A diétázók számára az év talán legnehezebb időszaka érkezett el: a karácsonyi Nagy Zabálás ideje. Nem elég, hogy hideg van, és már csak emiatt is felkívánkozna pár kiló, de ráadásul az adventi és karácsonyi készülődés egyet jelent a bejglik, aprósütemények, kuglófok és forró csokoládék kísértésével. Szerencsére úgy is lehet finom, tápláló és egyszerű menüt összeállítani, hogy a karácsonyi hangulat is meglegyen! Kuhinkó Vivienn személyi edző négy igazán íncsiklandó reggelit állított össze nekünk az adventi időszakra vagy egyszerűen bármelyik reggelre.
Kezdjük is a reggelivel:
Fahéjas-mézes almás zabkása
- 1 közepes és egy negyed alma
- 1 ek. méz
- 150ml víz
- 100ml apró szemű zabpehely
- fahéj (ízlés szerint)
- pár szem mazsola
A közepes almát felkockázzuk, majd a vízzel, a mézzel és a fahéjjal felrakjuk forrni egy kisebb fazékba fedővel letakarva. Ha összepépesedett, elkeverjük a a zabpehellyel, szeletelünk rá almát, teszünk rá egy kis fahéjat és pár szem mazsolát.
Narancsos-mákos túrókrémmel töltött fahéjas palacsintatorony
Palacsintához:
- fél banán
- 1 tojás
- fahéj
Túrókrémhez:
- 125 g túró
- fél narancs
- 1 púpos kiskanálnyi mák
- 1 kiskanálnyi méz
Öntethez:
- ribizli vagy bármilyen bogyós gyümölcs
A palacsinta hozzávalóit összeturmixoljuk, kókuszolajon kis palacsintákat sütünk. Rétegezve a túrókrémmel, tornyot építünk, majd egy kis felmelegített ribizlivel tálaljuk.
Mézeskalács ízű, mandarinos-diós zabkása
- mézeskalács ízű fűszerkeverék (cukormentes)
- 50 ml víz
- 50 ml rizstej
- 100 ml zabpehely
- 1 mandarin
- pár szem dió
- méz
A rizstejet és a vizet felforraljuk, majd belekeverjük a zabpelyhet és a fűszerkeveréket, de előtte még a meghámozott mandaringerezdeket egy kiskanálnyi mézzel meglocsoljuk és állni hagyjuk. Ha minden kész, ezt felhalmozzuk a zabkása tetejére, majd tálaláskor az egészet rászórjuk a maradék mandarindarabokat és diót.
Tojásos karácsonyfa
- 3 tojás fehérjéje
- 2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér pirítva
- 1 póréhagyma zöldebbik része
- kevés répa
- kevés pritaminpaprika
- cottage cheese ízlés szerint
A tojásfehérjét összekeverjük és kisütjük, majd hűlni hagyjuk, a rozskenyérből pedig karácsonyfát vágunk ki és megpirítjuk. Ezalatt a répát, a pritaminpaprikát és a póréhagymát apró csíkokra vágjuk. Ha mindez megvan, a rozskenyérből készült karácsonyfára ráhelyezzük a tojásfehérjét és körbevágjuk, majd elhelyezzük rajta felcsíkozott zöldségekkel és a cottage cheese-t.