A legveszélyesebb anyag, amely ételek csomagolásában előfordulhat, a biszfenol: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok része lehet – írja a Femina. Ez az anyag használat során kioldódva kerülhet élelmiszereinkbe, a tárolás, melegítés, napsugárzás és a mikrohullámok pedig fokozzák a kioldott anyag mennyiségét.
A biszfenollal nagyon kell vigyázni: kis mértékben is károsítja a hormonrendszer működését, felboríthatja a szervezetben zajló folyamatokat.
Beleszólhat a növekedés, a sejtregenerálódás, a magzati fejlődés, az energiaszint és a reprodukció természetes rendjébe,
valamint korai serdülést, elhízást okozhat, de az idegrendszeri fejlődésre is kihathat.
A következő betegségek kialakulásában is szerepe lehet:
- cukorbetegség
- elhízás
- asztma
- szívbetegségek.
A cél: kevésbé legyen veszélyes minden otthon
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a ToxFree Life for All projekt keretében a biszfenolokkal kapcsolatosan szeretne minél több információt eljuttatni az emberekhez: a cél az, hogy segítsék a fogyasztót abban, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek kisebb veszélyt jelentenek testének.
A biszfenol használatát már most komolyan korlátozza az EU, de a TVE szerinte teljes körű tiltás elérni, valamint azt is, hogy ezeket az anyagokat ne hasonlóan károsakkal váltsák ki a gyártók.
Az Európai Unió 2011-től tiltja a biszfenol felhasználását cumisüvegekben, 2018-tól más, gyerekeknek készült termékekben, 2020-tól pedig a pénztári nyugták nyomtatására használt szalagoknál vagy a parkolójegyekben. Az élelmiszer-csomagolóanyagokban csökkentették a kioldódási határértéket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés