Ezért jó, ha segít egy lakberendező

Amikor lakásfelújításra kerül a sor, sokan csak állnak tehetetlenül a lakás közepén és fogják a fejüket, miközben az alábbiakat mantrázzák: 

  • Hogyan fogjak neki?
  • Mennyibe fog ez kerülni?
  • Képes vagyok megcsinálni egyedül?
  • Mégis, milyen színű legyen a fal?
  • Hol találok jó szakembereket?
  • Belevágjak egyáltalán?
shutterstock 70243000 (1)

És aztán az utolsó kérdésre adott igenlő válasz után jön az, hogy „Na jó, ezzel inkább még várok egy évet… vagy inkább kettőt.”, aztán az egészből nem lesz semmi. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Ha az ember talál jó, megbízható szakembert, könnyedén átvészelheti az ilyen és effajta problémákat. Hogy hogyan? Most elmondjuk!

Ha a lakásfelújítás elején úgy érzi, hogy túl nagy falat a feladat, vagy éppen a kellős közepén jön rá – amikor már hetek óta nem aludt a pihe-puha ágyában –, hogy rohadtul nem ért ehhez az egészhez, bátran kérje szakértő tanácsát! És most ne sóhajtsa, hogy „Nem vagyok én Krőzus!”, mert egy lakberendező nem megfizethetetlen; egy lakásfelújítás költségeihez viszonyítva nem égbekiáltó a díja, esetenként akár 10-30 ezer forintból kijön. 

Egyébként is lehet, hogy csak néhány ötletre, finomításra van szükség a lakásban, sőt, akár csak egy régi bútor felújítására. Ezek meg egyáltalán nem őrült nehéz dolgok, csak hát a szakember ezeket nyilván gyorsabban kiszúrja és megvalósítja (vagy legalábbis tippeket ad a megvalósításhoz). Az ilyenek viszonylag gyors lefolyású munkák, mindössze egy-két személyes találkozót igényelnek.

Így kezdődnek a munkálatok

A tervezést a vázlattervekkel kell kezdeni, amiket a megrendelő és a lakberendező közösen átnéznek és kiértékelnek. Ebből születik meg a végleges tervdokumentáció. Ez tartalmazza a kivitelezéshez szükséges tervlapokat (bontási, építési, gépészeti, világítás-, álmennyezet-, bútortervet stb.), a látványterveket és az úgynevezett konszignációs listát – ami gyakorlatilag egy terméklista, a lakásba kerülő bútorok, festékek, kiegészítők felsorolásával. 

Ha utál vásárolni, vagy nehéz a boltban dönteni

Nem kell a bevásárlással foglalkoznia, na meg azon sem kell idegeskednie, hogy a megfelelő dolgot emelte-e le a polcról, mert ezeket mind megteszi ön helyett a lakberendező. Szóval, a szakember nemcsak a kivitelezést segíti, de a beszerzést is – ez csak megállapodás tárgya. A vásárlás során felmerülhetnek váratlan kérdések, körülmények, amiket a lakberendező – tapasztalataira, tudására támaszkodva – azonnal képes felmérni és orvosolni, ez is óriási segítség lehet.

 Mennyibe kerül a segítség?

Ez teljesen változó, mindig egyedi igények szerint történik a lakberendező díjának kiszámítása. Hogy képben legyen, megmutatjuk, hogy a Lakberendezők Országos Szövetsége mit ajánl ebben a témában:


Lakberendezői díjak

Időráfordításos számítás
Lakberendezési tervezésnél (előkészületi fázis, programterv), vásárlásokban történő részvételnél, kapcsolódó tér berendezésénél: 
– 1 nap (8 óra): 50 000 Ft 
– ½ nap (5 óra): 30 000 Ft 
– ¼ nap (3 óra): 20 000 Ft 
Lakberendezési tanácsadásnál, tervezői művezetésnél: 
Az első óra 14 000 Ft; a további órák díjtételei: 6200 Ft (+áfa). 

A beruházási költség százalékában megállapított díj
50 millió Ft felett: 3%, 
10-50 millió Ft: 5%, 
5-10 millió Ft: 7%, 
1-5 millió Ft: 13%, 
1 millió Ft alatt 15% 

Forrás: lakberendezok.hu

Részletesebb tájékoztatást a Lakberendezők Országos Szövetségének a honlapján a lakberendezok.hu internetes oldalon talál, illetve ide lehet fordulni bármilyen probléma esetén.

Hogyan válasszon jó szakembert?

„Szerintem a legfontosabb, hogy olyan embert válasszunk, akinek a stílusa, az erősségei azok a feladatkörök, amit mi konkrétan el szeretnénk elvégeztetni az otthonunkban. Én például szívesen vállalom az eklektikus, szokatlan enteriőrök, furcsa terek tervezését, de van, aki minimálban a legjobb” – mondja Szentgyörgyi Ágota lakberendező.

shutterstock 74568637

Nagyon fontos a kölcsönös szimpátia, hiszen rengeteg a személyes egyeztetés, és ez az egész a bizalmon is alapszik. Nyilván önnek sem mindegy, hogy kit enged be az életébe (lakásába), és kire bízza, milyen környezetben tölti a következő pár évét.

Ha tutira akar menni, a szövetség oldalán kutasson szakember után, ott ugyanis van lakberendező-kereső, így könnyen leinformálható szakembereket találhat. Ha elkezdi érdekelni valaki, megkeresheti a weboldalát (ha van neki), végignézheti a referenciamunkáit, utánanézhet az ügyfelei véleményének fórumokon és a net egyéb bugyraiban, és persze mindeközben találhat tippeket, ötleteket lakásfelújításhoz és sok céget is (pl. bútorbolt, festékgyártó, burkoló stb.).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek