DIY: alternatívák tojásfestésre

Műanyag tojás

A közhiedelemmel ellentétben műanyag tojásokat is szépen ki lehet dekorálni, attól függ, mivel dolgozik és alapjáraton milyen színű a plasztik tojást választ. Hogy bebizonyítsuk, több színből és fajtából is feltankoltunk.

Plasztik tojás, ragasztóés mutatós szalag, esetleg díszítő gyöngyre leszszükség.
Plasztik tojás, ragasztóés mutatós szalag, esetleg díszítő gyöngyre leszszükség.

Amire szükség lesz:

  • igény szerint pár darab műanyag tojás
  • technokol
  • csipkeszalagok - hobbiboltból
  • fülpiszkáló
  • olló

Csipke díszítés

Első lépés: Helyezze a szalagot a műanyag tojás közepére, de még ne rögzítsen semmit, csak győzödjön meg arról, hogyan mutatna a szín, teljesen szimmetrikus-e az elhelyezés és tetszik-e egyáltalán a koncepció. Ha kitalálta, mit szeretne pontosan és tetszik, amit lát, kezdheti is a munkát.

Ragasztás előtt tervezze meg, hova tenné a szalagot.
Ragasztás előtt tervezze meg, hova tenné a szalagot.

Második lépés: Miután nagyjából levágott egy akkora méretet a szalagból, ami pont elég lesz a tojás közepének dekorálásához, kezdheti is a ragasztást, ehhez technokolra és néhány darab fülpiszkálóra lesz szükség. Azért ajánlatos technokollal dolgozni, mert egyrészt teljesen átlátszó, erősen tart, viszont irgalmatlan mennyiségben képes kiömleni a tubusából, ezért ajánlatos fülpiszkálóval egyenletesen elegyengetni a felvitt ragasztóréteget. Miután ez megvan, fektesse rajta végig a szalagot, közben viszont ügyeljen arra, hogy a szalagot egyenesen ragassza fel.

Technokollal dolgozzon, amit fülpiszkálóval egyengessen el.
Technokollal dolgozzon, amit fülpiszkálóval egyengessen el.

Harmadik lépés: Erősen, de óvatosan nyomja rá a szalagot a ragasztóra, majd miután meggyőződött róla, hogy nincsenek levegős részek, hagyja száradni. Teljesen legalább egy óra száradást igényel és el is készült. Igény szerint természetesen tovább lehet még dekorálni díszítőkövekkel, ezt viszont egy másik tojáson mutatjuk meg, hogyan csinálja.

Kövekkel befedett műanyag tojás

Díszítő köveket hobbiboltban talál, egy tasak négyszáz forint és kb. egy tojásra elég.
Díszítő köveket hobbiboltban talál, egy tasak négyszáz forint és kb. egy tojásra elég.

Amire szükség lesz:

  • műanyag tojás
  • egy csomag díszítő kő hobbiboltból
  • technokol
  • fülpiszkáló
  • jó adag türelem, mert időigényes

Első lépés: Tisztítsa meg a tojást, hogy rendesen megtapadhasson rajta a ragasztó. Egy csomag különböző formájú díszítőköveket tartalmaz, ezért mindig ügyeljen arra, hogy olyan formákat ragasszon egymás mellé, melyek:

  • nem ugyanolyanok
  • illeszkednek egymáshoz

Teljesen mindegy hol kezd neki ragasztgatni, viszont lehetőleg a kövek hátoldalára kenje a ragasztót: fülpiszkálóval tudja a legjobban eloszlatni, de eleinte teheti a tojásra is, az egészet viszont semmiképpen se kenje be vele. Lehetőleg egyesével haladjon és tegyen be valami nagyon prögős zenét, vagy nézzen közben filmet, mert elég monoton, egy idő után már unalmas az elkészítés. A végeredményért viszont abszolút megéri: az elkészült tojás szépen ontja a fényt, így ha ez a praktika elnyerte a tetszését, nyugodtan kísérletezhet másmilyen színű tojáson is.

A baloldalon még munka közben, jobboldalt pedig az elkészült verzió.
A baloldalon még munka közben, jobboldalt pedig az elkészült verzió.

Hungarocell tojásból is lehet elegáns

Amire szükség lesz:

  • igény szerint pár hungarocell tojás
  • egy csomag gyöngy
  • egy tucat gombostű
  • csipkeszalagok - lehetőleg ne fehéret, mert az nem mutat az eleve fehér hungarocell tojásokon

Első lépés: Tervezze meg a szalag helyét! Mi középre terveztük, ezért először körbefuttatjuk a tojáson, hogy nézne ki feltűzve. Készítsen ki legalább négy darab gombostűt - itt még nem kell méretre vágnia-, jó szorosan helyezze fel a szalagot a tojás közepére, egyelőre helyezze fel középre majd rögzítse a széleit alul-fölül a gombostűk segítségével.

Plasztik társához hasonlóan először itt is találja ki a koncepciót.
Plasztik társához hasonlóan először itt is találja ki a koncepciót.

Második lépés: Mivel ez a tojás-trükk nem áll sok lépésből, így máris rátérhetünk a végső díszítésre. Itt szabadjára engedheti a fantáziáját és dekorálhat kedvére, mi csak egy alternatívát mutatunk, nekünk hogyan sikerült, ezt simán kimaxolhatja valami sokkal jobbal is akár.

A piros szalagot gombostűvel átszúrt gyöngyökkel díszítjük. Hogy mennyit szeretne elhelyezni a tojáson, az a gyöngyök számától és ízlésétől függ. Mi első lépésben a piros szalag tetejét dekoráltuk végig.

Tipp: a gyöngyök beszerzésekor kifejeztten ügyeljen arra, hogy ne vegyen túl nagy, esetleg túl kicsi szemeket. Elég, ha egy gombostű átmegy rajtuk, így nagyon könnyű lesz a rögzítés, nem mellesleg baromi tartós is.

Gombostűvel átszúrt gyöngyökkel is fel lehet díszíteni.
Gombostűvel átszúrt gyöngyökkel is fel lehet díszíteni.

Harmadik lépés: Díszítse tovább! Hogy még mutatósabb legyen, az első sor fölé tűztünk még egyet, de csinálhat egyet még a piros szalag alá is, azt is duplán, ahogy tetszik.

Mivel maradt még pár darab gyöngyünk, ezért a tojás tetejét is teletűztük és el is készült a nem éppen hagyományos, viszont könnyen elkészíthető, pofás dísztojás.

Másképpen is dekorálhat, a miénk éppenséggel így sikerült.
Másképpen is dekorálhat, a miénk éppenséggel így sikerült.

Kövekkel dekorált hungarocell tojás

Egy csomag díszítőkő két tojás kidekorálásához elég, a plasztik után úgy döntöttünk a hungarocell esetáben is megmutatjuk, hogyan kell.

Amire szükség lesz:

  • kb. 30 darab díszítőkő
  • ugyanennyi gombostű
  • egy darab hungarocell tojás

Első lépés: A tojás tetejére tűzze fel az első díszítőkövet, ez lesz a minta középpontja. A beszúrt kő alatt kezdje el függőlegesen feltűzni a díszeket, mi meghatározott sorrendet követtünk a kövek formáját illetően, de ez persze nem kötelező. Tűzze végig a sort a tojás legaljáig.

Könnyű elkészíteni és még jól is néz ki.
Könnyű elkészíteni és még jól is néz ki.

Második, harmadik és négyedik lépés: A központi dísz összes oldalán játssza végig ugyanezt. Függlőeges sorban, meghatározott mintát követve tűzze fel a köveket a tojás aljáig.

Ötödik lépés: Ha maradt még pár darab strassz, a köztes részekbe nyugodtan szúrjon be egyet-egyet, lehetőleg ugyanabból a formából, hogy ne legyen kaotikus a végeredmény. Az izgalmasabb hatás kedvéért nyugodtan dolgozhat színes strasszokkal, nekünk az ezüstből maradt készleten, de kombinálva is biztosan jól nézne ki.

És íme a végeredmény. A többfajta plasztik és hungarocell tojás varációkból is feltűnp húsvéti tálkát készíthet: szedjen egy kis füvet és tetszés szerint helyezze el rajta a tojásokat. Megéri kipróbálnia ezeket az alternatív tojásdíszítési ötleteket, hiszen 

  • gyorsabban elkészülnek, mint festett társaik
  • talán még a gyerekek is jobban élvezik
  • jövőre is nyugodtan használhatja őket

A szükséges hozzávalókat mind megtalálja az üllői úti hobbiboltokban. Ha megihlettük és kipróbálná az ünnepekre, küldje el nekünk saját verzióját e-mailben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek