Tudja már, mivel tölti a család a húsvétot?

Ha idén nem lenne elég az otthoni sonka-tojás-kalács kombó, akad néhány érdekes látni-, tenni- és ennivaló kicsiknek és nagyoknak a fővárosban és környékén. Legszívesebben azt mondanánk, hogy ruccanjanak ki a hosszú hétvégére Egerbe, látogassanak el a Hollókői Húsvéti Fesztiválra, vagy tegyék próbára magukat a Nagy Noszvaji Tojásvadászaton, de mivel nem fog hétágra sütni a nap, ezért most eső- és hóbiztos programokat is gyűjtöttünk.

A legkisebbekkel például a Vasúttörténeti Parkba roboghatnak április 5-én a Boomerang Nyuszi Expresszen, ami a Nyugati pályaudvarról indul, a parkban pedig húsvéti kreatív műhely, állatsimogató, nyuszikeresés, pónilovaglás és koncertek várják az érdeklődőket. Érdemes innen átugrani a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba is, ahol ugyan nem a nyulaké meg a tojásoké a főszerep, viszont már csak április 12-ig látogatható az a Kaland a dzsungelben című interaktív kiállítás, ahol egy kincskereső óriás társasjáték bábui lehetnek a résztvevők és a legügyesebb játékosokat a végén meg is jutalmazzák.

Kaland a dzsungelben
Kaland a dzsungelbenSzécsi István / Dívány

Ha már a Városligetben járnak, ejtsék útba a Vajdahunyad váránál megrendezett, háromnapos II. Húsvéti Bárányfesztivált is, ahol felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, de sok más húsvéti fogást és minőségi kézműves termékeket is kóstolhatnak az ínyencek. A gasztronómiai élményeken túl a gyerekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, lesz tojásfestés, nyúl- és báránysimogatás, a színpadon pedig folyamatos programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget, ráadásul húsvét vasárnapján főzőversenyt is tartanak.

Április 5-én és 6-án legalább ilyen sokszínű és patinás húsvéti vásár nyílik a Budavári Palotában, ami ugyan nem ingyenes, de a belépőjegy mindkét napra szól, és aki ezt ki is használja, annak simán megéri. A Húsvéti Sokadalomban is lesz persze minden, mi szem-szájnak ingere és a kölykök sem unatkozhatnak: a Kolompos együttes, regélő meselabirintus, Bóbita Kikeleti Mesekert, hagyományőrző ügyességi játékok és a változatosság kedvéért állatsimogató is várja őket a forgatagban. Vasárnap Gryllus Vilmos, a Misztrál Együttes és Palya Bea lép fel, másnap pedig a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Szalóki Ági ünnepi koncertje, valamint népi táncház zárja a programsorozatot.

Husvet a budai Varban 15
Hámori Viktória

Interaktív tojásvadászat lesz egyébként a Gellért Hotelben is "terülj, terülj, asztalkámmal" egybekötve azoknak, akik nem vágynak nagy tömegre, mégis kimozdulnának otthonról néhány órára. Azért ne feledje, hogy húsvétkor jár a csoki is a gyereknek, de nem is akármilyen! Ha kicsit mélyebben is a zsebébe tud nyúlni, vigye el a családot a Csokoládé Múzeumba, ahol a különleges Praliné és Fejedelmi túrákra még mindig vannak szabad helyek szombaton, vasárnap és hétfőn is. (Időpontot mindenképpen egyeztessen előre!) A csoki szökőkút csak a kezdet, a résztvevők sok más finomságot, drazsékat, csokis sütit és forró csokoládét – sőt a felnőttek még pálinkát - is kóstolhatnak és elkészíthetik saját csokoládéjukat, amit a túra végén díszdobozban hazavihetnek. Egy ilyen élmény után remélhetőleg egy ideig nem fogják édességért nyúzni. Vagy (jól gondolja meg, mert) annál inkább...

Ha már elege van a fővárosból, akkor utazzanak Szentendrére, a Skanzenben ugyanis az ország egyik legkülönlegesebb húsvéti fesztiválja zajlik a hétvégén: a magyarországi vendek, ruszinok, svábok és horvátok húsvéti szokásai elevenednek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyes portáin. Idén ráadásul a megszokottól eltérően már szombaton is rendhagyó programokkal várják a vendégeket. (A szentendrei húsvétról részletesen itt olvashat.) Azért nem árt, ha esőkabátot és vízhatlan cipőt is visznek magukkal - nemcsak a várható rossz időjárás miatt, de a Langaléta Garabonciások nagyszabású locsolkodása alatt is jól fog jönni.

Nem messze Budapesttől a Gödöllői Királyi Kastélyban is mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot, ha úgy gondolja, hogy a család megérdemel egy hosszú hétvégés aktív pihenést. Szombaton az ibolya, Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében zajlanak az események: a játékos tárlatvezetés, a néptánc előadás, a zenés műsorok és a húsvéti készülődés előtt "Sissivel" is találkozhatnak a Díszteremben azok, akiknek múzeumi belépőjük van. Nem árt tudni, hogy a múzeum látogatására ezen a napon 50 százalékos kedvezményt kapnak az ibolya színű ruhát viselő és az Ibolya nevű vendégek. Április 6-án már kizárólag a húsvété a főszerep: az Apacuka Zenekar, a Szegedi Miniszínház és Pom Pom bábszínházas előadása mellett itt is tartanak kézművesek és iparművészek vásárát és kreatív foglalkozásokat mindenkinek. Húsvéthétfőn ráadásul gőzfelhős Sissi-vonat is indul Budapestről Gödöllőre, így a nosztalgiautat összeköthetik a kastélyba tett látogatással is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra