Ne hagyja utolsó percre a karácsonyfavásárlást!

Bár sokan döntenek a műfenyők mellett, épp azért, mert így rengeteg stressztől kímélik meg magukat évről évre (és hosszú távon anyagilag is jobban megéri), azért idén is sok helyen valódi fenyőfa lesz majd a lakás dísze az ünnepek alatt. A hajtás után adunk egy kis betekintést abba, hogy mire számítson, ha szeretné, hogy valódi fenyőillat lengje be otthonát.

Kránicz József, aki közel 10 éve foglalkozik fenyőfatermesztéssel és -kereskedelemmel, elárulta azt a nem olyan meglepő tapasztalatot: a vásárlók mostanában – főként anyagi okokból – a kisebb fákat keresik. Persze a tartósság sem elhanyagolható szempont, ezért is népszerűek annyira a Nordmann fenyők, amelyek viszont nem éppen olcsóak. A cserepes és a vágott fák mellett sokan vesznek csak fenyőágakat is, mert otthon van már műfenyő vagy az albérletben nincs hely egy fának, esetleg temetőbe viszik, szeretteik sírjára - és mert pénztárcabarát is.

Míg több helyen egyre hamarabb díszítik fel a fenyőfát, itthon ez nem jellemző, már csak azért sem, mert az emberek a vásárlással inkább megvárják az ünnepek előtti akciókat. Aki azonban tényleg szép fenyőfát szeretne, nem hagyhatja utolsó pillanatra a vásárlást, mert huszonharmadikára, huszonnegyedikére már lerabolták a szebb darabokat. Arra se számítsanak, hogy jön még utánpótlás: Kránicz szerint az árusok általában csak annyi fát raknak ki, amennyi biztosan elfogy.

shutterstock 2194577

A kereskedők persze igyekeznek kiszolgálni az igényeket. Míg korábban a luc-, majd a hosszabb levelű erdei fenyő volt a sláger, most egy ideje a Nordmann fenyők vezetik a listát, hiszen jól bírják a gyűrődést, és nem pergetik úgy a leveleiket. Hasonlóan kedvező tulajdonsággal bír állítólag a concolor vagy a kolorádói jegenyefenyő is, de ezt egyelőre kevesen ismerik, ezért még nincs is nagyon kereslet rá.

A legkedveltebb karácsonyfánakvalók

Lucfenyő

Kár tagadni, nem éppen a legszebb fa. Alakja többnyire hosszúkás, vöröses színű ágai ritkásabbak, nem mindig szimmetrikusak. A tűlevelek világoszöldek, vékonyak, főleg kiszáradva igencsak szúrnak. A meleg szobában viszont hamar, már 6-10 nap után hullajtja ezeket – írja az Oázis Kertészet. Viszont sokáig ez volt a legelterjedtebb „karácsonyfa”, hisz előnye közé tartozik, hogy könnyen beszerezhető és szállítható, és persze ez a legolcsóbb.

433px-Picea abies
Wikipedia

Ezüstfenyő

Sokkal impozánsabb fa mint a luc, de a hajtásokon körkörösen, a csúcson csomókat alkotva elhelyezkedő tűlevelei meglehetősen szúrósak, állítólag még a szövetkesztyűn is áthatolnak, és a meleg szobai levegő miatt ezek is hamar peregni kezdenek. A színük egyébként a teljesen zöldtől a szürkészöldön át a kékeszöldig terjed; a vad populációkban többnyire kékeszöld, ritkán egészen zöld, míg a kultúrváltozatok leggyakrabban kékes- vagy hamvas szürkészöld színűek. Ágai sűrűn nőnek, de rendezettek, így könnyen díszíthető.

Picea pungens 'Glauca globosa' in Autumn

Erdeifenyő és feketefenyő

Az erdei fenyő felhasználása meglehetősen széles körű, a faanyagot a bútoriparban és a papíriparban hasznosítják, a leveleiből kivont illóolaj antiszeptikus, és gyantáját több célra is felhasználják. Hosszú levelei és ritkás ágszerkezete miatt nehezebb díszíteni, gyantája viszont kellemes illattal tölti be a lakást – olvasható több helyen is. A feketefenyő illatos és jól tűri a szobai klímát, levelei még 2-3 hét után sem hullanak, ám mivel ágai meglehetősen gyantásak, érdemes kesztyűt használni szállításkor – figyelmezett az Oázis Kertészet. A Wikipedia szerint ráadásul a kiszáradt levelek nagyon szúrósak.

450px-Pinus sylvestris1
Wikipedia

Nordmann fenyő

A kaukázusi jegenyefenyőként is ismert növény sűrű tűlevelei hosszúak, vaskosak, pamacsosak, körkörösen helyezkednek el a fenyő ágain, és ami számunkra a legfontosabb, tűlevelei egyáltalán nem hullanak - jó esetben, ugyanis, mint az Index nagy karácsonyfa-tesztjéből kiderült, igenis vannak esetek, amikor ez a slágerfenyő sem bírja annyira a gyűrődést. Az viszont mindenképpen jó pont, hogy – amint azt az Oázis Kertészet honlapján említik - a levelei egyáltalán nem gyantásak, és nem is szúrnak. Az ára mellett az is a hátrányai közé tartozik, hogy egészen kiszélesedő törzsét egész biztosan faragni kell, ha bele akarja illeszteni egy fenyőtalpba.

462px-Abies-nordmanniana-habit
Wikipedia

Kolorádófenyő

A Wikipédia szerint a Sziklás-hegység középmagas régióiból származó fenyő tűlevelei a száraz szobalevegőn is hetekig megtartják színüket, és elpusztulva sem hullanak le, hanem az ágakon száradnak sárgává – hónapok múltán. Feldíszítve – viszonylag hosszú tűi miatt – a nagyobb termetű fák mutatnak igazán jól. A tűlevelei egyébként finoman fölfelé ívelnek; rugalmasak, de nem szúrnak, színük kékesbe tartó szürkészöld, több kertészeti fajtáé pompásan ezüstös. Megtört levelei narancsos illatúak.

396px-Abies concolor cones
Wikipedia

Így bánjon a fenyőjével

Minden a kiválasztással kezdődik, ahogyan azt az Index is megírta, „A faiskola dolgozói szerint érdemes az ujjainkat végighúzni az egyes ágakon, és azt a fát se vegyük meg, aminek az alsó ágain száraz tűleveleket látunk. Talán felesleges tanács, de fontos, hogy a kiválasztott fát ne csak becsomagolt állapotban nézzük meg, kérjük meg az eladót, hogy hálózza le a nekünk tetsző karácsonyfát”. Ha megvan a fa, akkor feldíszítésig egy hideg, szél- és fénymentes helyen kell tárolni, és érdemes és hálót az utolsó pillanatig rajta tartani. Akármilyen fenyőt is választ, arra azért ügyeljen, hogy ha behozza a lakásba, akkor is egy viszonylag hűvös ponton helyezze el, és ha tudja szerezzen be egy víztárolós talpat, ami ugyan nem olcsó, de így tovább bírja majd a fa.

Kölcsönözzön karácsonyfát!

Ha kedveli a vágott fát, de nem biztos abban, hogy szüksége van egy töves fenyőre, esetleg spórolni is szeretne, akkor jó megoldás lehet a kölcsönzés. Az Oázis Kertészetnél a helyben vásárolt növényeket 2014. január 2-7. között lehet visszavinni, és a fenyőfa árának 50 százalékát az eredeti nyugta bemutatásával lehet levásárolni az adott időszakban. (Árakat itt találhat!)

shutterstock 149239238

Persze aki akarja, meg is tarthatja a fát. "Amennyiben megtartja a fát, akkor a fagyok után ültesse ki. Legalább 40-80 cm átmérőjű ültetőgödör szükséges a fának. Ültetéskor használjon jó minőségű földet, szerves trágyát, a fa gyökérnyaka a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fának sok vízre van szüksége, így alaposan és gyakran kell öntözni, főleg a nyár folyamán. Lehetőség szerint a fa körül a talajt fakéreggel, lombbal, vagy ágnyesedékkel takarja, hogy a földje tovább nedves maradjon" - olvasható az oldalukon pár jótanács.

A fenyőfavásárlást igazoló blokk ellenében egyébként több helyen – például az Ikeában vagy a Silvaniánál - le lehet vásárolni egy bizonyos összeget. (Árakat itt találhat!)

Oszd meg másokkal is!
Mustra