Ha ennyi édességet eszel, még javíthat is az egészségeden

GettyImages-1284212063
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy új kutatás szerint nem minden édesség rossz az egészségünknek. Néhány kifejezetten hasznos is lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát tekintve.

Egy tanulmány szerint nem kell teljesen felhagyni az édes ételekkel, ha egészségesek akarunk maradni. A péksütemények, a csokoládé és az édességek fogyasztása csökkentheti bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nem féltetlenül rossz az édesség az egészségednek

Az olyan finomságok, mint a péksütemények, csokoládék és édességek napi kétszeri fogyasztása 25 százalékkal alacsonyabb szélütés- és 22 százalékkal kisebb szívroham-kockázattal járt együtt a tanulmány szerint. Az eredmények szerint ha lekvárt eszel, akár 11 százalékkal csökkentheted a szívelégtelenség esélyét.

Nem minden édesség rossz az egészségnek
Nem minden édesség rossz az egészségnekgrki / Getty Images Hungary

A svédországi Lund Egyetem kutatócsoportja a különféle élelmiszerekből és italokból származó hozzáadott cukorbevitel és hét szív- és érrendszeri betegség kockázata közötti összefüggést vizsgálta, köztük az ischaemiás stroke-ot, a vérzéses stroke-ot, a szívinfarktust, a szívelégtelenséget, az aorta szűkületet, a pitvarfibrillációt és a hasi aorta aneurizmát.

69 705 svéd – 45 és 83 év közötti – résztvevő táplálkozási szokásait figyelték meg kérdőívek segítségével, majd 22 éven keresztül követték nyomon szív- és érrendszeri egészségi állapotukat. Ezekben a felmérésekben feljegyezték, hogy milyen gyakran ittak cukros italokat (beleértve az üdítőket és gyümölcsleveket), ettek édesített finomságokat (például péksüteményeket, fagylaltot és csokit), valamint feltéteket (például mézet és lekvárokat).

Az eredmények azt mutatták, hogy az összesített cukorfogyasztás növeli az iszkémiás szélütés és a hasi aorta aneurizma kockázatát. Azonban a betegségek előfordulása jelentősen eltér attól függően, hogy a cukor az étrend mely részéből származott.

Például az italokból származó cukor összefüggött az iszkémiás szélütés, a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció és a hasi aorta aneurizma kockázatának növekedésével. Viszont a péksüteményekből, csokoládékból, tortákból származó cukor csökkentette a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A méz, a narancslekvár és a dzsem szintén csökkentették a szívelégtelenség és az aorta szűkület esélyét.

Hogyan fogyasszunk cukrot?

A tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni, miért lehet előnyös a szív- és érrendszer számára az édességek fogyasztása.

Lehetséges magyarázat az, hogy a folyékony kalóriák kisebb jóllakottságot eredményeznek.

Napi kettő édességet egészséges fogyasztani
Napi kettő édességet egészséges fogyasztaniDavid Espejo / Getty Images Hungary

Tehát a kutatás szerint nem minden cukor egyformán káros az egészségünkre. Míg a cukros italok jelentős kockázatot jelentenek a szív- és érrendszerre, az édes finomságok, például péksütemények, csokoládé és fagylalt mérsékelt fogyasztása nemcsak kevésbé káros, de bizonyos szívbetegségek ellen védő hatást fejthet ki.

Ez a tanulmány arra jó példa, hogy fontos nem csak csökkenteni a cukorbevitelünket, hanem arra is ügyelni, hogy milyen körülmények között fogyasztjuk.

Az adatok szerint azok, akik hetente több mint 14 adag édességet fogyasztanak, 25 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek iszkémiás szélütést, 24 százalékkal alacsonyabb kockázattal vérzéses szélütést, 22 százalékkal kevesebb eséllyel szívrohamot, 30 százalékkal szívelégtelenséget. 27 százalékkal alacsonyabb a kockázata náluk az aorta szűkületnek, 17 százalékkal pitvarfibrillációnak és feleakkora az esélye a hasi aorta aneurizmának.

Ezzel szemben azok, akik hetente nyolc vagy több adag cukrozott italt fogyasztottak, 19 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek iszkémiás szélütést, 18 százalékkal szívelégtelenséget és 11 százalékkal pitvarfibrillációt.

Vannak szokások, amelyek azonban nem tesznek jót a szívednek, erről írtunk részletesebben ebben a cikkünkben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek