Így készül a csokimikulás házilag, egyszerűen

Könnyen készíthetünk házilag is csokimikulást, aminek az a nagy előnye, hogy a kedvenc, jó minőségű csokoládénkat használhatjuk hozzá. Szükség van ehhez egy összeilleszthető egyszerű műanyag formára, ami hobbiboltokban a karácsonyi időszakban párszáz forintért beszerezhető. Meg némi csokoládéra.

Ilyen formát hobbiboltokban néhány száz forintért vehetünk
Ilyen formát hobbiboltokban néhány száz forintért vehetünkÖtvös Zsuzsanna

Hozzávalók egy darabhoz:

kb. 120-150 g étcsokoládé (a forma nagyságától függ; ez a mennyiség egy kb. 10 cm magas formához elég)
kb. 30 g fehér csokoládé 
iskolai ecset
eldobható gumikesztyű

1. A fehér csokoládé harmadát nagyon apróra vágjuk. A maradékot vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra darabolt csokoládét. Az ecset segítségével kifestjük a mikulásfigura egyes részeit: a szakállát, a bajszát, a pompomot, a sapka alsó részét. De ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk, és készíthetünk egyszínű mikulásfigurát.

2. Az étcsokoládé kb. harmadát-negyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék étcsokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. Erre a lépésre azért van szükség, mert így érjük el a csokoládé ideális munkahőmérsékletét: a visszahűtött, úgynevezett temperált csokoládé számos előnyős tulajdonsága (fényes felület, roppanó hang) mellett az egyik, hogy hűtés hatására picit összehúzódik, ez teszi majd lehetővé, hogy a csokifigurát kiemeljük a formából.

3. Az olvasztott, visszahűtött étcsokoládéval jó kétharmadig töltjük a műanyag forma egyik felét.

A forma egyik felét a kétharmadáig töltjük a csokival
A forma egyik felét a kétharmadáig töltjük a csokivalÖtvös Zsuzsanna

4. Ekkor rápattintjuk a másik felét, a kezünkbe fogjuk a formát, és addig rázzuk-forgatjuk, míg a csokoládé be nem fedi mindenhol egyenletesen. A forgatást-rázást még kb. 8-10 percig folytatjuk, hogy egyenletesen kezdjen megszilárdulni a csokiréteg. Ekkor hűtőbe tesszük, ahol tízpercenként még kétszer megfordítjuk.

5. Akkor van készen, amikor a csokoládé már láthatóan elválik a formától, nem tapad hozzá. Ez étcsokoládénál egy óra hűtéssel biztosan bekövetkezik. Ha a csokoládé elengedte a formát, a körmünkkel vagy egy kés segítségével nagyon óvatosan feszítsük szét a forma két felét: amikor a forma elkezd engedni, óvatosan le tudjuk venni az egyik felét, majd gumikesztyűbe bújtatott kézzel ki tudjuk emelni a kész csokifigurát a forma másik feléből.

És már készen is van a házi csokimikulás
És már készen is van a házi csokimikulásÖtvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek