A burgonya igazi őszi-téli zöldség. Az azonban sokak számára nem egyértelmű, hogy vajon megehetjük-e a tavaszra fordulva akkor is, ha csírázik, puhul, netán zöldül.
Bizonyára mindenki megtapasztalta már a burgonya érési folyamatát. A pergő héjú újkrumpli a hideg idő beálltával megsötétedik, héja feszesen öleli körbe a maroknyi gumót. Ha megfelelően tároljuk, még akkor is változik a téli hónapok során. Apró, sárgás csírák törnek elő a héj alól, megráncosodik, zöldül.
Ehető-e a furcsa héjú krumpli?
Egyértelműen csúnyulnak a burgonyák, ahogy a tavasz közeledik. Arról, hogy a csírázott burgonya fogyasztható-e, ebben a cikkünkben már írtunk, most pedig egy másik, érdekes változást veszünk górcső alá. Sokszor előfordul ugyanis, hogy zöldes elszíneződésekkel tarkított héjú darabok is akadnak a boltok polcain.
A szakértők egyetértenek abban, hogy vannak olyan elváltozások, melyektől függetlenül fogyasztható a burgonya, a csírázás is egy ezek közül.
„Ezek a csírák a szolanin nevű toxikus anyagot rejtik magukban, fejfájást, hányást és egyéb, emésztési tüneteket okozhat – magyarázta Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, az komoly bajokat okozhat, de ha a csírák kicsik, és a burgonya nem puha vagy töpörödött, akkor a csírák és a héj eltávolításával még ehető a krumpli.” De mi van akkor, ha zöldülni kezd a krumpli héja, vajon meg lehet-e enni?
Ha a krumpli héja zöldül
A zöld burgonya nem ehető – figyelmeztetnek a dietetikusok. A zöld szín fejlődési rendellenesség, melyet a napfény okoz: ez egyfajta klorofill, mely elősegíti a méreganyagok felhalmozódását a gumóban. A zöld héj alatt szintén ugyanazt a toxint találjuk meg nagy mennyiségben, mint a csírákban, azonban itt a krumpli ehető részét is érinti. Míg egy csírát könnyedén el tudunk távolítani egy megfelelő érettségű szemről, ha a héj sérült a felesleges napfény következtében, nem érdemes kockáztatnunk.
A krumpli zöld elszíneződése az egyik látványos jele annak, hogy a burgonya romlott – hangsúlyozta Shumaker. Ha mindemellett aszott és megpuhult, mindenképp ki kell dobni.
Bénulást is okozhat
A szolapin toxin kis mennyiségben legfeljebb kellemetlen, azonban túlzott fogyasztása akár bénulást is okozhat. Nem véletlenül nem fogyasztjuk a krumpli növényének levelét és szárát – a szolapin ugyanis természetes összetevője a krumplinak, és főként a napfénnyel kitett részeiben termelődik nagyobb mennyiségben. A növény a kártevők ellen védekezik ezzel az anyaggal, a föld alatt növekvő gyökérgumók azonban optimális termesztési körülmények között csak minimális mennyiségben tartalmaznak belőle. A sütés és főzés – azaz a hő – ráadásul még azt a minimális mennyiséget is csökkenti benne.
Hogy a fagyasztott élelmiszerek meddig ehetőek, arról itt írtunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés