Ez a vitamin mégsem a megfázás ellenszere

covid tbc (2)
Olvasási idő kb. 8 perc

A téli megfázásos időszakban sokszor próbálunk házi praktikákkal gyógyulni, ilyen például a C-vitamin, a fokhagyma, a csípős ételek. A nagyszüleinktől, a szomszédoktól, barátoktól rengeteg ötletet kaphatunk, hogy mivel érdemes enyhíteni a tüneteket. Most háziorvossal jártunk utána, hogy melyek lehetnek igazak a jó tanácsok közül.

Itt a téli időszak, rengetegen küzdünk megfázással, torokfájással, orrfolyással. Ha nincsenek komolyabb tünetek, például láz, sokan döntenek úgy, hogy otthon kezelik a betegségüket. Rengeteg házi praktika kering a köztudatban és az interneten. Megkérdeztük háziorvos szakértőnket, hogy ezek mennyiben igazak.

A C-vitamin nem győzi le a megfázást okozó vírusokat

A hideg idő beköszöntével gyakran javasolják az extra C-vitamin fogyasztását. A mai napig kering az az elképzelés, hogy ez a vitamin megelőzheti a betegséget, és felgyorsíthatja a gyógyulást. Azonban erre tudományosan nem találtak még bizonyítékot. A C-vitamin a kutatások alapján nem csökkenti a nátha előfordulási gyakoriságát, ennek ellenére a kutatók javasolják az egyéni kipróbálását a betegségek esetén.

Dr. Molnár Tímea háziorvos megjegyzi, hogy a kutatóorvosok, tudósok már régen megállapították, hogy betegségeket nemcsak a vírusok, hanem a szervezetben fellépő hiányállapotok is előidézhetnek. Vagyis a C-vitamin hiánya miatt gyakrabban fordulhatnak elő fertőző betegségek, lázas állapotok. 

Szervezetünk szükséglete általánosságban naponta 60-100 mg. Terhesség, szoptatás és az esetleges fertőző megbetegedés esetén a szükséglet magasabb. A vitamin tehát olyan vegyület, amely nem tömegével, hanem pusztán jelenlétével szabályozza az életfolyamatokat szervezetünkben. Ha a vitamin a táplálékból bizonyos ideig hiányzik, akkor a szervezet könnyebben megbetegszik, ezért fontos annak folyamatos pótlása

– mondja a doktornő.

A citromban rengeteg a vitamin, de vírusfertőzés esetén nem ajánlott a fogyasztása
A citromban rengeteg a vitamin, de vírusfertőzés esetén nem ajánlott a fogyasztásaWikimedia Commons

A citrom segít a torokfájáson

A citrom nyugtató hatású a magas citromsavtartalom miatt – tartják sokan. A citromsav minden citrusfélében megtalálható, például a grapefruitban, narancsban, illetve az ananászban is, de a legnagyobb mennyiség a citromban és a lime-ban van. A fogyasztása vagy ivása csökkenti a száj pH-értékét – ami segíthet elpusztítani azokat a kórokozókat, amelyek a torokfájást okozhatják. Illetve serkenti a köhögési reflexet, így feloldja a nyákot. Más vélemények szerint azonban éppen ellenkezőleg, a savassága miatt irritálhatja a torkot, és súlyosbíthatja a torokfájást.

A citromnak magas a savtartalma, mégsem növeli a gyomorsavat, jótékony hatásai ismertek, a nyálkahártyát nem bántja – magyarázza dr. Molnár Tímea, azonban hozzáteszi: vírusfertőzés esetén mégsem ajánlatos, mert az irritált, gyulladt nyálkahártyának nem tesz közvetlenül jót. Légúti betegségek, köhögés, torokfájás és hörghurut esetén inkább az akácméz vagy hársméz fogyasztása javasolt, amelyek farnezol, robizin és egyéb hatóanyagaik révén fejthetik ki előnyös hatásukat.

A fokhagyma lerövidítheti a megfázást

Az emberek évezredek óta használják a fokhagymát betegségek kezelésére, már az ókorban is ismerték. 1858-ban Louis Pasteur francia kémikus – aki megállapította, hogy a baktériumok betegségeket okoznak – megjegyezte, hogy a fokhagyma képes megbirkózni velük. Egyes vizsgálatok szerint segíthet megelőzni a náthát és az influenzát okozó gyakori vírusokat. Egy 146 résztvevővel végzett tanulmány kimutatta, hogy a 73 fokhagymakapszulát szedő résztvevő 12 hét alatt összesen 24-szer tapasztalt náthát, míg 73 résztvevő, akik nem szedtek ilyesmit, 65-szor számoltak be megfázásos tünetekről.

Szakértőnk szerint a fokhagyma számottevő mennyiségű B- és C-vitamint, nagyon sok gyógyításban is alkalmazható anyagot tartalmaz. Ismert gyógyhatású növénynek tartják, szokták „orosz penicillin”-nek is nevezni. Számos orvosi vélemény szerint serkenti az emésztőszerveket, javítja az étvágyat, normalizálja a magas vérnyomást értágító hatása következtében, valamint jó hatással van a cukorbetegségre és a fertőzött bélrendszerre. A baktériumölő hatása is ismert, ebből adódóan a fogyasztása a hörghurut kezelésben is hasznos lehet.   

Csípős ételek az orrfolyás ellen

Gyakori javaslat még az otthonokban, hogy ha folyik az orrunk, együnk valami csípőset. Az ételben található fűszer, például a kapszaicin, aktiválja a bőr hőérzékelő receptorait, ami az agyat arra készteti, hogy azt higgye, a test túlmelegedett, és elindít olyan folyamatokat, amelyek lehűtik, például az izzadást. Emellett serkentheti az orrban lévő nyák áramlását.

Dr. Molnár Tímea szerint a csípős fűszerek jótékony hatásának bizonyításárra egyre több vizsgálatot végeztek az elmúlt években. A chili paprikában és a nálunk is széles körben használt piros fűszerpaprikában található kapszaicint hatékonynak találták az orrnyálkahártya gyulladásának csökkentésében, vagyis igazolható az a vélekedés, hogy a váladékot is feloldja, ezzel csökkenti az orrdugulást, és köhögést is csillapítja.

A vöröshagymának antibakteriális hatása van, és C-vitaminban, valamint cinkben gazdag, melyek az immunrendszer működését támogatják. Nyákoldó hatása szintén ismert. A frissen reszelt torma és gyömbér is hatékony az orrdugulás ellen.

Megmaradt gyógyszerek

Sokszor előfordul, hogy maradnak meg egy-egy betegség után gyógyszerek, mert azokat nem szedtük be, esetleg azért, mert hamarabb jobban lettünk. Ezeket olykor ismét elővesszük valamennyi idő elteltével, amikor náthás tüneteket tapasztalunk. Antibiotikumok megtámadják a baktériumokat, de nem segítenek a megfázásos vírusok ellen. Sőt növelhetik a baktériumok ellenállóságát.

A háziorvos megjegyzi: fontos, hogy a megmaradt gyógyszerek szavatossági idejét és sértetlenségét mindig ellenőrizzük le, és csak a kezelőorvos vagy gyógyszerész által elmondottak szerint szedjük be ezeket. A recept nélküli láz és fájdalomcsillapítókat közérzetünk javítása érdekében mértékkel fogyaszthatjuk. 

A korábban vényre felírt antibiotikumos terápia után nem szabadna maradnia „tartalék” gyógyszernek. Ha marad, ezeket sose szedjük be orvosi javallat nélkül.

Az antibiotikumos terápiák idő előtti abbahagyásával kockáztatjuk a betegséget okozó baktérium rezisztenciájának kialakulását szervezetünkben. Fontos, hogy a légcsőhurut, torokfájás esetén azok a gyógyszerek, amelyeket nátha ellen írnak fel, gyakran antihisztamint tartalmaznak. Ez arra való, hogy megakadályozza az orr folyását.

A megmaradt gyógyszereket nem szabad beszedni orvosi javaslat nélkül megfázás esetén
A megmaradt gyógyszereket nem szabad beszedni orvosi javaslat nélkül megfázás eseténWestend61 / Getty Images Hungary

A fagylalt segíthet a torokfájáson?

A magam részéről nem igazán tudom elképzelni, hogy ha fáj a torkom, akkor fagylaltot egyek. Pedig többször javasolták már nekem is, mondván a hideg enyhítheti a fájdalmat, elzsibbaszthatja a torkot, és segíthet a gyulladáson.

Általánosságban a gyulladás enyhítésére a hideg alkalmazása és jegelés jótékony – emeli ki a szakember. Hozzáteszi, hogy ezt elsősorban inkább végtagi ízületi gyulladásoknál, bőrgyulladásoknál alkalmazzák. Torokfájás esetén óvatosnak kell lennünk, hisz a nyálkahártya lehűlése elősegíti a kórokozók nyálkahártya-megbetegítő hatását. Mandulaműtét után azonban jótékony lehet a fagylalt, jégkrém evése, hiszen ilyenkor nem vírusok által létrehozott gyulladásról van szó, és a cél a műtéti terület fájdalomcsillapítása, a szöveti vizenyő (oedema) csökkentése.

A gyógyszerek szedésénél több dologra is oda kell figyelni. Az alábbi cikkünkben szakértővel szedtük össze, hogy melyek ezek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek