Ikrekkel végeztek úttörő vizsgálatot a Stanford Egyetemen; a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a vegán életmód segítségével csökkenthetjük-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az eredmény több mint meggyőző!
Hasonló genetika, hasonló életmód
A vizsgálatban 22 egypetéjű ikerpár vett részt. A bármiféle szív- és érrendszeri problémától mentes alanyok átlagosan 39 évesek és 77 százalékban nők voltak, a testtömegindexük alapján pedig néhányan az enyhén túlsúlyos kategóriába estek, ám nem voltak elhízottak. A kutatók azért választották az ikrek tanulmányozását, mivel hasonló a genetikájuk és gyakran az életmódjuk is.
A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem munkatársai arra kérték az ikerpárok egyik tagját, hogy kövessen vegán étrendet, míg a másiknak egy átlagos, mindenevő menüt kellett követnie. Mindkét étrend tartalmazott zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, ugyanakkor fehér kenyér és tészta, cukor és finomított gabona nem volt az ételek között. Az első négy hétben egy ételfutár-szolgálat minden résztvevőnek heti 21 fogást szállított ki, amely mindennap reggelit, ebédet és vacsorát is tartalmazott. A második négy hétben viszont saját maguknak kellett elkészíteniük az ételeket. Az ikrekkel interjút készítettek az étrendjükről, és naplót vezettek arról, hogy mit ettek, illetve egy dietetikus is készenlétben állt, hogy szükség esetén javaslatot tegyen vagy segítsen a megfelelő táplálkozásban. A nyolc hét alatt három alkalommal vizsgálták a résztvevők testsúlyát, illetve laborvizsgálatot is végeztek a kísérlet kezdetekor, négy hét után, illetve a legvégén.
A vegán életmóddal javultak a laboreredmények
Az eredmények rendkívül szembetűnőek voltak; azok az ikrek, akik vegán ételeket ettek, többet fogytak, alacsonyabb volt a koleszterin- és az inzulinszintjük. Ezáltal alig nyolc hét alatt csökkent esetükben a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Dr. Christopher Gardner, a Stanford Egyetem táplálkozáskutatója elmondta:
A tanulmány bebizonyította, hogy a vegán étrend rövid idő alatt komoly pozitív változást jelent a szervezetnek.
Az LDL-koleszterinszint a tanulmány kezdetekor a később vegán étrendre állított ikreknél átlagosan 110,7 mg/dl, a mindenevőknél pedig 118,5 mg/dl volt. A vizsgálat végére ezek szintje 95,5-re, illetve 116,1-re csökkent. A vegán résztvevőknél körülbelül 20 százalékos inzulincsökkenést is kimutattak. Ez azért is fontos, mert a magasabb szint növelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A jobb laborértékek mellett az is a vegán életmód mellett szólt, hogy a résztvevők közül a növényi étkezést folytatók nyolc hét alatt 4,2 kilogrammal többet fogytak, mint a mindenevők.
Vannak hátulütői is
A 44 résztvevő közül 43 végigvitte a diétát a 8 hét alatt, egyedül egy vegán életmódra beállított iker döntött úgy, hogy feladja a kísérletet.
„Az eredmények azt sugallják, hogy bárki, aki vegán étrendet választ, akár két hónap alatt is javíthat az egészségi állapotán – mondta dr. Gardner. Tapasztalataink szerint a legtöbb változás az első hónapban várható.”
Meg kell jegyezni, hogy a vegán életmódnak nem csak a pozitív hatását emelik ki a tanulmányok; többek között összefüggésbe hozták a különböző vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt kialakuló betegségekkel, így a depresszióval, a kóros hajhullással, a vérszegénységgel és a csontritkulással is.
Ugyanakkor ebből a kutatásból az derült ki, hogy ha a vegán életmódot folytatók odafigyelnek ezek bevitelére, a szív- és érrendszerükért, a megfelelő vércukorszintért és a pluszkilók ellen már sokat tettek.
„Ha hosszú és egészséges életre vágyunk – és odafigyelünk a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelére –, akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy hosszú távon a vegán étrendre váltsunk.”
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés