10 tipp, hogy ne legyen stresszes a karácsonyi bevásárlás

Kevés annál megterhelőbb dolog van, mint karácsony előtt Budapesten, vagy egy nagyobb városban ajándékok után futkosni. Ahelyett, hogy az ajándékozás boldog nagyvonalúságában lebegnénk mély szeretetet érezve rokonaink, barátaink és úgy általában az emberiség iránt, nyúzottan, rángatózó arccal vonszoljuk magunkat egyik boltból a másikba. Muszáj ennek így lennie?

Hamarosan itt az adventi időszak vége, melynek során a magyar férfiak és nők többsége a Szent Családot ábárzoló képet visz körbe naponta más-más szomszédjához őrült bevásárlásba kezd, ami során rengeteg stresszt él át. Ez pedig nyilvánvalóan nem jó. Ha egy zavaró lelkiállapottól meg szeretnénk szabadulni, az első lépés mindig az, hogy megértsük az okát, azt, hogy miért kerget minket adott esemény az adott állapotba.

GettyImages-2767315
Stephen Chernin / Getty Images Hungary

Tehát kezdjük azzal, hogy miért stresszes a karácsonyi ajándékvásárlás:

  • Rettenetes tömeg van. Az, hogy akadályozva vagyunk a mozgásunkban, fél óra alatt teszünk meg egy ötperces utat kocsival, nem találunk parkolóhelyet, nem férünk hozzá az eladóhoz, vagy a pulthoz, órákat állunk sorban pénztáraknál, rengeteg frusztrációt szül. Már önmagában a körülöttünk lévő sok ember jelenléte is stresszhez vezet, megfigyelték, hogy akik tömegben vannak, azoknak a stresszért felelős agyi területei sokkal erősebben működnek.
  • Mindenféle vélt vagy valós elvárásnak akarunk megfelelni. Számtalan magazinból, a tévéből, rádióból mindenhonnan ömlik ránk, hogy családtagjainknak, sőt munkatársainknak, ügyfeleinknek, óvónénijeinknek is egyedi, kreatív, hasznos, szép, funkcionális, örömet szerző és még ki tudja milyen ajándékot kell adnunk - és ezeknek az elvárásoknak szinte lehetetlen megfelelni, pláne akkor, ha
  • Korlátozottak a forrásaink. Év végén a családi büdzsé nem szokott feltétlenül jól állni, sajnos mostanában a legtöbb magyar családnál év közben sem. Sokan, a karácsonyi ajándékozás mítoszának megfelelni akarván erejükön felül költenek ajándékokra, mert a gyerek annyira szeretné azt az okostelefont, ami már mindenkinek van az osztályból, meg, hogy szó ne érje a ház elejét, amikor a sógorék wellness-üdülést adnak az anyósnak, mi meg csak egy szép kézzel hímzett zsebkendőt.
  • Nincs időnk. Az év vége a legtöbb munkahelyen hajtós időszak, dolgozzunk bár kereskedelemben, köztereken, irodákban vagy iskolákban, és sokkal többet kivesz belőlünk a munkánk, mint egy normális hónapban. Emellett szeretnénk mondjuk saját készítésű ajándékokat adni, amivel az éjszakáink telnek el, vagy végigjárni minden szóba jöhető boltot, hogy a legjobbat a legolcsóbban vegyük meg.
GettyImages-500190982
Sean Gallup / Getty Images Hungary

Nincs itt tér arra, hogy szociológiai elemzésekben megfejtsük, hogyan alakult egy alapvetően szép szokás ilyen buta és megterhelő stressz-forrássá, de van néhány praktikus tipp, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük a karácsonyi bevásárlással járó stresszt, és még talán élvezni is tudjuk a dolgot, pihentebben és nyugodtabban eshessünk át az ünnepen.

1. Készítsünk listát

Szedjük össze az összes embert, akit meg szeretnénk ajándékozni, írjuk fel őket egy papírra, és ha megvan az ajándéka, pipáljunk. Mindenki neve mellé írjuk fel azt is, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk neki adni. Ezzel elkerülhető a sok agyalás - stresszben pedig ugye rosszabbul működik az emlékezetünk - hogy kinek kell még adni valamit, és a kellemetlen meglepetés is, amit december 25-én érzünk, mikor betoppan az unokatestvérünk, akit valamiért kifelejtettünk.

2. Vásároljunk on-line

Ha listánkon megvan, hogy kinek mit adnánk, akkor azonnal keressük meg - hetekkel karácsony előtt - hogy mit lehet a neten megvenni, és vegyük meg ott. Így általában olcsóbban jutunk a termékekhez, amiket házhoz, vagy a munkahelyünkre hozathatunk - és elkerüljük a tömeget és a sorbanállást. Persze igyekezzünk olyan helyet választani, ami nem a postával szállíttat, vagy nem megy éppen csődbe, hogy elkerüljünk egy újabb stresszforrást.

shutterstock 548490070

3. Vásároljunk korábban

Előfordul, hogy még nyáron meglátunk valamit, hogy jó lesz majd a feleségünknek karácsonyra, ne megjegyezzük, hogy mi az, hanem vegyük meg ott helyben - de minimum írjuk fel, mert úgyis elfelejtjük. Ellesz majd a szekrény mélyén a nagy napig. Ha akkora szerencsénk nincs, hogy októberre kész az összes ajándék, akkor is induljunk neki a bevásárlásnak az utolsó, nagyon tömött időszak előtt. November végén, december elején már karácsonyi hangulatban ugyan, de panganak a bevásárló-központok, legalábbis hétköznapokon. Persze ez csak jövőre használható tanács.

4. Vásároljunk későn

Ebben az esetben a stressz pozitív hatását hívhatjuk segítségül. Ha december 24-én délelőtt indulunk vásárolni, akkor a kihívás elég nagy, fókuszáltnak és célratörőnek kell lennünk, ami segíteni fog, hogy a hosszú dilemmázást elkerüljük. És ilyenkor sokkal kisebb a tömeg.

5. Vegyünk ki egy nap szabit, ha tehetjük

Ha van rá lehetőségünk érdemes egy napot kivenni, hogy hétköznap, esetleg párunkkal közösen intézhessük el a bevásárlást. Így a vásárlás nem csak az ajándékok beszerzéséről szól, hanem egy lopott közösen töltött nap is lesz, esetleg egy közös ebéddel, vagy kávézással, amire, ha dolgozunk, vagy gyerekeink vannak, vagy is-is, ritkán van lehetőség. És persze hétköznap kevesebb az ember a boltokban.

6. Ne kényszerítsünk senkit vásárolni, és magunk se kényszerüljünk erre.

Ha én szeretek vásárolni, a párom meg nem, akkor ne cipeljem magammal, mert nincs lelombozóbb egy unatkozó, feszült, morgó bevásárló-társnál. Ha úgy érezzük, hogy az egyedül vásárlással túl nagy áldozatot hozunk, akkor azt jutalmaztassuk meg máshol, másként, de ne kényszerítsünk senkit a vásárlásra. Minden családban van olyan, aki szeret vásárolni. Ha mi magunk kiütést kapunk a vásárlástól, szövetkezzünk vele, biztosan szívesen kisegít, ha teheti, és megveszi helyettünk azt, amit mi nehezen izzadnánk ki magunkból.

shutterstock 356223023

7. Ne költsünk erőnkön felül

Nem éri meg se nekünk, se a szeretteinknek. Ha a gyerek valami nagy ajándékot szeretne, amit nincs módunk megvenni, vonjuk össze erőinket, és dobjuk össze neki együtt a nagyszülőkkel és más rokonokkal, akik szintén adnának ajándékot neki. Sok családban megegyeznek a felnőttek, hogy egymást nem ajándékozzák meg, ami tehermentesítő lehet egy időre, ha éppen nagyon meg vagyunk szorulva. Ilyenkor is érdemes azért egy kis figyelmességet fordítani a másik felé.

8. Készítsünk ajándékot

Ez persze ütközik a "nincs időnk" témával, de ha mégis van egy kis időnk, akkor millió ötletből válogathatunk. Nagyobb gyerekekkel együtt is csinálhatjuk, ami jó közös program. És vannak olyan ajándékok, amik saját készítésűek, mégsem kell velük Karácsony előtt foglalkoznunk. Ilyenek például a nyáron befőzött lekvárok, amiket szépen csomagolva odaadhatunk valakinek, de ilyen lehet egy felajánlás, "voucher" is, hogy felásom a kertedet, elviszlek vacsorázni, vagy három szombat délelőtt vigyázok a gyerekedre.

9. Adjunk szolgáltatást vagy utalványt

Az utalvány nem éppen a kreatívok fegyvere, de sokkal több sikert érhetünk el vele, mint egy újabb üveg whiskyvel a cukorbeteg nagybátyánknak. Figyeljünk arra, hogy az ajándékozotthoz illő legyen a választott utalványunk. Ugyanígy adhatunk valamilyen szolgáltatást is, mozijegy, alternatív városnéző séta, ejtőernyőzés, lézerharc, akármi. Ezekben az a jó, hogy élményt adnak az ajándékozottnak, aki maga döntheti el, hogy mikor, kivel, hogyan vesz részt rajtuk.

shutterstock 525168346

10. Engedjük el magunkat

És vegyük le a vállunkról a sok elvárás terhét. Az ajándékozás nem rólunk, hanem az ajándékozottról szól, arról, hogy az ajándék által kifejeződik, hogy gondoltunk rá, hogy szeretjük. Így, ha például az áruházban ténferegve meglátunk egy dolgot, ami valakit eszünkbe juttat, ne hezitáljunk, és ne pörgessük végig a fejünkben a listát, hogy kreatív-e hasznos-e, nagy dolog-e, hanem vegyük meg. Ha végképp nincs időnk, pénzünk, erőnk ajándékot keresni, akkor engedjük el, és ünnepeljük meg egymást azzal, hogy valóban jelen vagyunk az együtt töltött idő alatt, és odafigyelünk rá. Egy családi asztalnál végigbeszélgetett szenteste, ahol beszélünk magunkról, jól érezzük magunkat, meghallgatjuk apánk kedvenc katonatörténeteit, nagyobb ajándék lehet idős szüleinknek, mint a kereskedelem bármely terméke.

Oszd meg másokkal is!
Mustra