Gasztroajándék: világbajnok libamáj

Talán nem teljesen eretnek gondolat, hogy a bolti libamájpástétom helyett igazi saját zsírjában sült darabbal lepjük meg a kedvesünket, a barátunkat, vagy bárkit, aki értékeli az igazi libamájat.Kezdjük ott, hogy érdemes minőségi májra beruházni. Persze ez mindig nehéz, bár van néhány tipp, amivel el lehet kerülni a totális bukást.

Hozzávalók

1 libamáj
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 kg háj
kevés alaplé vagy húsleves

A családi recepttár szerint legalább 30-40 dekás májat kell venni, túl nagy azonban ne legyen. Kell hozzá egy a májnál kissé nagyobb lábos, némi liba vagy kacsaháj, vöröshagyma, fokhagyma és egy kis húsleves lé. Az egész folyamat mindössze 1/2-1 óra, tehát nem kell órákig tartó főzöscskézésre felkészülni. Ha ellen bírunk állni az azonnali felfalásnak, a libamáj hosszan eláll, csak arra kell figyelni, hogy a vágási felületetet mindig betakarjuk, mert ha levegőt kap akkor kiszárad.

A folyamat, azaz az elkészítés:

Fogjuk a hájat, és a felét rakjuk a lábos aljára. Fölé kerüljön a máj, arra pedig egy újabb adag háj jöjjön. Gyömöszköljünk még a lábosba egy megpucolt vöröshagymát (nem kell túl nagy), és 1-2 gerezd fokhagymát.

Ha az kész, az egészet öntsük fel húslevesssel (kockából is lehet), de épp csak annyira, hogy a májat ellepje. Fedjük le, és kezdjük el főzni.

Addig kell főzni,míg a májat megszúrva nem jön ki belőle vér. Ha idáig eljutottunk, vegyük ki a májat, és tegyük félre.

Figyelem! Amennyiben a háztartását macskával osztja meg, ennél a műveletnél tüntesse el, zárja ki, vagy nagyon gyorsan tegye bele a májat a kinézett (lefedhető) tálba, amely szintén az ajándék része lehet. Fontos, hogy akkora edényt válasszon, hogy a májat zsír majdnem teljesen ellepje.

Van aki fog neki örülni
Van aki fog neki örülniFotó: Zimre Zsuzsa

A maradék hájat süsse addig míg a kisült zsír átlátszó nem lesz. Ha ez bekövetkezik, a kiolvadt zsír mehet a májra. A maradékot tovább sütve  (ha bőrös hájat vettünk) töpörtyű lesz belőle, ami egyrészt akár ajándék is lehetne, de inkább azonnal együk meg még melegen, iszonyúan hízlaló fehér kenyérrel és lila hagymával.

A minimalista változat a fenti 30-40 dekás májra

1. A májat egy napig a hűtőszekrényben tejben áztatjuk. (Ha szép világos a máj, erre nincs szükség)

2. A hájból óvatosan, hogy ne égjen meg, kiolvasztjuk a zsírt, a zsírba beleszeletelünk egy-két gerezd fokhagymát és egy vöröshagymát.

3. A zsírba tesszük a májat, és lassú tűzön sütögetjük 5-5 percig mindkét oldalát. Kisebb májat valamivel kevesebb, nagyobbat kicsit több ideig kell sütni.

4. A májat cserép/üvegedénybe tesszük, tetejére szűrjük a kevés sóval elkevert langyos zsírt, hogy jól ellepje.

shutterstock 14725084
Fotó: Shutterstock

A libamáj mellé választhat egy jó bort, ha nagyon ki akar tenni magáért, válasszon valami bajnok tokaji aszút, de ha nem fér bele, bármelyik borboltban szívesen adnak jó tippeket.

Blogmustra