A te otthonod is tele ezekkel a veszélyes rákkeltő, hormonkárosító anyagokkal

GettyImages-482150409
Olvasási idő kb. 2 perc

Rengeteg csomagolt és feldolgozott élelmiszert viszünk mindannyian otthonunkba, ezáltal veszélyes vegyi anyagoknak való kitettségünk nő – ráadásul a rákkeltő, hormonkárosító hatású komponenseket tartalmazó csomagolóanyagokkal közvetlenül érintkeznek élelmiszereink.

A legveszélyesebb anyag, amely ételek csomagolásában előfordulhat, a biszfenol: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok része lehet – írja a Femina. Ez az anyag használat során kioldódva kerülhet élelmiszereinkbe, a tárolás, melegítés, napsugárzás és a mikrohullámok pedig fokozzák a kioldott anyag mennyiségét.

A biszfenollal nagyon kell vigyázni: kis mértékben is károsítja a hormonrendszer működését, felboríthatja a szervezetben zajló folyamatokat.

Beleszólhat a növekedés, a sejtregenerálódás, a magzati fejlődés, az energiaszint és a reprodukció természetes rendjébe,

valamint korai serdülést, elhízást okozhat, de az idegrendszeri fejlődésre is kihathat.

Otthonodat veszélyessé teszik ezek az anyagok
Otthonodat veszélyessé teszik ezek az anyagokDavid McNew / Getty Images Hungary

A következő betegségek kialakulásában is szerepe lehet:

  • cukorbetegség
  • elhízás
  • asztma
  • szívbetegségek.

A cél: kevésbé legyen veszélyes minden otthon

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a ToxFree Life for All projekt keretében a biszfenolokkal kapcsolatosan szeretne minél több információt eljuttatni az emberekhez: a cél az, hogy segítsék a fogyasztót abban, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek kisebb veszélyt jelentenek testének.

A biszfenol használatát már most komolyan korlátozza az EU, de a TVE szerinte teljes körű tiltás elérni, valamint azt is, hogy ezeket az anyagokat ne hasonlóan károsakkal váltsák ki a gyártók.  

Az Európai Unió 2011-től tiltja a biszfenol felhasználását cumisüvegekben, 2018-tól más, gyerekeknek készült termékekben, 2020-tól pedig a pénztári nyugták nyomtatására használt szalagoknál vagy a parkolójegyekben. Az élelmiszer-csomagolóanyagokban csökkentették a kioldódási határértéket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek