Csodálatos duplán mézes keksz

Olvasási idő kb. 2 perc

mezesMéz kisokosunk után következzen egy duplán mézes recept. Érdemesebb valamilyen aromás mézet használni a krémhez, a hársmézet különösen ajánlom.

cikk-tipus-recept

A mézes sütemények megosztják az embereket, valaki vagy nem szereti, vagy rajong értük. Ma 2 receptet is bemutatunk és hisszük, hogy azoknak is megjön majd a kedvük a sütéshez, akik nem tartják magukat mézes sütemény rajongónak.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg finomliszt
12,5 dkg méz
5 dkg vaj             
1 tojás
5 dkg barnacukor
0,5 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
1 kk fahéj
1 kk szegfűbors
1 kk szerecsendió
1 kk szárított gyömbér vagy 2 kk friss
0,5 narancs héja
0,5 citrom héja

A vajat langyosítsd meg a mézzel, és keverd bele a  cukrot is. Hagyd kihűlni.

Közben a lisztet szitáld el a sütőporral, szódabikarbónával, és a fűszerekkel.

A hideg vajas masszába keverd bele  a tojást, végül keverd össze a lisztet a folyékony hozzávalókkal és reszelt citrusok héjával. Egy éjszakára tedd a hűtőbe, így sütés után rögtön puha mézeskalácsot kapsz, nem kell vele egy hetet várni. Másnap nyújtsd 3 mm vastagra, és szúrd ki belőle a formákat, majd sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztasd. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt sül meg.

Hozzávalók a krémhez:

2 tojás sárgája
2 dl tejszín
1 dl méz
1 ek étkezési keményítő
1 ek mák
pár csepp citromlé
kevés reszelt citromhéj
0,5 rúd vanília kikapart közepe


A tojások sárgáját keverd el a mézzel. A tejszínbe kapard bele a vaníliarúd közepét. Öntsd össze a kettőt, és habverővel csomómentesen keverd bele a keményítőt is. Reszeld bele  a citromhéjat, de a levét csak a végén nyomd bele.

Folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre a krémet. A végén add hozzá a citromlét, és a darálatlan mákot is. Ha nem találnád elég édesnek, akkor egy kevés mézet még keverhetsz hozzá. Töltsd a krémet a tésztába.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek