Gasztroajándék: világbajnok libamáj

Talán nem teljesen eretnek gondolat, hogy a bolti libamájpástétom helyett igazi saját zsírjában sült darabbal lepjük meg a kedvesünket, a barátunkat, vagy bárkit, aki értékeli az igazi libamájat.Kezdjük ott, hogy érdemes minőségi májra beruházni. Persze ez mindig nehéz, bár van néhány tipp, amivel el lehet kerülni a totális bukást.

Hozzávalók

1 libamáj
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kg háj
kevés alaplé vagy húsleves

A családi recepttár szerint legalább 30-40 dekás májat kell venni, túl nagy azonban ne legyen. Kell hozzá egy a májnál kissé nagyobb lábos, némi liba vagy kacsaháj, vöröshagyma, fokhagyma és egy kis húsleves lé. Az egész folyamat mindössze 1/2-1 óra, tehát nem kell órákig tartó főzöscskézésre felkészülni. Ha ellen bírunk állni az azonnali felfalásnak, a libamáj hosszan eláll, csak arra kell figyelni, hogy a vágási felületetet mindig betakarjuk, mert ha levegőt kap akkor kiszárad.

A folyamat, azaz az elkészítés:

Fogjuk a hájat, és a felét rakjuk a lábos aljára. Fölé kerüljön a máj, arra pedig egy újabb adag háj jöjjön. Gyömöszköljünk még a lábosba egy megpucolt vöröshagymát (nem kell túl nagy), és 1-2 gerezd fokhagymát.

Ha az kész, az egészet öntsük fel húslevesssel (kockából is lehet), de épp csak annyira, hogy a májat ellepje. Fedjük le, és kezdjük el főzni.

Addig kell főzni,míg a májat megszúrva nem jön ki belőle vér. Ha idáig eljutottunk, vegyük ki a májat, és tegyük félre.

Figyelem! Amennyiben a háztartását macskával osztja meg, ennél a műveletnél tüntesse el, zárja ki, vagy nagyon gyorsan tegye bele a májat a kinézett (lefedhető) tálba, amely szintén az ajándék része lehet. Fontos, hogy akkora edényt válasszon, hogy a májat zsír majdnem teljesen ellepje.

Van aki fog neki örülni
Van aki fog neki örülniZimre Zsuzsa

A maradék hájat süsse addig míg a kisült zsír átlátszó nem lesz. Ha ez bekövetkezik, a kiolvadt zsír mehet a májra. A maradékot tovább sütve  (ha bőrös hájat vettünk) töpörtyű lesz belőle, ami egyrészt akár ajándék is lehetne, de inkább azonnal együk meg még melegen, iszonyúan hízlaló fehér kenyérrel és lila hagymával.

A minimalista változat a fenti 30-40 dekás májra

1. A májat egy napig a hűtőszekrényben tejben áztatjuk. (Ha szép világos a máj, erre nincs szükség)

2. A hájból óvatosan, hogy ne égjen meg, kiolvasztjuk a zsírt, a zsírba beleszeletelünk egy-két gerezd fokhagymát és egy vöröshagymát.

3. A zsírba tesszük a májat, és lassú tűzön sütögetjük 5-5 percig mindkét oldalát. Kisebb májat valamivel kevesebb, nagyobbat kicsit több ideig kell sütni.

4. A májat cserép/üvegedénybe tesszük, tetejére szűrjük a kevés sóval elkevert langyos zsírt, hogy jól ellepje.

shutterstock 14725084
Shutterstock

A libamáj mellé választhat egy jó bort, ha nagyon ki akar tenni magáért, válasszon valami bajnok tokaji aszút, de ha nem fér bele, bármelyik borboltban szívesen adnak jó tippeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek