- egy kis fej brokkoli (körülbelül 400 g)
- három közepes burgonya
- víz/alaplé
- egy deci tejföl/3 evőkanál tejszín (de lehet több is)
- száraz, kemény reszelt sajt/reszelt grana padano
- só
- bors
- egy kiskanál garam masala
- pirított kenyérkocka
Garam masala
A garam masala Indiából származik, számos "eredeti" változata van. Az összetevők között mindenképpen megtalálható a római és/vagy feketekömény, szemes feketebors, zöld és/vagy barna kardamom, babérlevél, szerecsendió(virág), a szegfűszeg, és néha a fahéj. Az összetevőit szárazon megpirítják, majd porrá őrlik. A kereskedelemben találunk olyan változatokat, ahol további, olcsóbb fűszerekkel "higítják", így kerülhet bele pl. chilipor, mustármag, gyömbérpor, édesköménymag és még sok más.
Nagyon jó ízt ad a főzelékeknek, sült húsoknak és krémleveseknek is. Egy jókora adag 3-500 forintba kerül, és időnként már a hiperekben is felbukkan.
Így készítse el
Vágja fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsa meg a zsiradékon. Amikor egy kicsit odakapott, fedje le fedővel, és párolja addig, amíg a hagyma meg nem puhul.
Mikor a hagyma már puha, tegye a lábasba a felaprított brokkolit és krumplit, majd öntse fel annyi vízzel/alaplével, hogy majdnem ellepje.
Addig főzze a levest, ameddig a burgonya meg nem puhul, majd turmixolja össze az egészet. Adja hozzá a tejfölt/tejszínt, és még egyszer rottyantsa össze.
Ízesítse a levest sóval, borssal, garam masalával. Tálaláskor szórjon bele sajtot, és a pirított kenyérkockákat.